Sari direct la conținut

Angajații din agricultură plătiți cu salariul minim vor primi mai puțini bani decât ceilalți de la 1 ianuarie 2025 / Autoritățile trebuie să vină cu precizări

HotNews.ro
Bancnote numărate, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Bancnote numărate, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Salariul minim va crește de la 1 ianuarie 2025 la 4.050 lei, dar angajații din agricultură au o valoare specifică care este astăzi de 3.436 lei. Acesta din urmă nu a fost majorat.

Salariul minim din agricultură și industria alimentară va fi mai mic decât cel garantat în plată. Astfel, de la 1 ianuarie 2025 un angajat din aceste sectoare va primi în mână tot suma de 2.396 lei, în timp ce unul din toate celelalte sectoare (exceptând construcțiile) ar avea 2.574 lei (dacă luăm în considerare că Guvernul, oricare va fi el, va decide să mențină netaxată suma de 300 lei).

Acest lucru a fost observat și de consultantul fiscal Adrian Bența.

„Legiuitorul nu aduce nicio reglementare salariilor din sectorul construcțiilor sau din sectorul agriculturii și industriei alimentare. La data prezentei analize salariul minim din domeniul construcțiilor este în valoare de 4.582 lei/lună, plafon superior salariului minim, iar salariul în domeniul agriculturii și industriei alimentare este 3.436 lei/lună cu o valoare inferioară noului salariu minim”, a spus el.

La o situație anterioară, afirmă Bența, când s-a majorat salariu minim la valoarea de 3.700 lei, autoritățile din inspecția muncii au stabilit că se aplică salariul specific domeniului de activitate, și anume acela cu valoarea mai mică.

“Să sperăm că se va clarifica acest aspect până la data de 1 ianuarie 2025”, a afirmat consultantul fiscal.

Practic, întrebarea pe care și-o pun experții în fiscalitate este: se va aplica salariul minim specific sau cel clasic?

Dacă va fi valoarea de 4.050 lei, atunci trebuie să se aplice facilitatea, respectiv să nu se plătească impozit pe venit. În această ipoteză, o persoană plătită astfel ar urma să încaseze un net de 2.825 lei.

În ceea ce privește angajații din sectorul construcțiilor, și ei rămân cu 4.582 lei brut, ceea ce înseamnă că un angajat plătit astfel va avea în mână tot 3.196 lei.

INTERVIURILE HotNews.ro