O „fanfaronadă”? Putin a lăudat capacitățile rachetei balistice Oreșnik. Experții de la Institutul pentru Studiul războiului sunt de altă părere
Președintele rus Vladimir Putin și conducerea militară rusă continuă să laude racheta balistică Oreșnik lansată pe 21 noiembrie asupra orașului Dnipro. Cu toate acestea, analiștii militari de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) sugerează că această exaltare e prea mare și e mai mult o campanie rusă de a-și exagera capacitățile pentru a pune presiune asupra Occidentului și Ucrainei.
Putin a spus că nu este o armă nucleară strategică, dar puterea sa de atac și acuratețea înseamnă că impactul ei va fi comparabil, „mai ales atunci când este folosită într-un grup masiv și în combinație cu alte sisteme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune”.
Liderul rus a subliniat că racheta Oreșnik nu este o modernizare a unei vechi rachete sovietice și a susținut că designerii ruși au creat-o „pe baza dezvoltărilor moderne, de ultimă oră”.
Putin a reiterat afirmațiile că nu există niciun sistem de apărare care să facă față rachetei Oreșnik și a raportat că Rusia intenționează deja să înceapă producție ei în serie.
„Voi adăuga că nu există astăzi, în lume, nicio contramăsură pentru o astfel de rachetă, niciun mijloc de a o intercepta. Și voi sublinia încă o dată că vom continua testarea acestui nou sistem. Este necesar să stabilim producția de serie”, a spus el.
Comandantul Forțelor de rachete strategice ruse, generalul colonel Serghei Karakaev i-a spus lui Putin că Oreshnik poate lovi ținte în întreaga Europă și a subliniat că nu există o armă ca Oreșnik nicăieri în lume.
Putin crește artificial așteptările cu privire la capabilitățile ruse
Potrivit ISW, laudele rușilor, în frunte cu Putin, probabil fac parte dintr-un efort de „a umfla artificial așteptările cu privire la capabilitățile ruse” și pentru a descuraja Occidentul și Ucraina.
Oficialii de la Casa Albă și de la Pentagon au confirmat că Rusia a lansat o rachetă balistică cu rază medie (IRBM) asupra Ucrainei, iar purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat că Oreșnik are la bază modelul rusesc existent de rachete balistice intercontinentale (ICBM) RS-26 Rubej.
Singh a reiterat, de asemenea, că Ucraina s-a confruntat deja cu atacuri rusești cu rachete care au focoase „semnificativ mai puternice” decât Oreșnik.
Direcția principală de informații militare (GUR) a Ucrainei a declarat pe 22 noiembrie că evaluează că racheta pe care Rusia a lansat-o pe 21 noiembrie este de fapt o rachetă „Kedr”, pe care Rusia o dezvoltă din 2018-2019 în efortul de a actualiza modelul Yars.
Șeful GUR Kirilo Budanov a spus că Ucraina consideră că „Oreșnik” este numele de cod al proiectului de cercetare și dezvoltare a rachetelor pentru racheta Kedr.
ISW spune că nu poate confirma în mod independent aceste declarații ale GUR, dar subliniacă că lovitura efectuată cu racheta balistică din 21 noiembrie nu reprezintă o capacitate fundamentală nouă a Rusiei.
„Rusia beneficiază de fanfaronada din jurul loviturii din 21 noiembrie și speră probabil că alimentarea îngrijorărilor legate de lansarea rachetelor Oreșnik va determina Occidentul să-și reducă sprijinul pentru Ucraina”, notează ISW.
Ce știm despre Oreșnik
Experții în securitate au spus că noua caracteristică a rachetei Oreșnik este că are mai multe focoase capabile să lovească simultan ținte diferite – ceva de obicei asociat cu rachetele balistice intercontinentale cu rază mai lungă de acțiune concepute pentru a transporta focoase nucleare.
Această rachetă cu rază medie de acţiune şi care este nouă în arsenalul militar rus este echipată cu şase focoase, fiecare dintre acestea având la rândul lor câte şase submuniţii.
Viteza pe care a atins-o în traiectoria finală către ţintă a fost de peste Mach 11, adis a atins o viteză maximă de peste 13.000 km/h și a durat aproximativ 15 minute pentru a-și atinge ținta de la lansare, a explicat Serviciul militar de informaţii ucrainean GUR.