Sari direct la conținut

Georgia adoptă o nouă lege controversată, de inspirație rusească. Ce interzice aceasta

HotNews.ro
Steag LGBT, in culorile curcubeului, Foto: Jean-Marc Barrere / AFP / Profimedia
Steag LGBT, in culorile curcubeului, Foto: Jean-Marc Barrere / AFP / Profimedia

Parlamentul din Georgia a adoptat marţi în ultimă lectură așa-numita lege asupra „valorilor familiale şi protecţiei minorilor”, criticată de Uniunea Europeană şi de ONG-uri drept un act normativ de restrângere a drepturilor comunităţii LGBT inspirat din legislaţia rusească.

Legea interzice „propaganda relaţiilor homosexuale şi a incestului” în instituţiile de învăţământ şi la emisiunile TV şi de asemenea oferă baza legală pentru interzicerea manifestaţiilor ce promovează relaţiile homosexuale, precum paradele „Pride”, şi a afişării drapelului curcubeu al comunităţii LGBT, relatează Agerpres.

Interzicerea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, deja consfinţită în Constituţia Georgiei, este reafirmată în noua lege, care interzice şi schimbarea de sex pe cale chirurgicală. De altfel, sondajele efectuate în această ţară creştin-ortodoxă relevă o respingere largă a ideii căsătoriei între persoanele de acelaşi sex.

Legea „agenţilor străini”, adoptată în mod similar

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, o pro-europeană opozantă a guvernului condus de partidul Visul Georgian, a declarat că nu va promulga această lege. Dar partidul de guvernământ şi aliaţii săi au suficiente voturi în parlament pentru a anula veto-ul prezidenţial, la fel cum au procedat în cazul legii agenţilor străini, o altă lege criticată de UE şi descrisă de opoziţia georgiană şi de ONG-uri drept „lege rusească”, aceasta obligând mass-media şi ONG-urile finanţate din străinătate să-şi dezvăluie sursele externe de finanţare.

Activiştii susţin că noua lege este menită să atragă susţinerea populaţiei conservatoare înaintea alegerilor din 26 octombrie, în timp ce opoziţia acuză partidul Visul Georgian că se apropie de Rusia şi pune în pericol aderarea ţării la UE. La începutul lunii, criticând legea votată acum şi aflată atunci în dezbatere, Bruxellesul a estimat că aceasta „aduce atingere drepturilor fundamentale ale georgienilor şi riscă să sporească stigmatizarea şi discriminarea unei părţi a populaţiei”.

Georgia a primit în decembrie 2023 statutul de ţară candidată la UE, dar negocierile de aderare nu au început, procesul de aderare fiind de facto blocat de Comisia Europeană, care doreşte o schimbare a guvernului de la Tbilisi, ce acuză Bruxellesul că atacă valorile tradiţionale.

INTERVIURILE HotNews.ro