Cum au ajuns să fie la modă calendarele de Advent și în România / Ce conține unul din cele mai scumpe calendare, care costă cât o mașină second-hand
Au ușițe sau buzunare care ascund bomboane sau diverse surprize. Primele au fost tipărite acum mai bine de un secol, iar în ultimul deceniu au devenit extrem de populare și există și variante foarte scumpe, de sute de lei, în România. În Statele Unite, cele mai scumpe trec de 5.000 de dolari. Calendarele de Advent au ajuns să fie „în trend”, existând și filmulețe de „unboxing” pe internet, dar și „review-uri”.
Cât de lung a fost drumul lor către faimă? Cum se sărbătorea Adventul în Transilvania?
Un timp de așteptare, bucurie și speranță
Cuvântul Advent provine din latinul „adventus”, care înseamnă „venire”. În DEX, Adventul este definit ca fiind „perioada de patru săptămâni înainte de Crăciun la catolici”.
La ortodocși nu există un echivalent, iar comparația cu perioada postului nu este chiar potrivită, fiindcă diferă perioada calendaristică și modul în care se celebrează. Dar calendarele de Advent au devenit foarte populare, indiferent de religie sau de convingeri.
Perioada de Advent durează pentru credincioși aproape patru săptămâni și este un timp al reflecției, al așteptării, un timp pentru a te pregăti pentru venirea Crăciunului. Prima duminică din Advent este începutul anului liturgic romano-catolic, iar în 2024 ziua de început a fost 1 decembrie.
Fiecare dintre cele patru duminici are un sens tradițional, iar asta înseamnă că îi sunt atribuite rugăciuni și lecturi ce reprezintă virtuțile creștine ale iubirii, bucuriei, speranței și păcii.
National Geographic explică faptul că istoricii au ajuns la concluzia că primele celebrări ale perioadei de Advent s-au făcut acum mai bine de 15 secole, în nordul Italiei, fiind vorba despre o perioadă de câteva săptămâni în care creștinii se pregăteau pentru Crăciun prin post, rugăciune și meditație asupra valorilor creștine.
În secolul VI, în Franța, era celebrat un „post al Sfântului Martin” care ținea cinci săptămâni, însă pe atunci nu era la modă un calendar cu bunătăți care să marcheze zilele până la Crăciun.
Cel mai cunoscut simbol liturgic al acestei perioade de așteptare este coroana de Advent (sau cununa), luminată de patru lumânări. În germană i se spune „Adventskranz”, iar pe ea sunt fixate patru lumânări, mai ales roşii (dar și mov și roz). Cununa este adesea împodobită şi cu panglici, globuri şi alte ornamente. Lumânările simbolizează lumina adusă pe pământ de Iisus Mântuitorul, fiind aşadar un simbol al speranţei.
În enciclopedia Britannica este menționat că, la începuturi, cununa avea 24 de lumânări – câte una pentru fiecare zi ,- dar cu timpul numărul a fost redus la patru.
Ideea de a număra zilele rămase până la Crăciun
Un pastor luteran german pe nume Johann Wichern a folosit în 1838 cununa de Advent pentru a le fi mai ușor membrilor congregației să numere zilele până la Crăciun, se mai menționează în enciclopedia Britannica.
Calendarele de Advent au apărut în a doua parte a secolului XIX, când adulții s-au gândit să-i ajute pe copii să afle mai ușor câte zile mai sunt până la sărbătoarea Nașterii Domnului.
În unele gospodării, oamenii desenau cu creta semne pe ușă pentru a ține evidența zilelor până la sărbătoarea cea mare din 25 decembrie, iar unii părinți mai inventivi au găsit în casă moduri de a face o numărătoare inversă mai amuzantă, combinată cu mici gustări și cu versete din Biblie.
Protestanții din Germania marcau zilele rămase până la Crăciun și prin alte moduri: aprindeau câte o lumânare, agățau câte o mică imagine simbolică pe perete sau puneau câte un pai într-o mică iesle ornamentală.
Primul calendar de Advent tipărit a apărut în 1908, fiind creat de un german pe nume Gerhard Lang care s-a inspirat din ce a trăit în timpul copilăriei, când mama îi confecționase un fel de calendare de Advent cu ușițe din carton și cu bomboane. În anii 20 ai secolului trecut, Lang a pus uși mici pe calendarele create, iar în spatele lor erau fotografii în format mic.
