Sari direct la conținut

Noua administrație Trump vrea să propună Ucrainei renunțarea la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce ar oferi SUA în schimb

HotNews.ro
Noua administrație Trump vrea să propună Ucrainei renunțarea la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce ar oferi SUA în schimb
Volodimir Zelenski și Donald Trump la o întrevedere din 2019 (Credit foto: Evan Vucci / AP / Profimedia)

Una dintre ideile echipei preşedintelui nou-ales Donald Trump pentru a opri războiul declanșat de Rusia în Ucraina implică amânarea aderării Kievului la NATO pentru cel puțin 20 de ani, în timp ce SUA ar continua livrările de arme pentru Ucraina, pentru a descuraja astfel un viitor atac rusesc, a relatat ziarul american The Wall Street Journal (WSJ), citând trei surse apropiate lui Trump, potrivit The Kyiv Independent.

Donald Trump, care a câștigat marți un nou mandat de președinte al Statele Unite, a declarat în repetate rânduri că va pune capăt războiului în „24 de ore” și va „scoate” SUA din Ucraina.

Iar declarații și informații anterioare provenite din cercul apropiat al lui Trump au indicat că acest lucru ar presupune înghețarea războiului pe liniile actuale ale frontului și crearea unei zone demilitarizate în est – idee susținută și de sursele WSJ.

Rusia ocupă în prezent aproximativ 20% din teritoriul ucrainean în sud și est și continuă să împingă tot mai mult apărătorii ucraineni, chiar dacă cu prețul unor pierderi grele.

Rămâne totuși neclar cine ar supraveghea această zonă demilitarizată cu o lungime de 1.300 de kilometri, însă un consilier al lui Trump a declarat pentru WSJ, sub anonimat, că Washingtonul ar cere aliaților europeni să își trimită trupele acolo.

Această propunere este doar una dintre ideile care circulă în echipa lui Trump, iar președintele ales are tendința de a lua decizii politice majore pe loc, au mai spus sursele.

Ucraina să nu mai intre deocamdată în NATO. Cum ar fi însă „descurajat” un viitor atac rusesc

Doi dintre consilierii lui Trump, generalii în rezervă Keith Kellogg și Fred Fleitz, au propus în luna iunie încetarea ajutorului militar pentru Ucraina dacă aceasta nu acceptă să poarte negocieri de pace cu Rusia.

În același timp, Kellogg a spus că planul ar implica avertismente suplimentare pentru Rusia, și anume că Statele Unite își vor spori sprijinul militar acordat Ucrainei dacă Moscova refuză termenii încetării focului.

Fleitz a declarat că Trump a reacționat pozitiv la plan, dar a adăugat: „Nu susțin că a fost de acord cu el sau că a fost de acord cu fiecare cuvânt din el”.

Planul prevedea, de asemenea, scoaterea de pe agendă a aderării Ucrainei la NATO pentru „o perioadă extinsă, în schimbul unui acord de pace cuprinzător și verificabil cu garanții de securitate”.

Potrivit Wall Street Journal, ideea propusă în cadrul echipei de tranziţie a lui Trump, detaliată de trei persoane apropiate președintelui ales și care nu a mai fost menționată anterior, ar implica o promisiune a Kievului de a nu adera la NATO timp de cel puțin 20 de ani. În schimb, SUA ar continua să aprovizioneze Ucraina cu arme pentru a descuraja un viitor atac rusesc.

Ucraina a depus o cerere de aderare la NATO în 2022, dar nu a primit nicio invitație, primind în schimb un răspuns rece de la președintele american Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholzși alții.

INTERVIURILE HotNews.ro