O viață pe scenă. Gabriel Cotabiță, cele mai frumoase momente muzicale: de la prima apariție la Mamaia, din 1986, la ultima, pe aceeași scenă, în 2023
Vestea că Gabriel Cotabiţă a murit a zguduit lumea aristică din România, iar mesajele din partea colegilor săi de breaslă au curs fără oprire. Cântăreţ, compozitor, prezentator, producător muzical şi de televiziune, Cotabiță lasă în urma sa momente muzicale de neuitat.
Gabriel Cotabiță și-a făcut debutul muzical în 1975, cu formaţia Redivivus, potrivit site-ului discogs.com, citat de Agerpres. Un an mai târziu, el a primit premiul pentru cel mai bun solist vocal la un concurs alături de trupă.
În anul 1983, membrii formaţiei Holograf l-au chemat în trupă şi alături de aceştia a lansat albumul „Holograf 1”. Prezenţa trupei Holograf, în acelaşi an, pe scena Cenaclului Flacăra a reprezentat o rampă de lansare.
În 1986 a fost contactat de compozitorul Ionel Tudor pentru a-i interpreta la Festivalul Mamaia o piesă. De atunci, Cotabiță se dedică muzicii uşoare, pop şi îşi formează o trupă de turneu – Vodevil. Doi mai târziu, Cotabiță a câştigat trofeul Mamaia cu melodia „Dă-mi o şansă”, pe muzica lui Cornel Fugaru.
Cotabiță a luat un premiu în fiecare an la Festivalul Mamaia. Printre melodiile premiate se numără: „Te rog, domnişoară nu pleca”, „Raiul e pe pământ”, „Poate că da, poate că nu”, „Să nu ne spunem adio” și „Balada timidului etern”.
În 2002, artistul formează, alături de Mihai Pocorschi, grupul VH2, şi tot în acelaşi an i se decernează Diploma de Onoare a Ministerului Culturii şi Cultelor în cadrul Galei muzicale „O zi printre stele”. Opt ani mai târziu, artistul a evoluat pe scena Sălii Palatului în spectacolul „Best of Gabriel Cotabiţă”.
Trupa VH2 a lansat în 2011 albumul ”2-VH2”, care acoperă subgenuri diferite, de la country-rock până la rock alternativ. În același an VH2 a cântat în deschiderea concertului pe care trupa suedeză ”Roxette” l-a susţinut la Bucureşti.
Cei 25 de ani de carieră ai artistului au fost sărbătoriţi pe scena Sălii Palatului, la 26 februarie 2012, printr-un concert intitulat „25 de ani de nopţi albastre”, alături de invitaţi speciali, precum Monica Anghel, Delia Matache, Cristina Haios, Vlad Miriţă, Dan Bittman, Sistem.
Un an mai târziu, în 2012, VH2 a cântat în deschiderea concertului pe care trupa Status Quo l-a susţinut la Bucureşti. În 2014 a avut loc şi lansarea oficială a albumului ”3”-VH2 – Live în garaj. Videoclipul piesei ”Ridică-te şi fugi”, care beneficiază de prezenţa a 21 de vedete feminine din zona artistică, a fost lansat de Gabriel Cotabiţă în martie 2015.
Gabriel Cotabiţă a suferit, pe 8 mai 2015, un stop cardio-respirator în timp ce se afla în sala de sport a unui hotel din Bucureşti.
După o pauză de doi ani, el a lansat videoclipul piesei „Mi-e dor de mine” scrisă de Keo, iar în 2019, cel al piesei „O nouă zi” (muzica Andrei Tudor, versuri Andreea Andrei). Tot în 2019, a lansat melodia „De unde vine iubirea”, muzică şi text Iulian Vrabete (Holograf).
Gabriel Cotabiţă a început în 2020 colaborarea cu trupa Othello. El şi-a sărbătorit cea de-a 65-a aniversare, la 1 noiembrie 2020, printr-o apariţie live on-line pe facebook şi youtube.
În august 2023, Gabriel Cotabiţă a urcat pe scena Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia, alături de nume sonore ale muzicii uşoare româneşti, evenimentul marcând, după 11 ani de absenţă, cea de-a 60-a ediţie aniversară. În cadrul acestuia, Gabriel Cotabiţă a primit ”Premiul pentru merite deosebite în cadrul Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia”, care i-a fost înmânat de Corina Chiriac.
Gabriel Cotabiţă a murit sâmbătă la vârsta de 69 de ani, potrivit unui anunț făcut de compozitorul şi instrumentistul Ionel Tudor, dirijor al Big Band-ului Radio. Nu este clară cauza decesului până la acest moment. El trecuse printr-un episod dramatic în urmă cu 9 ani. Cotabiță a suferit, pe 8 mai 2015, un stop cardio-respirator în timp ce se afla în sala de sport a unui hotel din Bucureşti.