Sari direct la conținut

VIDEO Zelenski dă de înțeles că e pregătit pentru o încetare a focului în Ucraina în schimbul aderării la NATO. Dar care e condiția

HotNews.ro
VIDEO Zelenski dă de înțeles că e pregătit pentru o încetare a focului în Ucraina în schimbul aderării la NATO. Dar care e condiția
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbește într-o conferință de presă la Kiev, pe 15 iulie 2024. Sursa foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski sugerează, într-un interviu acordat postului Sky News, că un acord de încetare a focului în Ucraina ar putea fi încheiat dacă teritoriul ucrainean pe care îl controlează Kievul ar putea fi luat „sub umbrela NATO” – ceea ce i-ar permite să negocieze ulterior returnarea restului teritoriului „pe cale diplomatică”.

În interviul acordat corespondentului Sky News, președintele ucrainean a fost rugat să comenteze informațiile apărute în presă potrivit cărora unul dintre planurile avute în vedere de președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, pentru a pune capăt războiului ar putea fi cedarea de către Kiev a teritoriului pe care Moscova l-a capturat în schimbul aderării Ucrainei la NATO.

Zelenski a a declarat că aderarea la NATO ar trebui să fie oferită părților neocupate ale țării pentru a se pune capăt „fazei fierbinți a războiului”, dar doar în măsura în care invitația NATO în sine recunoaște frontierele Ucrainei recunoscute la nivel internațional.

El a părut să accepte că regiunile ocupate din estul țării nu vor face obiectul unui astfel de acord pentru moment, notează Sky News.

„Dacă vrem să încheiem faza fierbinte a războiului, trebuie să aducem teritoriul Ucrainei pe care îl controlăm sub umbrela NATO. Trebuie să facem acest lucru rapid. Și apoi, în ceea ce privește teritoriul [ocupat] al țării, Ucraina va putea să îl recupereze pe cale diplomatică”, a afirmat Zelenski în interviu.

„Dacă vorbim despre o încetare a focului, avem nevoie de garanţii că Putin nu se va întoarce”, a spus apoi Zelenski, în engleză.

Atacuri masive ale Rusiei în ultimele săptămâni

Discuţiile asupra unui eventual armistiţiu sau acord de pace s-au intensificat de când Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale americane la începutul lunii noiembrie, amintește France Presse.

Liderul republican a criticat ajutorul acordat de SUA Ucrainei şi a afirmat în timpul campaniei sale că ar putea pune capăt conflictului în câteva ore, fără să precizeze cum.

Între timp, conflictul s-a intensificat cu atacuri masive asupra teritoriilor deţinute de Kiev, preşedintele rus Vladimir Putin ameninţând că va lovi centrele de decizie din capitala Ucrainei cu noua sa rachetă Oreşnik, ca răspuns la folosirea de rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de Statele Unite şi Marea Britanie asupra teritoriului rusesc.

Moscova controlează aproximativ 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei, inclusiv peninsula Crimeea pe care a anexat-o în 2014. Rusia a mai anexat regiunile Doneţk, Luhansk, Zaporojie şi Herson, chiar dacă nu le controlează complet.

Până în prezent, Kievul a exclus întotdeauna cedarea de teritorii în schimbul păcii, în timp ce Vladimir Putin cere ca armata ucraineană să se retragă din mai multe teritorii şi refuză orice aderare a adversarului său la NATO.


INTERVIURILE HotNews.ro