Analiză: De unde au venit voturile lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale?
O analiză a rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidențiale, realizată de Centrul pentru Democrație și Bună Guvernare, arată că factori ca excluderea Dianei Șoșoacă din cursă și colapsul PSD-PNL au contribuit la ascensiunea lui Călin Georgescu.
Analiza publicată miercuri, 27 noiembrie, a fost realizată de politologii de la think tank-ul Centrul pentru Democrație și Bună Guvernare și de Politică la Minut, o platformă care explică tinerilor pe Instagram politica românească. Modelul statistic din raport explică 79% din variația scorului candidatului independent Călin Georgescu la primul tur al alegerilor.
Potrivit analizei, colapsul blocului PSD-PNL a avantajat în principal blocul anti-sistem suveranist și mai puțin pe cel liberal. O scădere de 1% a scorului PSD-PNL față de europarlamentare crește scorul lui Georgescu cu 0.58% și al lui Elena Lasconi cu doar 0.15%. Credențialele anti-sistem ale Elenei Lasconi și USR sunt mai puțin credibile decât cele ale lui Călin Georgescu.
Aceeași sursă explică de ce Georgescu a devenit peste noapte exponentul blocului suveranist:
- El reprezintă 55% din totalitatea voturilor acordate candidaților suveraniști;
- Beneficiază de excluderea lui Șoșoacă din cursă: 1% obținut de SOS într-un UAT la europarlamentare duce la 1.46% pentru Georgescu în același UAT;
- Beneficiază de scăderea AUR: o scădere de 1% a AUR într-un UAT față de europarlamentare îi crește lui Georgescu scorul cu 0.58% în același UAT.
Scorul SOS de la europarlamentare este de departe cel mai important factor în explicarea fenomenului Georgescu. Pentru fiecare 1% câștigat de SOS la europarlamentare într-un UAT, Georgescu a obținut 1.46% în același UAT duminica trecută.
Creșterea lui Călin Georgescu a venit și pe fondul moderării lui George Simion din ultima perioadă, în încercarea de a-și mări bazinul electoral, se arată în analiză.
Moderarea lui Simion a dus, pe de o parte, la dezvoltarea bazinului electoral AUR de la 9% în 2020 la 14% în 2024. Luptele interne din cadrul partidului au dus, de asemenea, la fragmentarea mișcării în forțe mai radicale.
Totodată, acuzațiile de blat cu PSD l-au erodat pe liderul AUR în ochii electoratului suveranist.
Analiza integrală publicată de Centrul pentru Democrație și Bună Guvernare și Politică la Minut poate fi consultată mai jos: