Șeful MI6: Marea Britanie a descoperit o campanie rusească de sabotaje „șocant de nesăbuită”
Serviciile de securitate britanice au descoperit o „campanie șocant de nesăbuită” de sabotaje rusești în Europa, care are loc în timp ce Rusia recurge și la amenințări nucleare pentru a descuraja țările care ajută Ucraina, a declarat vineri șeful spionajului extern al Regatului Unit.
Richard Moore, șeful Serviciului Secret de Informații al Marii Britanii, cunoscut sub numele de MI6, a declarat vineri, într-un discurs susținut la Paris, că dacă Putin ar reuși să reducă Ucraina la statutul de stat vasal, nu s-ar opri aici, transmite Reuters.
„Securitatea noastră – britanică, franceză, europeană și transatlantică – va fi pusă în pericol”, a continuat el.
„Am descoperit recent o campanie de sabotaje rusești în Europa șocant de nesăbuită, chiar în condițiile în care Putin și acoliții săi recurg la intimidări nucleare pentru a semăna teama cu privire la consecințele ajutorării Ucrainei”, a declarat Moore.
El a spus că se știe foarte bine care este costul sprijinirii Ucrainei, adăugând: „costul neacordării acestui sprijin ar fi infinit mai mare. Dacă Putin reușește, China ar evalua implicațiile, Coreea de Nord ar fi încurajată, iar Iranul ar deveni și mai periculos”.
Declarațiile sale vin după ce șeful serviciului secret intern britanic a afirmat luna trecută că serviciul rus de informații militare GRU încearcă să provoace „haos” în Marea Britanie și Europa.
„NATO ar putea invoca Articolul 5”, potrivit unui șef de serviciu secret german
Actele de sabotaj ale Rusiei împotriva țintelor occidentale ar putea, în cele din urmă, să determine NATO să ia în considerare invocarea clauzei de apărare reciprocă prevăzută la articolul 5 al alianței, a declarat miercuri șeful serviciului de informații externe al Germaniei.
Șeful Bundesnachrichtendienst, Bruno Kahl, a spus la Berlin că se așteaptă ca Moscova să își intensifice în continuare războiul hibrid.
„Utilizarea pe scară largă a măsurilor hibride de către Rusia crește riscul ca NATO să ia în considerare în cele din urmă invocarea clauzei sale de apărare reciprocă prevăzute la articolul 5”, a notat el.
„În același timp, creșterea tot mai accentuată a potențialului militar rus înseamnă că o confruntare militară directă cu NATO devine o opțiune posibilă pentru Kremlin”, a adăugat Bruno Kahl.
În conformitate cu articolul 5, dacă un membru NATO este atacat, ceilalți membri ai alianței sunt obligați să îl ajute să răspundă.
NATO și serviciile de informații occidentale au avertizat că Rusia se află în spatele unui număr tot mai mare de activități ostile în zona euro-atlantică, de la atacuri cibernetice repetate la incendieri provocate de Moscova – toate acestea fiind negate de Rusia.