VIDEO Proteste masive în Georgia pentru a doua zi consecutiv. Manifestanții, revoltați de întreruperea negocierilor pentru aderarea la UE
Georgieni pro-europeni au ieșit în stradă pentru a doua seară consecutiv, după ce partidul de guvernământ de la Tbilisi a anunțat că oprește negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană până în 2028, gest care reprezintă un îngheț brusc al unui scop național vechi, informează Reuters.
Sprijinul pentru intrarea în Uniunea Europeană are o susținere largă potrivit sondajelor de opinie, iar decizia guvernului a determinat ca mii de oameni să se adune joi seara în fața clădirii Parlamentului. Jandarmeria a folosit tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru a-i dispersa.
Nemulțumiri inclusiv printre funcționarii ministerelor
Și în cursul serii de vineri mai multe mii de georgieni au venit în fața Parlamentului purtând steaguri georgiene și ale UE. Poliția și forțele speciale sunt deja la fața locului, inclusiv cu tunurile de apă folosite în ziua precedentă.
Elene Khoshtaria, un lider al celui mai mare partide de opoziție, Coaliția pentru Schimbare, s-a ales cu mâna ruptă în timpul intervenției poliției de joi, pe care a comparat-o cu tacticile de represiune folosite în Rusia și Belarus. „Nu vom ceda, nu vom renunța, dar cred că comunitatea internațională ar trebui să se gândească cum să sprijine oamenii care cred cu adevărat în valorile europene”, a declarat, pentru Reuters, Elene Khoshtaria.
Înghețarea discuțiilor a fost întâmpinată pe scară largă cu revoltă în Georgia, care are trecut în Constituție obiectivul accederii în Uniunea Europeană.
Sute de funcționari din ministerele de Externe, Apărării, Educației și Justiției au semnat vineri scrisori deschise în care denunță ca neconstituțională înghețarea discuțiilor cu UE. Mai multe universități private au anunțat suspensarea cursurilor, iar organizații ale mediului de afaceri au cerut guvernului să-și revizuiască decizia.
Partidul de guvernământ Visul Georgian, care a câștigat aproape 54% din voturi la alegerile din octombrie, despre care opoziția susține că au fost fraudate, a anunțat joi că suspendă discuțiile invocând „șantajarea” Georgiei de către UE.
Relația cu Occidentul, în continuă deteriorare
Decizia vine la capătul a mai multor luni în care relațiile de deteriorare a relațiilor dintre Georgia și Occident, care a acuzat guvernul de la Tbilisi de tendința autoritare și pro-rusești.
În acest an Visul Georgian a promovat legi care vizează așa-zișii „agenți străini”, precum și drepturile LGBT, despre care criticii susțin că sunt de inspirație rusească.
Partidul controlat de fondatorul său, miliardarul și fostul premier Bidzina Ivanishvili, susține că își dorește în continuarea aderarea la UE și că legile adoptate sunt necesare pentru a proteja valorile tradiționale georgiene.
Visul Georgian se află în relații ostile cu președintele țării, pro-europeana Salome Zurabishvili. Într-o postare pe X din cursul serii trecute, ea a invocat cazul României ca un exemplu al intervenționismului rusesc.
„Georgia, România!!! Este suficient pentru ca liderii occidentali să descifreze strategia rusă împotriva Europei: război armat în Ucraina, „război electoral” la Tbilisi și București?!?”, a scris Zurabișvili.