Descoperirea incredibilă prezentată de ruși. „Putem spune că este una dintre cele mai bune găsite vreodată în lume”
Oamenii de știință ruși au prezentat carcasa unui pui de mamut, ale cărui rămășițe incredibil de bine conservate au fost găsite în regiunea siberiană Yakutia în iunie, după mai bine de 50.000 de ani, scrie CNN.
Carcasa femelei mamut juvenile, poreclită Yana, a fost descoperită de locuitorii din zonă după ce un crater de permafrost s-a extins, potrivit agenției ruse de presă de stat TASS.
„Putem spune că este una dintre cele mai bune găsite vreodată în lume”, a declarat pentru TASS Maksim Cheprasov, șeful de laborator al Muzeului Mamutului de la Universitatea Federală de Nord-Est (NEFU) din Yakutsk.
Potrivit lui Cheprasov, puiul de mamut avea aproximativ un an când a murit și cântărea în jur de 180 de kilograme. Vârsta geologică, conform rezultatelor analizei radiocarbonului, este de 50.000 de ani, a scris TASS.
Cercetătorii cred că puii de mamut au crescut mai repede decât urmașii cailor, bizonilor și lupilor de astăzi, din cauza condițiilor meteorologice care erau mai severe pe atunci.
„Trebuiau să devină mari pentru a putea îndura iarna grea”, a declarat Cheprasov, potrivit TASS.
Rămășițele mamutului au fost descoperite în craterul Batagaika, care s-a extins constant începând cu anii 1960, dezvăluind alte descoperiri preistorice, inclusiv un cal și un bizon, a raportat TASS.
Locuitorii locali au descoperit carcasa după ce o parte a craterului s-a prăbușit, dezvăluind jumătate din mamut. Partea din față a carcasei a căzut pe fundul gropii, în timp ce jumătatea din spate, inclusiv picioarele din spate, erau încă în permafrost, a declarat Cheprasov. Jumătatea din spate a fost colectată ulterior de colegii săi.