VIDEO Întrebare pentru Nicușor Dan: ”Ați spus că nu-l urmăriți pe Călin Georgescu. Nu vreți, totuși, să știți ce-i nemulțumește pe oamenii care-l votează? Ei nu sunt extremiști”. Ce a răspuns Nicușor Dan și legătura cu Piedone
Nicușor Dan a povestit la HotNews că în campania de la locale Popescu Piedone era cotat cu o încredere imensă și că era, ca și Călin Georgescu, foarte promovat pe Tik Tok. Dar a doua opțiune era chiar el, Nicușor Dan, a povestit actualul primar. El crede că trăsăturile de politician antisistem o să-l ajute și acum. ”Ca și în cazul Piedone, cred că oamenii pot să-l evalueze pe Călin Georgescu. Acum au timp”.
- Podcastul politic HotSpot este realizat de jurnalistul Laurenţiu Ungureanu, este difuzat live şi poate fi urmărit pe site-ul HotNews.ro, pe YouTube şi pe Facebook.
Principalele declarații, în format LIVETEXT pe HotNews:
Întrebare: Domnule Nicușor Dan, trebuie domnul Klaus Iohannis să demisioneze și să-l lase interimar pe președintele noului Senat?
- În opinia mea, nu. A fost o decizie CCR. A interpretat două norme din Constituție în contradicție pentru situația de față. Deja este o percepție de instabilitate în România care nu ne face bine ca imagine și ca economie. Este o știre că președintele își dă demisia.
- Al doilea motiv: eu cred că noi suntem sub un atac, o încercare de destabilizare din partea Rusiei. E bine ca președintele și șefii serviciilor să fie în funcție și să lămurească această chestiune. Este important să lămurim.
Dar ați spus că această criză v-a determinat să candidați. Și că una dintre marile probleme ale României sunt instituțiile ocupate de oameni sau chiar găști care se gândesc doar la propriul interes. O instituție fundamentală e cea de președinte. Nu se poate spune că, acum Klaus Iohannis se gândește mai mult la el?
- Nu cred asta. Ca să fim bine înțeleși. Politicienii sunt evaluați de electorat. El a fost evaluat de electorat care a penalizat activitatea PNL și candidatura lui Nicolae Ciucă. L-a sancționat deja. Noi am trecut printr-un eveniment extraordinar, o campanie care ne-a suprins pe toți. Un alt eveniment extraordinar, anularea alegerilor de CCR. Suntem într-o perioadă de tranziție în care trebuie să se lămurească ce s-a întâmplat la alegeri și să avem noile alegerile. Pe tranziție cred că este important ca Iohannis să rămână în funcție. CCR a zis că nu poate ieși din funcție decât prin demisie și nu cred că e bine o demisie în tranziție.
„Alegeri au fost un eșec al instituțiilor și al șefului statului care le coordonează”
Iar oamenii sunt furioși. Nu doar cei care au votat cu Georgescu. Nu e normal, politic vorbind, ca șeful statului, cel care numește șefii serviciilor secrete să spună: am greșit, plec eu?
- Este o opinie. A fost un eșec al instituțiilor și al șefului statului care le coordonează. Urgența este ca noi să lămurim ce s-a întâmplat pentru că e foarte important pentru statul român ca oamenii să recâștige încrederea în instituții. Oamenii care l-au votat pe Georgescu trebuie să aibă o explicație pentru ca să putem merge mai departe. Cei care conduc instituțiile și președintele trebuie să fie acolo pentru că cunosc tot ecosistemul și trebuie să vină repede cu un răspuns.
Dumneavoastră ați fi demisionat?
- Nu știu exact. Noi nu cunoaștem unele informații. Depinde dacă o demisie a mea face bine sau face rău. Prezum buna credință a președintelui. Eu cred că el se gândește să facă bine în aceste 2-3 luni.
Aţi zis că aţi făcut o analiză. A inclus şi un sondaj această analiză? Cine l-a plătit?
- Eu, din banii din campania pentru locale.
- Casa de sondare cu care am vorbit mi-a spus că rezultatele nu sunt relevante cantitativ. A fost făcut pe o perioadă scurtă de timp. Am o primă discuție cu echipa, oamenii cu care mă sfătuiesc, duminică, la două zile după anulare și atunci am decis să facem un sondaj. Rezultatele le-am văzut vineri noapte.
- Alegerile au fost anulate vineri la ora 15. La oră sau două după asta, fără ca eu să am vreo contribuție, au apărut oameni care au spus că trebuie să candidez. La patru ore am fost sunat de Antena 1 să mă întrebe dacă intenționez să candidez. Am dat un răspuns care nu era nici da și nici nu.
- Sâmbătă am încercat eu să mă clarific și duminică am avut o lungă discuție cu oameni cu care să mă sfătuiesc.
Tot pentru că suntem la capitolul analize. V-au auzit aseară spunând, la Gojira, care a devenit un intervievator relevant pentru candidaţi, v-am auzit spunând propoziţia asta: „Nu am 15 minute de Călin Georgescu”. Nu vreţi să ştiţi ce mesaje vrea electoratul lui? De ce n-ar putea interpreta cineva că asta e un dezinteres faţă oamenii ăştia şi faţă de nevoile lor?
- Nu. Ce am spus e absolut corespunzător cu realitatea. În această campanie voi fi foarte atent, de asta am făcut un sondaj, dincolo de asta am întrebat lucruri care preocupă oameni. Da, bineînțeles, nu pot să candidez fără să știu oamenii de la tine.
- Noi suntem la nici două săptămâni de la anularea alegerilor. Înainte, eu eram primar, aveam preocupări pe care le am în continuare. Nu sunt omul care s-a pregătit 5 ani ca să candideze la președinție. O să fiu foarte atent la ce își doresc oamenii.
- În campania pentru alegerile locale a existat un fenomen similar – Cristian Popescu Piedone. Un om care vorbea zilnic pe TikTok și avea mulți adepți. El a crescut și în primul sondaj avea 40% intenție de vot. Una din întrebările pe care le-am pus a fost dacă se retrage Piedone, cu cine veți vota? Spre supriză, 40% dintre votanții lui Piedone mă aveau pe mine ca a doua opțiune. Există un public nemulțumit de modul în care funcționează administrația și se uită la oameni pe care îi văd capabili să funcționeze modul cum funcționează societatea.
„E evident că sistemul are nevoie de o schimbare”
Votanții lui Piedone au fost 106.000. Simion și Georgescu au luat 3,4 milioane de voturi. Trei partide de dreapta radicală au ajuns la 3 milioane la parlamentare. E un moment care arată că oamenii sunt speriați. Ce le spuneți?
- La momentul în care am făcut sondajul și Piedone avea 40%, de la momentul acesta și până la alegeri au trecut 4 luni în care acest om a apărut la televizor și a primit întrebări și oamenii au putut să-l evalueze. La Georgescu au fost doar 2 săptămâni și oameni nu au avut și informații contrare.
- Cred că acesta este mesajul. E evident că sistemul are nevoie de o schimbare. E evident că există corupție. E evident că a fost o complicitate. Trebuie să luptăm cu corupție fără să aruncăm totul.
Credeți că ar putea exista o variantă în care Marcel Ciolacu se retrage alături de PSD din negocieri?
- Nu cred că ar fi benefic. Avem un Parlament în care partidele pro-occidentale au 65% și trebuie ca dintre aceștia să avem o majoritate cu cel puțin 50% și un guvern stabil. Teoretic e posibil dar nu cred că e bine.
„Cred că trebuie să existe un guvern care să fie susținut de o majoritate în Parlament”
O știre de ultimă oră ne arată că PSD se retrage de la masa discuțiilor.
- E posibil să fie un mesaj de negociere. Nu cred că e bine. Cred că trebuie să existe un guvern care să fie susținut de o majoritate în Parlament.
- Dacă această intenție care mă surprinde se confirmă, atunci o să trebuiască să avem un guvern al celor trei partide de dreapta cu sprijinul parlamentar al PSD pentru a trece guvernul și pentru a trece diferite legi.
- Eu cred că mai este loc de discuții.
Ați vrea să vă sprijine candidatura?
- Mi-aș dori un sprijin de la partidele pro-occidentale, inclusiv PSD.
- Pe de o parte am fost adversar politic cu PSD, am criticat administrația PSD din mandatul 2016-2020 când primăria era condusă de Firea. Pe de altă parte niciodată nu am avut atacuri care să depășească sfera de administrație și de politică. Cred că votanții PSD sunt oameni raționali, faptul că au votat PSD și nu un partid care pune în pericol apartenența la NATO, înțeleg că asta e direcția corectă. O confruntare între mine și un populist, cred că mulți mă vor vota pe mine.
L-ați căutat dvs pe Adrian Zuckerman?
- Mă întâlnesc cu diverși oameni care sunt interesați de situația politică. E absolut firesc. Sunt lucruri pe care oamenii și le transmit direct. Când vorbeștei off cu o persoană, poți să le spui și percepții tale. Ăsta e contextul discuții.
Ce spune despre relația cu Matei Păun
În ce relații sunteți cu Matei Păun? Știați de conexiunile rusești?
- După interviul cu Cătălin Striblea de la EuropaFM, Păun l-a contact pe Striblea și i-a spus niște chestiuni care au fost spuse și nu erau corecte. Sunt în spațiul public de 17 ani și trebuie să fie evaluate acțiunile mele.
- Dacă există discuția despre Rusia, am avut timp să-mi exprim atitudinea față de Rusia când a început războiul și ajutorul acordat de primărie. Eu nu cred că absolut nimic.
Nu este o vulnerabilitate relația cu Păun?
- La fiecare patru ani când candidez apare această chestiune. Nu cred!
- Acum șase luni când a reapărut această discuție. L-am întrebat, mi-a explicat și am fost foarte mulțumit cu răspunsurile lui. În toată interacțiunea mea cu el, nu se pune problema de vreo suspiciune și niciun caz să mă influențeze.
„Cred că pot să ajut Bucureștiul mai mult din poziția de președinte”
Vă citesc un comentariu de la un cititor: Nicuşor Dan ar putea fi acuzat că a trădat interesul bucureştenilor, cărora abia le-a cerut votul pentru continuarea programelor începute, dar pe care acum îi lasă baltă. De asemenea, pare înţeles cu noua majoritate guvernamentală antireformistă PSD-PNL-UDMR să fie candidatul lor, pentru că pe cei de la USR nu i-a anunţat de intenţia de a candida la preşedinţie. Inclusiv PSD l-ar putea susţine, pentru ca apoi să poate pune mână din nou pe Primăria Bucureştiului, cu banii aferenţi. Nu vă e teamă că transmiteţi mesaj de om care se apucă de lucruri şi nu le termină niciodată?
- La prima vedere, mesajul are dreptate. El conține prezumția că eu fac asta ca să am un salt în cariera profesională. Oamenii au înțelesc că eu venit la Primăria Capitalei am venit să ajut și nu să fac ceva pentru mine ca persoană. Sunt cercetăror la Institut și îmi plăcea să fac asta. Eu vreau să ajut. Cred că România traversează o criză care naște o oportunitate. Este o presiune să schimbăm ce nu am schimbat în 20-30 de ani. Cred că sunt persoană potrivită pe o problemă fundamentală a României: funcționarea instituțiilor și corupția. Cred că pot să ajut Bucureștiul mai mult din poziția de președinte decât din cea de primar.
În patru ani ați avut discuții cu Klaus Iohannis prin care să ii cereți să deblocheze anumite blocaje?
- Am avut 2 sau 3 întâlniri cu Iohannis. I-am spus două lucruri, cele pe care le-am supus votului bucureștenilor la referendum.
- Eu nu m-am dus la președintele Iohannis cu o listă de 30 de puncte. M-am dus cu 3-4-5 puncte. Dacă îi ceri 30, poți fi sigur că nu se va întâmpla nimic. M-am dus cu lucrurile cele mai importante. Suntem într-un context în care putem rezolva mai mult decât chestiunea banilor și a urbanismului din București, e vorba de funcționarea întregului proces administrativ.
- Tot timpul am înțeles că statul român în multe din componentele sale nu funcționează. În opinia mea, nu a existat înainte de 24 noiembrie contextul politic care să permită, aceea uriașă presiune socială care să spună că vrem să schimbăm sistemul. Din cauza că nu a existat această presiunea, nu a existat și constrângerea partidelor de a merge spre reforme.
„Eu mi-am anunțat candidatura, e ceva serios”
De ce ezită partidele să vă susțină?
- Sunt niște partide formate din mulți oameni care conduc diferite organizații locale. Ele doresc în mod legitim să fie parte din guvernare, de asta intri în politică. Sunt prinși în negocieri pentru formarea guvernului. Aceste negocieri interferează cu discuțiile despre alegerile prezidențiale. Ca niște organisme responsabile de activitatea lor politică trebuie să facă analize, să negocieze între ele.
- Eu mi-am anunțat candidatura, e ceva serios. Nu vreau să discutăm de alte scenarii. Sunt optimist că va exista sprijinul unor partide din cele patru din zona pro-occidentală.
- Nu vreau să discut în mod particular scenarii. Mi-am exprimat această intenție și e ceva serios.
