Alegeri Republica Moldova: Diaspora atinge un record istoric. Peste 325.000 de moldoveni au votat la secțiile de peste hotare
- Ramona Ciobanu, Viorela Marin, Oxana Bodnar (Chișinău)
În turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, până la ora 00.00 în afara granițelor au votat peste 325.000 de alegători, un record istoric. În primul tur, totalul voturilor în Diaspora a fost de 240.000. Atunci, 70% dintre voturile de peste graniță au mers la Maia Sandu, 14% la Renato Usatîi și 8% la Alexandr Stoianoglo.
Peste 2,7 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova au fost aşteptaţi duminică la urne, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Confruntarea se dă între preşedinta pro-europeană Maia Sandu și socialistul Alexandr Stoianoglo.
Prezența este, per total, mai ridicată, iar cel mai mare plus, raportat la numărul de alegători de pe liste, este în Diaspora. Moldovenii din afara granițelor sunt mult mai activi în comparație cu turul I al alegerilor, când oricum au votat mulți: 240.548 în prima rundă.
Prezența la urne în Diaspora a trecut de 325.000 de voturi, potrivit datelor furnizate în timp real de Comisia Electorală Centrală.
În timp ce majoritatea secțiilor de votare din țară deja au finalizat procesul de numărare a voturilor, cetățenii moldoveni din SUA și Canada sunt așteptați în continuare la secțiile de votare pentru a-și exercita dreptul la vot. Astfel, ultimele secții își vor încheia activitatea când la Chișinău va fi ora 7.00 dimineața, precizează Comisia Electorală Centrală într-o postare pe Facebook.
De menționat că până la această oră – 23:30 – în Diaspora votaseră deja 324.000 de moldoveni.
Programul de vot a fost prelungit în unele secţii din România şi Moscova
Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a anunţat duminică seară că patru secţii de votare din România şi Federaţia Rusă au decis prelungirea programului de vot la scrutinul prezidenţial din Republica Moldova. De asemenea, programul a fost prelungit cu o oră la secţia de votare din Braşov, în România.
Alerte false cu bombă și la secții din România
Alerte cu bombă la București și Brașov în secțiile amenajate pentru moldoveni. Anunț făcut de oficialitățile de la Chișinău, autoritățile din România tac
Nu doar secțiile de votare din Anglia și Germania au fost vizate de încercări de stopare a votului. Printre secțiile care s-au înregistrate amenințări cu bombă la alegerile prezidențiale din Republica Moldova s-au numărat și cele din Brașov și București. Autoritățile române nu au făcut însă niciun anunț oficial legat de aceste amenințări.
Numărul voturilor înregistrate la secțiile din Diaspora pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova a trecut la această oră de 320.000.
Primele rezultate preliminare. Și în Dubai s-au terminat buletinele de vot, deși au dus 500. Cât a luat Maia Sandu
A început numărarea voturilor în Moldova și au început să vină rezultatele din țările din est, unde scrutinul s-a încheiat mai devreme, datorită diferenței de fus orar.
O alertă falsă cu bombă a fost primită și la singura secție de votare organizată la Brașov pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova. La fața locului au intervenit polițiștii și jandarmi, dar procesul electoral nu a fost întrerupt.
313.000 de alegători moldoveni au votat la secțiile din Diaspora până la ora 21.00, când s-au închis urnele de vot în țară.
În Italia, Spania, Germania și alte țări din Occident încă se votează.
Rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale din Republica Moldova vor începe să fie publicate la puțin timp după închiderea urnelor în țară.
Sunt cozi și la secțiile de votare din SUA. „Diaspora din New York, Statele Unite ale Americii își face tot mai simțită prezența! Votul continuă să crească…”, a scris Ministerul de Externe de la Chișinău într-o postare pe Facebook.
Scandal la Moscova – VIDEO. Pentru că spun că se termină buletinele de vot, oamenii de la coadă strigă „Jos Maia Sandu!”
Republica Moldova a amenajat la Moscova doar două secții de votare, singurele din Rusia, ceea ce a stârnit iritarea încă de la turul I. Acum, scandalul a crescut în proporții.
Diaspora atinge un record istoric
Diaspora a atins un record istoric: 300.000 de alegători moldoveni de peste hotare au votat la alegerile prezidențiale până la ora 20.00.
Preşedinta Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, a difuzat un mesaj video către alegătorii din Diaspora, după ce la câteva secţii de votare din străinătate au fost anunţate alerte false cu bombă. „Nu vă fie frică”, le-a transmis ea.
„Dragi moldoveni din diasporă, vă mulțumim pentru mobilizarea excepțională! Sunteți o forță extraordinară! Hoților le este frică de voi, de aceea au pus la cale, în câteva secții de votare, alerte false cu bombă. Nu vă fie frică. Continuați să mergeți la vot. Fiecare vot cinstit salvează Moldova!”, a declarat Maia Sandu.
Premierul Dorin Recean a reacționat la alertele cu bombă false din câteva secții de votare din diaspora. Alertele au fost înregistrate la Kaiserslautern, Frankfurt, Liverpool și Northampton.
„După cum am și prevăzut, atacurile continuă. Hoților le este frică de voi, de aceea au pus la cale, în câteva secții de votare din străinătate, alerte false cu bombă. Guvernul este pregătit pentru astfel de încercări de destabilizare și colaborează strâns cu autoritățile din fiecare țară unde există secții de votare pentru siguranța votului și a alegătorilor”, a declarat Recean.
Anterior, Ministerul Afacerilor Externe a scris că alarmele sunt false, menite doar să oprească procesul de votare. Autoritățile moldovenești au anunțat anterior despre intenția de alerte false și coordonează acțiunile cu autoritățile statelor vizate.
Numărul voturilor înregistrate la secțiile din Diaspora pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova a trecut la această oră de 280.000.
Numărul voturilor înregistrate la secțiile din Diaspora crește în ritm alert, ajungând la această oră la aproape 260.000.
Spre comparație, în primul tur, până la ora 18.00 votaseră 234.000 de alegători în Diaspora.
Alerte cu bombă la secții de votare din Marea Britanie și Germania
Procesul de votare a fost întrerupt la Liverpool și Northampton (Marea Britanie), după primirea unei alerte cu bombă, au relatat agenției de presă IPN surse diplomatice și alegători prezenți la fața locului. Incidentul a provocat întreruperea activităților electorale în secții, în timp ce autoritățile au evacuat clădirea pentru verificări, transmite IPN.
O alertă similară a fost primită la o secție de votare din Frankfurt (Germania). Spre deosebire de situația din Liverpool, poliția germană a permis continuarea procesului de votare, considerând că nu există o amenințare imediată.
Prezența la vot în Diaspora până la această oră – peste 242.000 – a depășit numărul total de moldoveni de peste hotare care s-au prezentat la vot în primul tur (240.548).
La ora 17.00, numărul de voturi în Diaspora, conform datelor oficiale ale CEC, a ajuns la 234.000, aproape cât totalul din primul tur, de 239.000. Mai sunt de votat cel puțin 4-5 ore în Diaspora unde sunt cei mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova.
Spre comparație, în primul tur, la aceeași oră, în Diaspora votaseră aproximativ 162.000 de alegători.
Până la ora 16.00 în afara granițelor au votat peste 205.000 de alegători, față de 142.000 în total primul tur.
Potrivit datelor comunicate în timp real de Comisia Electorală Centrală de la Chişinău, la ora 15:00, duminică un număr de 178.000 de alegători stabiliți în afara țării au votat la secțiile de votare deschise în străinătate. În primul tur, votaseră 121.000 la aceeași oră. Plusul este de 50%, ceea ce înseamnă că, la 2 votanți din primul tur, a mai venit încă unul.
Nu e clar încă de unde vine plusul.
Pe de o parte, guvernul Maiei Sandu a lansat acuzații privind avioane care pleacă dinspre Rusia, cu cetățeni moldoveni, să voteze în Belarus. Sau un flux mare dinspre Tiraspol spre secțiile din dreapta Nistrului. Sunt cozi mari la cele două secții din Moscova.
Dar grosul votanților este în UE. Secțiile din Italia, România sau Spania și restul țărilor europene sunt la rândul lor aglomerate. În acest ritm, se pot depăși 300.000 de voturi în Diaspora.