Sari direct la conținut

Ministrul energiei din Republica Moldova merge în Rusia pentru a discuta cu Gazprom

HotNews.ro
Ministrul energiei din Republica Moldova merge în Rusia pentru a discuta cu Gazprom
Ministrul energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov. Sursă foto: Agerpres

Ministrul Energiei de la Chişinău, Victor Parlicov, a declarat vineri că se va întâlni săptămâna viitoare la Sankt Petersburg cu reprezentanții gigantului Gazprom pentru a asigura aprovizionarea stabilă cu energie electrică după loviturile rusești asupra sistemului energetic din Ucraina, informează Reuters.

Victor Parlicov a declarat că loviturile sistematice asupra rețelei energetice a Ucrainei riscă să întrerupă aprovizionarea țării sale cu ceea ce a devenit o sursă fiabilă de energie electrică.

Fosta republică sovietică Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, a fost profund afectată de războiul din Ucraina, fragmente de drone rusești căzând în mod repetat pe teritoriul său, comentează Reuters.

Moldova primește cea mai mare parte a electricității sale de la o centrală termică situată în regiunea separatistă Transnistria, care are nevoie de livrări de gaze pentru a funcționa.

„Atacurile cu rachete din Ucraina decuplează practic țara de la o rețea comună Ucraina-Moldova. Liniile și stațiile de transformare sunt scoase din funcțiune”, a declarat Parlicov la Jurnal TV.

„Înțeleg că această vizită la Sankt Petersburg este sensibilă, o vizită în Federația Rusă, o țară agresoare în cazul Ucrainei. Dar acestea sunt opțiunile: ori mergeți și discutați, ori nu mergeți și nu discutați”, a mai spus oficialul de la Chișinău.

Atacurile rusești au vizat sistematic rețeaua electrică a Ucrainei timp de luni de zile, iar Moscova a declanșat duminica trecută cel mai mare atac aerian din ultimele aproape trei luni, provocând întreruperi de curent.

Președinta proeuropeană a Moldovei, Maia Sandu, a denunțat invazia Rusiei în Ucraina și, în ultimii ani, țara s-a orientat către furnizorii europeni de gaze.

Însă gazul rusesc, pompat prin Ucraina, alimentează centrala termică din Transnistria, care produce cea mai mare parte din energia utilizată în restul Moldovei.

În cazul în care Ucraina își pune în aplicare planul de a pune capăt tranzitului rusesc, gazul pentru această centrală ar trebui să treacă prin Turcia, Bulgaria și România.

Gazprom ar putea, de asemenea, să furnizeze gaze pentru părți ale Moldovei aflate sub controlul guvernului central.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro