Anunțul Kievului, după ce a inspectat resturile rachetei balistice rusești care a lovit Ucraina. Rămășițele au fost arătate lumii duminică – FOTO
„Este pentru prima dată când resturi ale unei astfel de rachete au fost descoperite pe teritoriul Ucrainei”, a declarat un anchetator al Serviciului de Securitate al Ucrainei, citat de Reuters.
Ucraina a arătat duminică jurnaliștilor resturi din racheta balistică folosită de Moscova pentru a lovi orașul Dnipro, săptămâna trecută.
Serviciul de securitate ucrainean SBU a expus fragmente metalice, de la unele mai voluminoase la altele mai mici, în fața unei plase de camuflaj, într-un loc a cărui adresă nu a fost dezvăluită, scrie AFP.
Reuters scrie că experții ucraineni studiază astfel de resturi pentru a obține informații despre lanțurile de aprovizionare militare rusești și despre producție, dar și pentru a încerca să își construiască o apărare.
Rusia a botezat racheta Oreșnik și a declarat că este imposibil de interceptat de apărarea antiaeriană. La rândul său, Kievul a precizat că arma a atins o viteză maximă de peste 13.000 km/h în drumul său spre Dnipro, joi.
Rachetele balistice cu rază intermediară de acțiune au o rază de acțiune de până la 5.500 de kilometri.
Doi experți ai statului ucrainean au oferit evaluări prudente, spunând doar că arma a fost balistică, că a zburat pe o traiectorie balistică și că a provocat pagube civile. Aceștia au refuzat să răspundă la întrebări suplimentare.
„Acestea sunt concluzii preliminare și pentru a spune ceva mai concret este nevoie de timp și de un studiu atent al resturilor rachetei”, a declarat Ivan, unul dintre experți.
„Este pentru prima dată când resturi ale unei astfel de rachete au fost descoperite pe teritoriul Ucrainei”, a declarat și Oleh, un anchetator al Serviciului de Securitate al Ucrainei.
„Ultima criză de nebunie rusească”
Rusia a efectuat joi un atac asupra orașului Dnipro, despre care președintele Vladimir Putin a declarat că a fost un test al noii sale rachete balistice hipersonice cu rază intermediară de acțiune (IRBM) Oreșnik.
Într-un discurs televizat de joi, Putin a declarat că Rusia a folosit arma în semn de răspuns la faptul că Ucraina a tras cu rachete ATACMS americane și Storm Shadow britanice pe teritoriul Rusiei, după ce aliații Kievului au ridicat interdicția în acest sens.
Putin a mai declarat că racheta a lovit o unitate de producție a industriei de apărare din Dnipro „care încă produce echipamente de rachete și alte arme”.
O purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, scrie The Moscow Times, a fost auzită răspunzând la un apel telefonic cu privire la o lovitură asupra Iujmaș în timpul unei conferințe de presă. Iujmaș este numele rusesc al unui producător aerospațial din Dnipro, numit în prezent Pivdenmaș.
Nici Kievul, nici Moscova nu au confirmat dacă aceasta a fost ținta.
Putin a promis mai multe teste de luptă ale rachetei Oreșnik și a declarat că aceasta va intra în producția de serie.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat atacul drept „ultima criză de nebunie rusească” și a făcut apel la modernizarea sistemelor de apărare antiaeriană pentru a face față noii amenințări.
Șeful serviciilor de informații militare ucrainene a declarat că Kievul știa că mai multe prototipuri ale rachetei au fost produse înainte ca aceasta să fie lansată.
Putin crește artificial așteptările cu privire la capabilitățile ruse
Putin și conducerea militară rusă au lăudat în mod repetat racheta balistică Oreșnik. Cu toate acestea, analiștii militari de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) sugerează că această exaltare e prea mare și e mai mult o campanie rusă de a-și exagera capacitățile pentru a pune presiune asupra Occidentului și Ucrainei.
Potrivit ISW, laudele rușilor probabil fac parte dintr-un efort de „a umfla artificial așteptările cu privire la capabilitățile ruse” și pentru a descuraja Occidentul și Ucraina.
Oficialii de la Casa Albă și de la Pentagon au confirmat că Rusia a lansat o rachetă balistică cu rază medie (IRBM) asupra Ucrainei, iar purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat că Oreșnik are la bază modelul rusesc existent de rachete balistice intercontinentale (ICBM) RS-26 Rubej.
Singh a reiterat, de asemenea, că Ucraina s-a confruntat deja cu atacuri rusești cu rachete care au focoase „semnificativ mai puternice” decât Oreșnik.
Direcția principală de informații militare (GUR) a Ucrainei a declarat pe 22 noiembrie că evaluează că racheta pe care Rusia a lansat-o pe 21 noiembrie este de fapt o rachetă „Kedr”, pe care Rusia o dezvoltă din 2018-2019 în efortul de a actualiza modelul Yars.
Șeful GUR Kirilo Budanov a spus că Ucraina consideră că „Oreșnik” este numele de cod al proiectului de cercetare și dezvoltare a rachetelor pentru racheta Kedr.
ISW spune că nu poate confirma în mod independent aceste declarații ale GUR, dar subliniacă că lovitura efectuată cu racheta balistică din 21 noiembrie nu reprezintă o capacitate fundamentală nouă a Rusiei.
„Rusia beneficiază de fanfaronada din jurul loviturii din 21 noiembrie și speră probabil că alimentarea îngrijorărilor legate de lansarea rachetelor Oreșnik va determina Occidentul să-și reducă sprijinul pentru Ucraina”, notează ISW.