Proiectul Tarnița – Lăpuștești: Ministerul Energiei trece peste propria companie și face o înțelegere cu japonezii
Ministerul Energiei a semnat, luni, un memorandum de înțelegere cu japonezii de la Itochu pentru proiectul hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești. Informația a fost confirmată de reprezentanți ai Ministerului Energiei. Memorandumul a fost semnat după ce în urmă cu două săptămâni, comisia de evaluare a Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) a respins două oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate a proiectului.
SAPE – care are ca unic acționar Ministerul Energiei și care teroretic gestionează acest proiect – susținea că ofertele depuse nu au fost conforme cu cerințele caietului de sarcini, în condițiile în care, la reluarea licitației, acesta a fost modificat și adaptat pentru a fi mai accesibil și flexibil.
„Ministerul Energiei din România și compania japoneză Itochu Corporation au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea investiției Tarnița-Lăpuștești, un proiect de importanță strategică pentru echilibrarea sistemului energetic național, absolut necesar în contextul creșterii ponderii energiei din surse regenerabile”, a transmis Ministerul Energiei.
Prin semnarea memorandumului, Ministerul Energiei a preluat frâiele de la SAPE pentru realizarea proiectării și execuției proiectului.
„SAPE este societatea statului român care administrează participațiile în energie și căreia i-am acordat toată încrederea și sprijinul meu în a duce la bun sfârșit prima etapa a proiectului, respectiv atribuirea SF-lui. După un an de zile constat că nu s-a înregistrat niciun progres și că suntem în același punct, SAPE nereușind să închidă licitația pentru atribuirea SF-ului”, spunea Burduja în urmă cu aproape o lună.
Memorandumul este planul B
Pentru studiul de fezabilitate au fost depuse două oferte a unor companii interesate. Ambele au fost respinse de SAPE.
SAPE a susținut, în urmă cu două săptămâni, că niciuna dintre oferte nu a fost conformă cu cerințele caietului de sarcini.
Surse din sectorul energetic au afirmat că SAPE a realizat în mod intenționat un caiet de sarcini care să nu poată fi respectat de către potențiali investitori.
Cu câteva zile înainte ca SAPE să respingă ofertele, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că SAPE nu reușește să închidă licitația pentru atribuirea studiului de fezabilitate, motiv pentru care se trece la planul B.
„Punem în aplicare planul B, pentru că întotdeauna avem un plan de rezervă. Am continuat chiar zilele acestea discuțiile cu partenerii strategici din Japonia și Franța, consorțiul format din Itochu-EDF, doi giganți energetici la nivel mondial”, a spus Burduja.
Ministrul susținea că Itochu din Japonia şi EDF din Franţa sunt dispuse să realizeze pe banii lor studiul de fezabilitate, iar apoi să ducă până la capăt proiectarea şi execuţia centralei, a anunţat ministrul Energiei.
Burduja mai spunea că Tarniţa-Lăpuşteşti este proiectul este cel mai important pentru sistemul energetic românesc, vechi de 50 de ani, ignorat şi pasat de la un an la altul, deşi contribuie substanţial la securitatea sistemului energetic, la preţuri corecte şi, nu în ultimul rând, la producţia de energie curată şi stocarea de mari dimensiuni.
Cum a trecut Tarnița – Lăpuștești din eșec în eșec
Proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița – Lăpuștești a suferit eșec după eșec după mai multe anulări, reluări și prelungiri a licitațiilor pentru pentru un nou studiu de fezabilitate.
Surse din Ministerul Energiei au declarat pentru HotNews.ro că documentația pentru licitație a fost concepută în așa fel încât să fie respinsă orice ofertă. Acesta este și motivul pentru care cei 15 posibili ofertanți au avut peste 70 de cereri de clarificări.
Licitația a fost lansată de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE SA, companie deținută de Ministerul Energiei, condusă Bogdan Stănescu, o persoană care a avut și are atât de multe funcții la stat încât a fost nevoit să completeze peste 150 de declarații de avere și de interese, în 15 ani. Ulterior, documentația nu a fost suficient îmbunătățită, potrivit surselor HotNews.ro.
Fosta companie de proiect Hidro Tarnița a fost dizolvată la începutul lunii iulie, anul trecut, pentru că nu a produs nimic în 10 ani de existență, nu putea fi finanțată în niciun fel și nu a fost găsit niciun investitor pentru construirea Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj de la Tarnița-Lăpuştești, potrivit unui răspuns către HotNews.ro al Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), în calitate de acționar majoritar.
În 2015, și-ar fi manifestat interesul pentru proiect cinci companii chineze, iar trei dintre acestea au trecut de etapa de precalificare, însă orice discuție s-a blocat aici.
Deoarece nu și-a gasit utilitatea, proiectul a fost suspendat în 2016, însă a fost reluat în 2017 de guvernul de atunci și introdus în programele de guvernare care au urmat. În 2020, fostul ministru al energiei Virgil Popescu a spus că proiectul va fi scos din strategia energetică deoarece nu se justifică economic. Însă, nici atunci nu a dispărut cu totul proiectul, deoarece un an mai târziu, patru companii coreene s-ar fi arătat interesate de investiție. Nici de data aceasta nu au avut vreun succes discuțiile.