Sari direct la conținut

Rusia, implicată în prăbușirea avionului DHL din Lituania, sugerează șeful armatei germane

HotNews.ro
Rusia, implicată în prăbușirea avionului DHL din Lituania, sugerează șeful armatei germane
Resturi ale avionului Boeing 737 DHL prăbușit la aproximativ 1,5 km de pista aeroportului din Vilnius, Lituania, pe 25 noiembrie 2024. Sursa foto: Adomas Daunoravicius / imago stock and people / Profimedia

Prăbușirea avionului de marfă DHL din această săptămână din Lituania, soldată cu victime, se aliniază unui model de incidente produse în Europa de la începutul acestui an care au fost atribuite Rusiei, a declarat miercuri cel mai înalt oficial militar german, potrivit The Moscow Times.

Şeful de Stat Major al armatei germane, Carsten Breuer, a sugerat că este posibil ca Rusia să fi „explorat vulnerabilitățile” atunci când avionul s-a prăbușit luni în apropierea aeroportului din Vilnius. În urma prăbușirii, care a ucis un membru al echipajului și a rănit cel puțin alte trei persoane, avionul a lovit mai multe clădiri, a alunecat pe o distanță de câteva sute de metri și a provocat un indendiu.

„Ne-am confruntat deja cu o situație similară în această vară, iar acum s-a întâmplat ceva care se încadrează undeva în acest tipar”, a declarat Breuer, pentru postul public de radiodifuziune din Germania, ARD.

În iulie, o serie de colete incendiate la depozite logistice din Germania și Polonia au fost legate de o presupusă campanie rusă de sabotaj, menită să declanșeze explozii pe avioanele cargo.

Consilierul prezidențial lituanian Kestutis Budrys a declarat la începutul acestei luni că acele incidente cu colete au fost probabil un test. În timp ce autoritățile britanice, germane și poloneze investighează, Kremlinul a respins afirmațiile ca fiind „false”.

Cu toate acestea, ministrul lituanian al Apărării, Laurynas Kasciunas, a contrazis comentariile lui Breuer, declarând miercuri că nu există „niciun semn” de sabotaj în accidentul aviatic în care a fost implicat avionul DHL.

Kasciunas a declarat că analiza vizuală a epavei nu a arătat niciun impact extern asupra aeronavei în timp ce aceasta încerca să aterizeze. Membrii supraviețuitori ai echipajului au negat, de asemenea, orice tulburări, cum ar fi fum sau mirosuri neobișnuite, la bord, înainte de accident.

Prăbușirea avionului este în continuare investigată, autoritățile încercând să stabilească în prezent cauza.

INTERVIURILE HotNews.ro