Sari direct la conținut

De unde a plecat și unde a ajuns România în 30 de ani, în 7 cifre

HotNews.ro
De unde a plecat și unde a ajuns România în 30 de ani, în 7 cifre
Parada militară. Foto: Inquam Photos / Marian Calestru

Campaniile electorale din acest an au arătat o nevoie a românilor de a face un bilanț, pentru a înțelege dacă drumul european pe care se află țara de aproape două decenii e corect. Un articol interactiv realizat de Panorama.ro prezintă, în premieră, radiografia dezvoltării României în ultimii 30 de ani.

Câți suntem, câți se mai nasc, ce producem, ce importăm, câți bani facem și cât de întreprinzători suntem atât ca țară, dar și în comunitățile noastre – toate ne spun nu doar prin ce transformări am trecut, ci și de ce e nevoie, de acum înainte.

Informațiile au fost analizate în baza a 16 indicatori socio-demografici și economici. Pe lângă imaginea de ansamblu, la nivel național, analiza a fost replicată pentru fiecare județ al României + București.

Exercițiul a fost interpretat și într-o notă muzicală, pentru a crea o „simfonie a județelor”.

Zece concluzii din hărțile și infograficele din material:

  1. Dacă ne uităm la diferențele dintre populația rezidentă și populația cu domiciliu în România, constatăm că 2 milioane de oameni trăiesc doar pe hârtie în țară.
  2. Vârsta medie a României e de 43 de ani. Ilfov are cea mai tânără populație, Teleormanul e la polul opus. 
  3. Natalitatea României aproape că s-a înjumătățit din 1990 și până acum – de la 13,6 născuți vii la mia de locuitori, am ajuns, în 2023, la 7,1. La nivel de județe, Suceava are cea mai mare natalitate: 11,2 născuți vii la mia de locuitori.
  4. Când vine vorba de șomaj, harta României e profund dezechilibrată: județele din sud și est au rate mult mai mari decât vestul, de exemplu: 8,3% șomaj în Teleorman, versus 0,8% în Timiș. Asta arată efectele unei dezvoltări economice inegale, în ultimele trei decenii.
  5. Cele mai mari salarii sunt în București, Cluj și Timiș – aprox. 5.000-6.000 de lei net/lună, în vreme ce mare parte din județe au câștigurile în jur de 3.500 de lei net.
  6. 1 din 10 pensionari trăiește în București. Când vine vorba de pensionari la mia de locuitori, Hunedoara și Vâlcea sunt pe primele poziții, cu 338, respectiv 282 pensionari/1.000 de locuitori.
  7. Un sfert din medicii României (18.000) sunt în București. Deși numărul de medici din sistemul public de sănătate a rămas relativ constant în ultimele decenii, iar al celor din privat a crescut foarte mult, ei sunt împărțiți neuniform în țară, ceea ce e o problemă tot mai gravă. În județe ca Giurgiu și Dâmbovița, există un singur medic la mia de locuitori.

Celelalte concluzii, plus intregul material interactiv, pe Panorama.ro

INTERVIURILE HotNews.ro