Universitatea Yale va oferi un curs despre Beyoncé și impactul ei cultural de lungă durată
Universitatea Yale din Statele Unite va oferi începând cu anul următor un curs despre Beyoncé, una dintre cele mai influente artiste din istoria muzicii, dar și despre impacul ei de lungă durată asupra culturii populare, scrie Associated Press.
Cursul care se va numi „Beyoncé face istorie: Tradiție radicală de culoare, cultură, teorie și politică prin muzică” se va învârti în jurul carierei artistei din ultimul deceniu, începând cu albumul său din 2013 numit simplu Beyoncé și terminând cu noul album Cowboy Carter, lansat de artistă anul acesta.
Cowboy Carter tocmai i-a adus lui Beyoncé 11 nominalizări la următoarea ediție a Premiile Grammy, ce va avea loc în februarie 2025, un record personal pentru artista născută în Houston, Texas.
Daphne Brooks, profesoara de Studii Afro-Americane care va preda cursul de la Yale, spune că intenționează să folosească o gamă largă de melodii din repertoriul artistei, dar și înregistrări video cu concerte ale ei, pentru a deschide un „portal” prin care studenții să învețe despre intelectuali de culoare.
„Vom aborda serios modalitățile în care lucrările critice, lucrările intelectuale ale unora dintre cei mai mari gânditori ai noștri din cultura americană, rezonează cu muzica lui Beyoncé’ și ne vom gândi la modurile în care putem aplica filosofiile lor muncii ei și cum aceasta a fost uneori în conflict cu tradiția intelectuală radicală de culoare”, a explicat profesoara Brooks.
Beyoncé, Taylor Swift și Bob Dylan, printre cântăreții studiați de-a lungul timpului în universitățile americane
Associated Press amintește că Beyoncé, pe numele ei întreg Beyoncé Giselle Knowles-Carter, nu este primul interpret american care a făcut subiectul unui curs universitar. De-a lungul anilor mai multe instituții de învățământ superior au ținut cursuri despre muzica și versurile lui Bob Dylan, singurul muzician premiat vreodată cu Premiul Nobel pentru Literatură.
Cazul lui Dylan nu a fost însă singular și, mai recent, unele universități, inclusiv din Europa, au început să predea cursuri despre Taylor Swift.
Profesoara Brooks de la Yale afirmă însă că Beyoncé este într-o ligă proprie a ei și că artista și-a folosit vocea pentru a „ridica spectaculos vizibilitatea și implicarea în mișcări și ideologii politice și sociale de la firul ierbii”.
„Vă puteți gândi la vreun alt muzician pop care a invitat o serie de activiști de la firul ierbii să participe în astfel de proiecte multimedia extinse pe care ni le-a oferit ea din 2013 încoace?” a întrebat Brooks.
Ea menționează de asemenea cum Beyoncé a încercat să spună o poveste prin muzica sa despre „rasă, gen și sexualitate în contextul celor peste 400 de ani de asuprire a afro-americanilor”.