Sari direct la conținut

Putin spune că racheta Oreșnik nu poate fi doborâtă / Ucraina cere sisteme de apărare anti-aeriană care să contracareze „noile riscuri”

HotNews.ro
Dnipro, lovit de Rusia cu racheta balistică hipersonică Oreşnik / FOTO: AFP / AFP / Profimedia
Dnipro, lovit de Rusia cu racheta balistică hipersonică Oreşnik / FOTO: AFP / AFP / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin spune, la o zi după ce Rusia a atacat Ucraina cu racheta balistică hipersonică Oreşnik, că Mosva are mai multe astfel de arme în stoc și că este imbatabilă, relatează Reuters și AFP. Cu toate acestea, un oficial american spune că Rusia are un număr limitat de astfel de rachete, în timp ce președintele Volodimir Zelenski cere aliaților occidentali noi tipuri de apărare aeriană pentru a contracara „noile riscuri”.

Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va continua să testeze noua sa rachetă hipersonică Oreșnik în luptă și că are un stoc gata de utilizare pe front, în timp ce vorbea la o zi după ce Kremlinul a lansat pentru prima dată noua armă cu rază medie în Ucraina, un pas despre care a spus că a fost determinat de utilizarea de către Ucraina a rachetelor americane ATACMS și a rachetelor de croazieră britanice pentru a lovi Rusia.

Liderul de la Kremlin a descris prima utilizare a rachetei drept un test de succes și a spus că vor urma și alte astfel de teste.

„Vom continua aceste teste, inclusiv în condiții de luptă, în funcție de situație și de natura amenințărilor la securitatea Rusiei”, a spus el în comentarii televizate adresate oficialilor apărării și dezvoltatorilor de rachete.

„Mai mult, avem un stoc de astfel de produse, un stoc de astfel de sisteme gata de utilizare”.

Un oficial american a spus însă că arma folosită de Rusia a fost una experimentală. Oficialul a spus de asemenea că Rusia are un număr limitat de astfel de rachete și că Rusia nu are capacitatea de a o desfășura în mod regulat pe câmpul de luptă.

Rachetele cu rază medie de acțiune pot lovi pe o rază de 3.000-5.500 kilometri, ceea ce înseamnă că pot lovi oriunde în Europa sau în vestul Statelor Unite din Rusia. 

Ce știm despre Oreșnik

Experții în securitate au spus că noua caracteristică a rachetei Oreșnik este că are mai multe focoase capabile să lovească simultan ținte diferite – ceva de obicei asociat cu rachetele balistice intercontinentale cu rază mai lungă de acțiune concepute pentru a transporta focoase nucleare.

Această rachetă cu rază medie de acţiune şi care este nouă în arsenalul militar rus este echipată cu şase focoase, fiecare dintre acestea având la rândul lor câte şase submuniţii.

Viteza pe care a atins-o în traiectoria finală către ţintă a fost de peste Mach 11, adis a atins o viteză maximă de peste 13.000 km/h și a durat aproximativ 15 minute pentru a-și atinge ținta de la lansare, a explicat Serviciul militar de informaţii ucrainean GUR.

Putin, sigur pe infailibilitatea rachetei balistice Oreşnik

Putin a spus că nu este o armă nucleară strategică, dar puterea sa de atac și acuratețea înseamnă că impactul ei va fi comparabil, „mai ales atunci când este folosită într-un grup masiv și în combinație cu alte sisteme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune”.

El a spus că racheta nu poate fi doborâtă de un inamic.

„Voi adăuga că nu există astăzi, în lume, nicio contramăsură pentru o astfel de rachetă, niciun mijloc de a o intercepta. Și voi sublinia încă o dată că vom continua testarea acestui nou sistem. Este necesar să stabilim producția de serie”, a spus el. 

Lansarea rachetei a făcut parte dintr-o creștere bruscă a tensiunilor săptămâna aceasta, după ce Ucraina și Rusia s-au lovit reciproc cu arme din ce în ce mai puternice.

Moscova spune că atacul cu racheta Oreșnik vine ca reacție după ce Ucraina a lovit Rusia cu arme occidentale.

Marți, Putin a aprobat schimbări ale doctrinei nulceare, noua doctrină având scopul de a extinde circumstanţele în care Moscova poate recurge la arma nucleară.

Kremlinul a spus că lansarea rachetei Oreșnik a fost un avertisment pentru Occident împotriva luării de noi acțiuni și decizii „imprudente” în sprijinul Ucrainei.

Ucraina cere noi sisteme de apărare anti-aeriană

Zelenski a cerut la rândul său aliaților occidentali noi sisteme de apărare aeriană care să contracareze „noile riscuri”

Zelenski, în discursul său video de noapte, a spus că testarea unei noi arme pentru a crea teroare într-o altă țară este o „crimă internațională” și a lansat un nou apel pentru un „răspuns serios” la nivel mondial pentru a împiedica Rusia să extindă războiul.

„În numele meu, ministrul ucrainean al apărării are deja întâlniri cu partenerii noștri cu privire la noi sisteme de apărare aeriană capabile să protejeze viețile de noi riscuri”, a spus Zelenski.

„Când cineva începe să folosească alte țări nu numai pentru teroare, ci și pentru a-și testa noile rachete prin acte de teroare, atunci aceasta este în mod clar o crimă internațională”.

El a spus că lumea trebuie să vină cu „un răspuns serios, astfel încât lui Putin să-i fie cu adevărat frică să extindă războiul și să simtă consecințele reale ale acțiunilor sale”.

Zelenski le-a cerut ucrainenilor să fie vigilenți în fața continuelor atacuri rusești.

„Nu există altă cale în război”, a spus el. „Trebuie să fim conștienți că „tovarășul” Putin va continua să încerce să ne intimideze. Așa și-a construit toată puterea”.

Ucraina este echipată în special cu sisteme Patriot – cu care susține că a interceptat deja mai multe rachete hipersonice Kinjal prezentate drept „invincibile” de către Kremlin – și echivalentul lor franco-italian Samp/T, dar în număr prea puțin pentru a-și proteja toate orașele. 

INTERVIURILE HotNews.ro