Contractele PPA pentru energie verde de la ENGIE, o soluție stabilă și predictibilă pe termen lung
- Smile Media
Siguranța costurilor și tranziția către energie verde au devenit priorități absolute pentru companii, pe măsură ce presiunile economice și obiectivele de sustenabilitate, cerute de Comisia Europeană de la companii, capătă tot mai multă greutate. Astfel, contractele Green Power Purchase Agreements sau Green PPA-uri oferite de ENGIE reprezintă o soluție valoroasă pentru afacerile din România care au acum oportunitatea de a beneficia de energie regenerabilă la costuri predictibile.
Contractele Green PPA (Power Purchase Agreement) le conferă oportunitatea companiilor să achiziționeze energie regenerabilă direct de la ENGIE, producător și furnizor de energie regenerabilă, pentru perioade de 7 până la 15 ani. Acestea oferă stabilitate financiară pe termen lung și sunt un motor important pentru afacerile care consumă peste 10 gigawați oră pe an. De asemenea, Green PPA-urile sunt o soluție accesibilă, pentru că elimină investițiile inițiale de capital, ENGIE preluând fie integral, fie parțial costurile de dezvoltare a infrastructurii necesare.
Ce tipuri de Green PPA există și de ce merită să alegi unul
ENGIE propune trei tipuri de Green PPA-uri pentru companiile din România, fiecare adaptat nevoilor specifice ale acestora:
Primul tip de contract constă în dezvoltarea și operarea unui sistem fotovoltaic pe terenul clientului, soluție în care ENGIE poate prelua total sau parțial costurile construcției, astfel încât clientul să nu fie nevoit să facă o investiție inițială mare.
În cazul celui de-al doilea tip de contract, ENGIE furnizează energia electrică verde produsă în parcurile sale eoliene și solare din România, garantând astfel un flux constant de energie verde, indiferent de locația geografică a punctelor de lucru ale companiei.
Pentru afaceri cu locații variate sau cerințe energetice diferite, Virtual Green PPA-ul (vPPA), oferit de ENGIE, este o soluție extrem de flexibilă, bazată pe tranzacții de compensare a prețului stabilit prin contract față de piața de energie. Producătorul de energie regenerabilă își vinde energia pe piața spot de energie, iar dacă prețul de pe piață este mai mare decât prețul convenit în virtual PPA, producătorul va plăti diferența către consumator. Dacă prețul de pe piață este mai mic, consumatorul va plăti diferența către producător.
Pentru clienții ENGIE, Green PPA-urile sunt o garanție a stabilității și sustenabilității. Companiile care aleg această soluție nu doar că își pot reduce amprenta de carbon fără costuri inițiale semnificative, dar beneficiază de o predictibilitate a prețului energiei pe termen lung, ceea ce aduce stabilitate financiară și eficientizează planificarea bugetară pe mai mulți ani. În plus, diversificarea surselor de energie electrică contribuie la diminuarea riscurilor asociate cu fluctuațiile prețurilor de pe piață și la obținerea unei imagini sustenabile, esențială într-o economie tot mai conștientă de impactul ecologic. Un alt factor ar fi cel competitiv, pentru că un Green PPA îi oferă unei companii oportunitatea de a-și îndeplini obiectivele de sustenabile.
Ce impact are ENGIE pe piața energiei regenerabile din România
Experiența ENGIE pe piața globală de energie verde a permis companiei să devină lider incontestabil în furnizarea de energie regenerabilă prin PPA-uri, cu peste 70 de contracte semnate și un portofoliu de 9,9 GW destinat exclusiv clienților corporate. La nivel global, colaborările cu giganți precum Amazon, Microsoft, Google și Heineken demonstrează eficiența PPA-urilor, iar în România, un exemplu remarcabil este parteneriatul cu Orange România. ENGIE și Orange au încheiat recent un acord de tip Virtual PPA, prin care 30 GWh din necesarul anual de energie al companiei de telecomunicații va fi acoperit cu energie solară, contribuind astfel la atingerea obiectivului de neutralitate din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2040.
Grupul ENGIE Romania deține și operează 3 parcuri eoliene cu o capacitate totală de 178 MW, în județele Brăila, Constanța și Galați, precum și 5 parcuri fotovoltaice, cu o capacitate instalată totală de 33 MW, în județele Arad, Buzău, Harghita și Teleorman. În prezent, are o capacitate instalată de 211 MW în parcuri eoliene și solare, urmărind să atingă 1 GW până în 2030.
Recent, compania a inaugurat la Gemenele (județul Brăila), prima sa centrală hibridă din România, care combină energia eoliană și solară, cu o capacitate de 57 MW, amplasată strategic pentru a sprijini obiectivele de decarbonare ale clienților ENGIE.
”Această investiție ne permite să furnizăm clienților noștri corporativi energie electrică din surse regenerabile, prin contracte de achiziție pe termen mediu și lung. În acest fel, îi sprijinim să aibă predictibilitate asupra costurilor cu energia și, totodată, să-și atingă obiectivele de reducere a emisiilor de carbon”, a declarat Cristian Buzan, Director General Adjunct ENGIE Romania.
Pentru companiile din România, Green PPA-urile reprezintă un instrument către stabilitate financiară, diferențiere competitivă și atingerea obiectivelor de sustenabilitate. ENGIE, prin expertiza sa și portofoliul amplu de energie regenerabilă, este alături de companiile care vor să aibă impact real în tranziția către un viitor mai verde.
Articol susținut de ENGIE