Sari direct la conținut

Țările nordice își întăresc cooperarea pentru oprirea imigrației și a bandelor infracționale. Am fost „oarbe”, spune premierul danez

HotNews.ro
Migranti Suedia, Foto: OJPhotos / Alamy / Profimedia Images
Migranți în Suedia, Foto: OJPhotos / Alamy / Profimedia Images

Liderii ţărilor nordice au declarat marţi că doresc să-şi consolideze cooperarea împotriva crimei organizate şi să fie mai stricţi în ceea ce priveşte imigraţia, două fenomene care, în opinia lor, sunt legate, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Lupta împotriva crimei organizate rămâne o prioritate, a subliniat premierul suedez Ulf Kristersson într-o conferinţă de presă. Aceasta este „din păcate o problemă suedeză binecunoscută” şi care s-a răspândit în alte ţări din regiune, şi-a exprimat el regretul.

„Scopul nostru este să oprim (bandele criminale – n.r.), nu să le exportăm”, a insistat Kristersson. Violenţa bandelor din Suedia a ajuns recent în Norvegia şi Danemarca.

La începutul lunii august, Danemarca a anunţat că sporeşte controalele la graniţele sale cu Suedia, care se luptă să reducă această criminalitate.

„În sfârşit, discutăm deschis problemele legate de crima organizată şi imigraţie”, a declarat premierul danez Mette Frederiksen.

„Când vorbim despre imigraţie, din păcate vorbim şi despre crima organizată. Situaţia se înrăutăţeşte, infractorii sunt angajaţi în Suedia pentru a merge în Danemarca şi a comite infracţiuni grave acolo, iar acest lucru este inacceptabil”, a spus ea, subliniind că de „prea mult timp” politicile nordice de migraţie au fost „oarbe” la consecinţele negative ale acestui fenomen.

„Suntem gata să ne intensificăm eforturile la frontierele externe şi în ceea ce priveşte întoarcerea celor care nu ar trebui să fie în Europa”, a spus Mette Frederiksen.

Ciclu fără sfârșit al violenței în Suedia

Suedia se confruntă de ani de zile cu un val de violențe comise de bande infracționale create în mare parte pe linii familiale de imigranți care nu s-au integrat în societatea nordică.

Situația este deosebit de delicată în țările nordice, cunoscute timp de decenii drept unele dintre cele mai prietenoase state din lume față de imigranți.

Blocul de dreapta condus de premierul Ulf Kristersson a ajuns la putere în septembrie 2022 pe o platformă care milita puternic pentru restabilirea ordinii publice și oprirea imigrației.

Nici noul executiv nu pare să fi avut până acum mai multe rezultate în combaterea infracționalității violente decât guvernarea de centru stânga care i-a precedat.

Integrarea imigranților a eșuat, a admis fostul premier social-democrat

Însă inclusiv guvernul anterior condus de social-democrata Magdalena Andersson a luat măsuri pentru a înăspri sever legislația anti-migrație în condițiile în care aceste grupuri infracționale sunt alcătuite în multe cazuri din migranți care nu s-au integrat în societatea suedeză.

În aprilie 2022 Andersson afirma că Suedia a eşuat în a integra numeroşii imigranţi pe care i-a primit în ultimele două decenii și că situația a condus la crearea de societăţi paralele şi la violenţe ale grupurilor infracționale.

„S-a permis ca segregarea să meargă atât de departe încât acum avem societăţi paralele în Suedia. Trăim în aceeaşi ţară, dar în realităţi complet diferite”, a declarat ea într-o conferinţă de presă.

La începutul lunii iunie un nou asasinat atribuit bandelor violente a șocat opinia publică din Suedia, de data aceasta victimă fiind C. Gambino, un cunoscut cântăreț din țara nordică.

Suedia, Danemarca, Norvegia, Islanda şi Finlanda au semnat marţi o declaraţie comună, cu ambiţia de a deveni cea mai „integrată şi durabilă” regiune din lume până în 2030.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro