Sari direct la conținut

Virusul sincițial respirator (VSR) este principala cauză de spitalizare la copiii mici. Simptomele care te ajută să îl deosebești de o simplă răceală

HotNews.ro
Copil răcit, Foto: © Vadimgozhda | Dreamstime.com Cop
Copil răcit, Foto: © Vadimgozhda | Dreamstime.com Cop

Odată cu răcirea vremii începe și sezonul infecțiilor respiratorii. Unul dintre cele mai mari pericole, în special pentru cei mai mici dintre copii, este infecția cu virusul sincițial respirator (VSR). Virusul provoacă infecții ale tractului respirator inferior în special la sugari și la copii mici. Aproape toți copiii se infectează cu acest virus până la vârsta de doi ani, iar reinfecțiile sunt comune, potrivit specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Virusul sincițial respirator provoacă, de cele mai multe ori, simptome ușoare, precum o răceală comună, care trece fie de la sine, fie cu tratament, în câteva zile – o săptămână.

Deși infecția este aproape inevitabilă pentru majoritatea copiilor, ar trebui totuși depuse eforturi pentru a proteja nou-născuții și sugarii cu vârsta mai mică de 6 luni, atrag atenția reprezentanții INSP.

Infecția cu acest virus poate fi foarte periculoasă pentru copiii născuți prematur sau cu probleme pulmonare sau cardiace. Aceștia au risc mare de a dezvolta o infecție severă, ce poate necesita spitalizare – inclusiv în secții de terapie intensivă.

Infecțiile determinate de virusul sincițial respirator sunt principala cauză de spitalizare la copiii sub un an.

Virusul poate afecta și adulții, însă dacă vorbim despre complicații și decese, acestea apar în special la vârstnici – persoane în vârstă de 65 de ani și peste această vârstă.

Virusul sincițial respirator se poate transmite ușor. Cum putem să evităm acest lucru

Virusul sincițial respirator se poate transmite cu ușurință: prin strănut sau tuse, prin contactul direct între persoane sau utilizarea comună a recipientelor pentru băut/tacâmurilor etc., precum și prin contactul cu o suprafață pe care se regăsește virusul.

Spre exemplu, virusul poate „supraviețui” timp de 30 de minute sau chiar mai mult pe mâinile nespălate și până la 6 ore pe suprafața jucăriilor, tastaturii sau pe mânerele ușilor.

Riscul de infectare a copilului cu virusul sincițial respirator poate fi redus prin câteva măsuri de igienă și metode de prevenție: spălarea frecventă a mâinilor și îndrumarea celor din jur să facă la fel, evitarea zonelor aglomerate și interacțiunea cu alți copii mici, în special cu cei care prezintă răceală sau febră, menținerea jucăriilor, hainelor și așternuturilor curate și evitarea fumatului în casă sau în apropierea copilului.

Copiii nu ar trebui să meargă în colectivități, iar adulții nu ar trebui să meargă la locul de muncă dacă au simptome. Persoanele cu simptome respiratorii trebuie să se autoizoleze la domiciliu timp de încă 48 de ore după ce simptomele au dispărut.

Atunci când este posibil, părinții copiilor cu risc crescut de a dezvolta boala severă cu virus sincițial respirator ar trebui să limiteze timpul petrecut de copil în colectivități sau în alte locuri cu potențial crescut de transmitere, în perioadele de activitate ridicată a virusului, este sfatul specialiștilor INSP.

Care sunt simptomele infecției cu virusul sincițial respirator

La debut, simptomele infecției cu virusul sincițial respirator pot fi asemănătoare cu cele ale unei răceli și pot include:

  • febră ușoară,
  • scurgere de secreții nazale,
  • tuse uscată,
  • durere în gât,
  • durere de cap, ușoară.

În formele severe, infecția se poate răspândi la tractul respirator inferior, cauzând infecții grave, precum pneumonia sau bronșiolita.

În aceste cazuri, simptomele pot include:

  • febră,
  • dificultăți de respirație,
  • respirație șuierătoare (wheezing),
  • scăderea apetitului alimentar,
  • iritabilitate sau oboseală neobișnuită
  • culoarea albăstruie a pielii.

„Copiii trebuie duși de urgență la medic când observăm simptome ca weezing, adică respirație șuierătoare, dacă cel mic începe să devină vânăt în jurul gurii sau la nivelul extremităților și se instalează febra. În prezent, există protocoale pe baza cărora putem evalua și identifica acei copii a căror viață este pusă în pericol”, spune prof. univ. dr. Anca-Doina Pleșca, medic primar pediatru și președintele Societății Române de Pediatrie.

Virusul sincițial respirator contaminează frecvent tractul respirator inferior, infecțiile determinate de acesta fiind principala cauză de spitalizare la copiii mai mici de un an. O categorie deosebit de vulnerabilă sunt copiii născuți prematur (cei născuți înainte de 35 de săptămâni de sarcină sau mai puțin) cu vârsta de 6 luni sau mai puțin la începutul sezonului infecțios cu VSR.

Potrivit datelor Asociaţiei Prematurilor din România, anual, circa 18.000 de copii se nasc prematur în țara noastră: unul la fiecare 30 de minute.

De asemenea, complicații ale infecției cu VSR pot apărea și la sugarii sau copii mici (24 de luni sau mai puțin) care prezintă un anumit tip de afecțiune pulmonară cronică (displazie bronhopulmonară) sau anumite probleme cardiace congenitale.

Un copil se poate îmbolnăvi de 2-3 ori în același sezon

Virusul sincițial respirator este foarte contagios și nu oferă o imunitate de durată: un copil se poate reinfecta și îmbolnăvi chiar și de 2-3 ori în același sezon, avertizează medicii.

Circulația virusului este mai puternică, în medie, timp de 5-6 luni pe an. Sezonul infecțios cu virus sincițial respirator poate varia în funcție de regiune, în România acesta desfășurându-se în general din octombrie până în martie.

În prezent, avem la dispoziție medicamente împotriva infecției severe cu virus sincițial respirator, dar și un vaccin care ne protejează de îmbolnăvire: vaccinul se administrează mamei în timpul sarcinii, dar și persoanelor vârstnice și este disponibil în România de la începutul acestui an.

SURSA FOTO: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro