Sari direct la conținut

Ungurii de la MVM vor cumpăra toată energia electrică produsă de irakieni la Mintia și vor plăti cu gaz rusesc, spune un expert în energie

HotNews.ro
Termocentrala Mintia, Foto: AGERPRES
Termocentrala Mintia, Foto: AGERPRES

Ungurii de la MVM sunt dispuși să plătească un preț mare pentru furnizarea de la E.ON pentru că este nevoie de o piață de desfacere pentru gazele rusești, consideră Răzvan Nicolescu, expert în energie. „Vor să controleze direct consumatorii. La ce preț vor livra? La prețul la care vor livra și companiile românești Romgaz și Petrom care au rezerve de gaz pe o perioada mult mai mică decât Gazprom”, spune Nicolescu.

Gigantul rus Gazprom a pierdut mare parte din piața europeană, după invadarea Ucrainei în urmă cu doi ani. De la 1 ianuarie 2025, vor pierde și mai mult teren, ca urmare a finalizării acordului cu Ucraina pentru tranzitul gazelor.

Potrivit unor surse apropiate tranzacției, MVM urmează să preia E.ON Furnizare la prețul de 205 milioane euro. Compania MVM din Ungaria a ajuns la un acord cu nemții de la E.ON privind preluarea diviziei de furnizare a E.ON România, potrivit unui comunicat semnat de cele două companii transmis luni.

Tranzacția este așteptată să se încheie în prima jumătate a anului 2025.

Nicolescu: Planul alternativ la aceasta rusificare a sectorului energetic românesc era un parteneriat româno-american

Nicoelescu afirmă că dacă vor obține din partea autorităților statului aprobarea de a prelua E.ON Furnizare, ungurii de la MVM își vor îndrepta atenția către centrala Mintia. „Cei de la MVM vor cumpara toată cantitatea de energie electrică produsă de minunații irakieni de la Mintia care cred că au primit și ceva subvenții de la stat pentru proiectul lor. Ungurii nu vor plăti cu bani, ci cu gaz rusesc energia electrică produsă la Mintia”, a scris Nicolescu pe contul său de Facebook.

Acesta mai afirmă că transportatorul de gaze Transgaz va face o conductă nouă pentru Mintia „pentru ca e frumos să construiesti, nu?” „La fel cum construiesc Tuzla – Podișor de care nu era nevoie. Sute de milioane aruncate în Turcia și Rusia”, a adăugat Răzvan Nicolescu.

„Planul alternativ la aceasta rusificare a sectorului energetic românesc era un parteneriat româno-american pe care l-am gândit în 2014 și care era legat de Exxon, Grecia, Coridorul Vertical, LNG Tellurian și altele. Mai sunt șanse? Cu Donald Trump, încă sunt”, a precizat Nicolescu.

Centrala Mintia va fi declarată proiect de importanță națională

Centrala termoelectrică Mintia a fost cumpărată în 2022 cu 91 milioane de euro de către Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, companie înființată special pentru această achiziție, parte a unui grup din Irak, înregistrat în Insulele Cayman. A fost vândută, în 2022, prin administrator judiciar cu 91 de milioane de euro, după ce au fost investiţi în retehnologizare cel puţin 150 de milioane de euro.

Termocentrala Mintia se afla în insolvență din noiembrie 2019 și în conservare din 2021.

România și-a asumat prin Planul Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC) 2021-2030 finalizarea, până la 1 ianuarie 2026, a unei capacități de cel puțin 860 MW la centrala Mintia, cu posibilitatea extinderii până la 1.700 MW.

Noua centrală de la Mintia va avea o capacitate de 1.770 MW și va funcționa pe gaz. Mass Global Energy Rom are obligaţia ca, până la 31 decembrie 2026, să finalizeze investiţia de realizare a unei capacităţi energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH în bandă pe gaz şi energie regenerabilă. Investiția este evaluată la 1,4 miliarde de euro.

Ministerul Energiei a pus, recent, în dezbatere publică, un proiect de Hotărâre de Guvern pentru declararea proiectului noii centrale Mintia ca fiind de importanță națională.

INTERVIURILE HotNews.ro