USR pune drept condiție pentru intrarea la guvernare demisia lui Iohannis și a șefilor serviciilor secrete. Lista celor 8 cereri
După mai multe zile de tensiuni pe tema formării noului guvern și a programului de guvernare, liderii partidelor din coaliția proeuropeană au noi negocieri la Palatul Victoria. La întâlnire, care a început la ora 16.00, au participat și liderii USR, care au plecat după numai 20 de minute, lăsând o listă cu 8 cereri pentru PSD, PNL și UDMR. Una dintre acestea este ca toate partidele din coaliție să ceară demisia președintelui Klaus Iohannis la data încetării mandatului , în 21 decembrie.
Delegația USR a plecat de la Palatul Victoria după ce a prezentat celorlalte partide un set de solicitări care ar trebui să se regăsească într-un viitor program de guvernare.
USR, opt cereri pentru PSD, PNL și UDMR. Lasconi: Nu au înțeles nimic din votul românilor
Solicitările USR:
- Adoptarea urgentă a bugetului pe 2025 de către Parlament
- Demiterea președintelui AEP, Toni Greblă
- Organizarea în coaliție a unei comisii de anchetă privind condițiile de organiare a alegerilor și de prevenire a influențelor străine.
- Demiterea imediată a șefilor serviciilor secrete
- Depolitizarea și reformarea CCR
- Primari aleși în două tururi, maxim 300 de parlamentari
- Adoptarea imediată a unei OUG privind măsuri fiscale pentru anul viitor
- Toate partidele din coaliție să ceară demisia președintelui Iohannis la data încetării mandatului (21 decembrie).
- Alegerea de comun acord a unui președinte al Senatului care să devină președinte interimar până la alegerile prezidențiale.
- Organizarea referendumului „fără penali în funcții publice”
La plecare, președinta USR, Elena Lasconi, i-a criticat din nou pe liderii celorlalte partide. „Nu au înțeles nimic din votul românilor. Se încearcă să se facă exact același lucru și noi să avem așteptări diferite (…) Cât am discutat despre buget a fost un dialog al surzilor”, a declarat Lasconi.
Referindu-se la necesitatea unei comisii de anchetă privind alegerile prezidențiale, Lasconi a spus: „Noi cum ne putem aștepta ca după 3 luni sau 6 luni când vom avea alegerile prezidențiale să nu avem același rezultat și să nu se anuleze din nou alegerile.”
În ceea privește solicitarea ca partidele coaliției să-i ceară lui Iohannis să demisioneze pe 21 decembrie, șefa USR a comentat: „La asta am văzut că au strâmbat din nas toți.”
„Ne-au spus că au luat act și atât”, a spus Lasconi despre reacția partenerilor de discuție.
Întrebată dacă există posibilitatea ca viitorul guvern să se formeze fără USR, ea a răspuns: „Oricum ei asta își doresc”.
Întâlnirea reprezentanților PSD, PNL, UDMR, USR și minorități a început la această oră. Au ajuns la discuții și liderii USR Elena Lasconi, Dominic Fritz și Ionuț Moșteanu.
Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, a anunțat că partidul va participa la negocierile de astăzi, de la 16, la Guvern, conform News.ro.
„Mergem la partid, la ora 16:00 trebuie să fie o întâlnire la Guvern, în care să mai mai facem nişte paşi. Vom fi acolo. Aseară a fost un document cu nişte măsuri foarte generice, foarte generale, pe care toţi românii le-au văzut în toate campaniile, lucruri despre care politicienii tot vorbesc că ar fi minunat să se întâmple dar care nu s-au întâmplat, de 35 de ani. Noi vrem să vedem nişte lucruri asumate, concret”, a spus Ionuţ Moşteanu, citat de News.ro.
De asemenea, liderul USR a declarat că „la finalul zilei de astăzi vom avea și noi și dvs. (n.r.: presa) mai multe răspunsuri”.
Premierul Marcel Ciolacu conduce miercuri, de la ora 11:00, ultima ședință de Guvern din actualul său mandat, urmând ca noul executiv să fie instalat luni sau marți, înainte de Crăciun, potrivit surselor politice.
Liderii USR știu, de data aceasta, despre ședința de azi de la 16:00, după ce au discutat cu șefi celorlalte formațiuni din coaliție, susțin surse din USR, pentru HotNews. Nu este clar, însă, dacă partidul a decis să participe sau nu la aceste noi negocieri.
Pentru a fi învestit noul Guvern este nevoie de Parlament, astfel că la întâlnirea de azi se vor discuta atât programul de guvernare, cât și funcțiile în noul Parlament, inclusiv președinții celor două camere.
Mai multe măsuri fiscale, care de regulă sunt reglate la final de an printr-o ordonanță trenuleț (ordonanță de urgență), vor rămâne în sarcina viitorului guvern, pentru că sunt elemente care țin de viitorul buget, au precizat miercuri surse guvernamentale.
Salariul minim din agricultură, care de la 1 ianuarie 2025 ar fi mai mic decât salariul minim brut pe țară, va fi aliniat la nivelul salariului minim brut pe țară, măsură care se va regăsi în ordonanța trenuleț. O altă măsura va fi cea legată de netaxarea a 300 de lei din salaruiul minim brut, care va fi de 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025.
La sfârșitul ședinței de guvern, premierul Marcel Ciolacu va susține declarații.
Coalița proeuropeană a desenat principiile planului de guvernare fără USR, care a acuzat că nu a primit invitație
PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale au convenit marți, după o reuniune la Palatul Victoria, asupra principiilor viitorului program de guvernare, care va include „reforme și investiții” și va fi unul de „reducere a cheltuielilor statului și al modernizării României”.
Printre măsurile schițate de coaliție se numără impozitarea progresivă a marilor averi și reducerea taxelor si impozitelor pe muncă, în cazul persoanelor cu salarii mici și al familiilor cu copii. USR a fost exclus din calculele făcute de principalele partide pro-europene pentru viitorul program comun de guvernare.
„Principiile programului de guvernare vizează sustenabilitatea și predictibilitatea macro-economică în acord cu așteptările mediului de afaceri, sindicatelor și societății civile. În acest moment de răscruce, partidele care își asumă responsabilitatea guvernării conștientizează că România trebuie să fie, fără compromisuri, demnă de sacrificiile și idealurile Revoluției din 1989 și de așteptările cetățenilor în 2024. La 35 de ani de la prăbușirea regimului comunist trebuie să demonstrăm că democrația înseamnă mai mult decât promisiuni – înseamnă responsabilitate, echitate și măsuri concrete care să se reflecte în viața de zi cu zi a oamenilor”, se arată în comunicatul comun al PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale, în care nu se face referire la USR.
Reprezentanții USR au declarat marți că au aflat pe surse de presă că are loc o nouă întâlnire a partidelor care negociază o alianță electorală, însă ei nu au fost invitați. Elena Lasconi a mers la Palatul Victoria, unde au loc discuțiile, spunând că a văzut la televizor că au loc noi negocieri.
Liderii PSD, PNL, UDMR și ai minorităților naționale au discutat luni realizarea unui program comun de guvernare, în timp ce reprezentanții USR au lipsit de la întâlnire. Într-un comunicat trimis după întâlnire aceștia au spus că pot forma un Guvern și fără ca USR să facă parte din acesta.