Sari direct la conținut

Acuzat de corupție și că a „supt sângele” săracilor, laureatul Nobel Muhammad Yunus riscă închisoare pe viață în țara sa natală

HotNews.ro
Acuzat de corupție și că a „supt sângele” săracilor, laureatul Nobel Muhammad Yunus riscă închisoare pe viață în țara sa natală
Muhammad Yunus a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2006 (Foto: Mahmud Hossain Opu / Associated Press / Profimedia Images)

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace Muhammad Yunus din Bangladesh a fost inculpat miercuri într-un dosar de corupţie, cele mai noi acuzaţii la adresa acestui respectat economist, în spatele cărora susţinătorii săi consideră că există motivaţii politice, relatează agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Muhammad Yunus, în vârstă de 83 de ani, este cunoscut pentru că a scos milioane de oameni din sărăcia extremă în Bangladesh prin oferirea de microcredite rurale prin Grameen Bank, o bancă pe care a fondat-o în 1983, însă a atras şi mânia premierului Sheikh Hasina, care l-a acuzat că „a supt sângele” săracilor.

Sheikh Hasina a lansat mai multe atacuri verbale virulente împotriva laureatului premiului Nobel pentru Pace, care a fost considerat la un moment dat un potenţial rival.

Ce acuzații îi sunt aduse laureatului Nobel în Bangladesh

În actul de acuzare depus miercuri, Agenţia naţională anticorupţie îl acuză pe Muhammad Yunus şi alte 13 persoane că au deturnat echivalentul a 2,1 milioane de dolari de la Grameen Telecom, una dintre companiile pe care el le-a fondat.

Avocatul lui Yunus, Abdullah Al Mamun, a declarat pentru AFP că acest act de acuzare este cel mai grav cu care s-a confruntat clientul său până acum. „Dacă este găsit vinovat, riscă închisoare pe viaţă”, a explicat Mamun. Yunus şi-a susţinut nevinovăţia în faţa jurnaliştilor după audiere, spunând că şi-a dedicat viaţa în „slujba oamenilor, şi nu deturnării banilor”.

El a adăugat că faptul că a fost forţat să apară în una dintre cuştile introduse recent în sălile de judecata din Bangladesh a fost „umilitor”. „Nu ştim de ce trebuie să suportăm o asemenea hărţuire”, a spus el.

Grameen Telecom, înfiinţată pentru a furniza servicii de telefonie mobilă ieftină în zonele rurale, este una dintre cele mai bogate companii din Bangladesh. Ea deţine o participare de 34% în cea mai mare reţea de telefonie mobilă din ţară, în valoare de câteva miliarde de dolari.

Yunus şi trei colegi de la Grameen Telecom au fost condamnaţi la şase luni de închisoare în ianuarie după ce au fost găsiţi vinovaţi de încălcarea legislaţiei muncii. Toţi patru au respins acuzaţiile împotriva lor, considerate ca fiind motivate politic de către grupurile pentru apărarea drepturilor omului. Ei au fost eliberaţi pe cauţiune în aşteptarea apelului.

INTERVIURILE HotNews.ro