NATO și Ucraina se vor întâlni marți de urgență după atacul Rusiei cu noua rachetă. Putin: Nimeni în lume nu are asemenea arme
NATO și Ucraina vor avea discuții de urgență marți, după ce Rusia a atacat cu o rachetă balistică experimentală, hipersonică, conflictul „intrând într-o fază decisivă”, după cum a spus prim-ministrul polonez Donald Tusk, citat de Associated Press.
Parlamentul Ucrainei a anulat o sesiune de lucru deoarece securitatea a fost înăsprită în urma loviturii ruse asupra unei instalații militare din orașul Dnipro.
Într-un avertisment dur adresat Occidentului, președintele Vladimir Putin a spus într-un discurs televizat că atacul cu racheta Oreșnik cu rază medie de acțiune este o răzbunare pentru utilizarea de către Kiev a rachetelor cu rază mai lungă de acțiune americane și britanice capabile să lovească mai adânc în teritoriul Rusiei.
Putin a mai spus că sistemele occidentale de apărare aeriană vor fi neputincioase să oprească noua rachetă.
Oficialii militari ucraineni au declarat că racheta care a lovit Dnipro a atins o viteză de Mach 11 și transporta șase focoase nenucleare.
Vorbind vineri oficialilor din industria armată și a armamentului, Putin a spus că Rusia lansează producția de Oreșnik.
„Nimeni în lume nu are asemenea arme”, a spus el zâmbind. „Mai devreme sau mai târziu și alte țări lider le vor obține. Suntem conștienți că sunt în curs de a dezvolta arme similare”.
Dar el a adăugat: „Noi avem acest sistem acum. Și acest lucru este important”.
Testarea rachetei va continua, „inclusiv în luptă, în funcție de situația și caracterul amenințărilor de securitate”, a spus Putin, menționând că există „un stoc de astfel de sisteme gata de utilizare”.
Putin a spus că, deși nu este o rachetă intercontinentală, este atât de puternică încât utilizarea mai multor rachete echipate cu focoase convenționale într-un singur atac ar putea fi la fel de devastatoare ca o lovitură cu arme strategice sau nucleare.
Generalul Serghei Karakayev, șeful Forțelor de rachete strategice ale Rusiei, a declarat că Oreșnik-ul ar putea atinge ținte în toată Europa și ar putea fi echipat cu focoase nucleare sau convenționale.
Premierul ungar Viktor Orbán, considerat ca având cele mai calde relații cu Kremlinul din Uniunea Europeană, a sugerat că utilizarea armelor furnizate de SUA în Ucraina necesită probabil implicarea directă a americanilor.
„Acestea sunt rachete care sunt trase și apoi ghidate către o țintă printr-un sistem electronic, care necesită cea mai avansată tehnologie și capacitate de comunicații prin satelit din lume”, a spus Orbán la radioul de stat. „Există o presupunere solidă că aceste rachete nu pot fi ghidate fără asistența personalului american”.
Orbán a avertizat împotriva subestimării răspunsurilor Rusiei, subliniind că modificările recente ale țării la doctrina de desfășurare nucleară nu ar trebui respinse ca un „bluff”. „Nu este un truc… vor fi consecințe”, a spus el.
Trei parlamentari ai parlamentului ucrainean, Rada Supremă, au confirmat că sesiunea de vineri programată anterior a fost suspendată din cauza amenințării continue cu rachetele rusești care vizează clădirile guvernamentale din centrul Kievului.
În plus, a existat și o recomandare de limitare a activității tuturor birourilor comerciale și organizațiilor neguvernamentale „în acel perimetru, iar locuitorii au fost avertizați cu privire la amenințarea crescută”, a spus deputatul Mykyta Poturaiev, care a adăugat că nu este prima dată când o astfel de amenințare a fost primită.
Biroul președintelui Volodimir Zelensky a continuat să lucreze în conformitate cu măsurile standard de securitate, a declarat un purtător de cuvânt.
Direcția Principală de Informații a Ucrainei a declarat că racheta Oreșnik, al cărei nume în rusă înseamnă „alun”, a fost trasă din poligonul de testare cu rachete Kapustin Yar 4 din regiunea rusă Astrahan.