Și alți tipografi au scos calendare cu versete biblice acum un secol. Interesant este, mai notează enciclopedia, că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, hârtia a fost raționalizată în Germania, iar tipărirea calendarelor cu imagini a fost interzisă. Tipăriturile au primit însă din nou undă verde, iar soldații care reveneau acasă au dus aceste calendare în SUA și în alte locuri.
Au fost și tipografi europeni care s-au mutat după 1945 în SUA și au început să lanseze acolo „Advent calendars”, După 1950, ciocolata a început să fie prezentă în spatele ușițelor din aceste calendare care au în general 24 de căsuțe sau buzunărașe.
Tradiții de Advent în Transilvania
În Transilvania, Adventul este un obicei tot mai recent, iar de prin anii ‘60 s-a răspândit mai mult sub influența sașilor deja plecați în Germania. În unele comunități a fost adoptat, în altele a fost privit ca o invenție modernă și celebrat doar prin slujbele religioase speciale. În general, sașii din Transilvania l-au sărbătorit ceva mai rezervat decât în Vest, urmând un ritm firesc al pregătirilor care oricum se făceau înaintea sărbătorilor, se menționează pe blogul de istorie Povești Săsești.
Balul de Sf. Katharina, în 25 noiembrie, încheia în mod tradițional petrecerile cu dans, până la Crăciun. În Advent, corurile și fanfarele începeau repetițiile pentru cântecele de Crăciun. Tot devreme, din primele zile ale Adventului încep și copiii, sub îndrumarea preotului sau a dascălilor să-și intre în rolul ales pentru sceneta Nașterii Domnului, nelipsită de Crăciun.
La Cisnădioara s-a ținut mult timp tradiția ca în fiecare duminică de Advent, corul să țină un mic concert de cântece de Crăciun, pe treptele bisericii.
În multe comunități, coroanele de Advent și lumânările de ceară erau făcute manual, în casă. Turnatul lumânărilor era de obicei treaba băieților tineri, iar coronițele de brad erau împletite în general de femeile mai în vârstă, se mai scrie pe blogul Povești săsești.
Un avans uriaș pentru calendarele de Advent după anul 2000
Calendarele moderne de Advent sunt numerotate de la 1, la 24 decembrie. Unele calendare au mici uși din carton, țesături, plastic sau lemn. În spatele acestor ușițe se pot găsi, în funcție de tipul de calendar, dulciuri, jucării, mici cadouri sau mesaje scrise pe bucățele de hârtie.
După anul 2000 a avut loc o schimbare importantă: aceste calendare nu mai erau doar pentru copii și nu mai conțineau doar dulciuri și referințe biblice. Practic, oferta s-a diversificat foarte mult.
Multe companii, mai ales din industria cosmeticelor, și-au dat seama că pot vinde cu bani buni aceste calendare, dacă pun în ele surprize sub formă de mostre de parfumuri sau creme, oje ori farduri. Mișcarea a avut succes comercial.
Calendare de Advent se găsesc și în supermarket, cu mici bomboane, dar sunt vândute și de marile firme de cosmetice. Cele mai simple costă 20 de lei, însă unele mai complexe, cu lumini și ușițe din lemn, pot costa 300 de lei. O simplă căutare pe eMAG arată cât de multe feluri de calendare de Advent există acum pe piață.
Calendare de Advent au fost în oferte și de Black Friday în România și de Cyber Monday, în SUA.
Unele supermarketuri de la noi au în aplicația de mobil un fel de „calendar de Advent” virtual unde, în fiecare zi, poți deschide o ofertă valabilă doar în acea zi. Se merge pe ideea de numărătoare inversă și de oferte valabile un timp scurt.
Există, de asemenea, publicații care – în articole de genul: „un calendar de Adent al filmelor” – îți recomandă să vezi câte un film pe zi, din 1, până în 24 decembrie. Alte publicații dezvăluie zilnic o nouă imagine pe o anumită temă, aici fiind un exemplu de imagini cu cosmosul, din The Atlantic.
Pe YouTube sunt clipuri cu sute de mii de vizualizări în care diverse persoane fac „unboxing” la calendare de Advent. Practic, le desfac în fața camerei și le descriu.
Cele mai scumpe trec de 5.000 de dolari și conțin bijuterii din aur masiv. De exemplu, un calendar de Advent care costă 5.000 de dolari conține 12 bijuterii – de la cercei mici, până la unele de mai mari dimensiuni, inclusiv piercing-uri. Calendarul de Advent super-luxos poate fi personalizat cu un mesaj special și cu numele destinatarului. Despre cele mai luxoase calendare de Advent are un articol The Times.
Sursa foto: Dreamstime.com