În prima zi la primărie aveaţi aplicaţia amparcat, aţi oprit maşina pe Schitu Măgureanu şi aţi mers pe jos la Primărie. Acum aveţi instalată aplicaţia Termoalert?
- Folosesc harta ca să văd zonele.
Pe Termoalert sunt 9285 de imobile cu căldura oprită.
- Am fost și la 100% funcționare și la 90%. Azi e o zi mai prostă pentru perioada de iarnă.
- Când zilele sunt mai calde, cum e azi, se fac niște lucrări care nu se fac în zilele mai reci. În zilele mai reci, funcționarea sistemului e mai bună. Suntem la 300 de km schimbați dintr-o mie, o rețea care funcționează de 50 de ani. Am crescut mult ritmul de schimbare, am ajuns anul acesta la 73 de km. în fiecare iarnă e mai bine. Cînd o să fim la 500 din 1000 nu o să mai fie această problemă.
Vă prezint acest sceariu, verosimil, aş zice: Ilie Bolojan, candidat din partea PNL-PSD-UDMR, doamna Lasconi, din partea USR, George Simion candidat din partea AUR, şi dumneavoastră. Rămâneţi în cursă?
- Nu vreau să discut scenarii. Eu am propus o variantă în care eu să am o candidatură independentă și partidele pro-occidentale sau o parte să mă susțină. Sunt moderat optimist că această ipoteză o să fie îndeplinită.
„Multe din tensiunile din societate ar fi putut fi mult reduse dacă aveam un președinte care ar fi explicat”
Credeți că președintele trebuie să fie un bun comunicator după 10 ani cu Iohannis?
- Eu cred că da. Multe din tensiunile din societate ar fi putut fi mult reduse dacă aveam un președinte care ar fi explicat. De exemplu, în ceea privește războiul din Ucraina, atitudinea României a fost foarte bună. În perspectiva asta a ajutat foarte mult Republica Moldova. Atitudinea a fost foarte bună, dar oamenii nu sunt experți în politică externă. Trebuia să vină cineva să le explice. Dacă erau explicate, o neliniște socială importantă din spațiul public românesc ar fi fost mult redusă.
Dar ştiţi că şi dumneavoastră vi s-a reproşat în repetate rânduri că nu aţi comunicat bine – şi chiar şi dumneavoastră aţi recunoscut în campanie. Ce veţi schimba?
- Așa este. Nu a fost o rea credință din partea mea, primul an de mandat am o uriașă dificultate. Am pornit cu o datorie de 3 miliarde de lei, dimensiunea dezastrului o cunoștea puțină lume. Nu cred că era nevoie să fie cunoscută. Ne întâlneam cărora le promiteam că o să fie plătiți, nu le spuneam când de mare poate fi dezastrul pentru că poate nu ne credeam. Nu am ieșit în spațiul public să mă plâng. A fost o atitudine care a scos primăria din faliment. Exista riscul ca oamenii ăștia cărora le promiteam banii eșalonat să fie neliniștiți și să ne blocheze conturile și astfel blocam primăria. Nu am mințit pe nimeni, dar am evitat să fac mai rău.
- Ca președinte, mi-aș măsura foarte tare cuvintele. Nu aș minți, dar dacă aș risca să stârnesc panică, aș prefera să am soluția înainte să ies cu mesajul. Trebuie să existe echilibru, un adevăr care prăbușește bursa și economia, e mai bine să fie transmis în mod temperat.
- Mă voi strădui să explic oamenilor atât funcționarea instituțiilor, cât și situațiile pe care le vom întâlni și să răspund la îngrijorări.
Plusurile și minusurile lui Klaus Iohannis
Cum aţi descrie cele două mandate de preşedinte ale lui Klaus Iohannis?
- Cu plusuri și minusuri. Un plus important este stabilitatea. Un plus este faptul că a intuit sau a avut informații corespunzătoare despre situații care aveau să vină și a insistat pentru echiparea armatei.
- Un mare minus este faptul că după ce a avut episodul cu Dragnea/OUG13 când a avut o atitudine corectă, nu s-a mai preocupat de justiție.
O să vă faceţi campanie pe TikTok?
- Am făcut deja campanie pe TikTok. O campanie normală în care am pus filme în care am declarat că sunt politician. Nu am plătit niciodată. Când ne uităm la tehnologie e foarte bine să fie un echilibru de arme. Tehnologia pe care am văzut-o la Georgescu este mult mai sofisticată și mai scumpă. Țintește publicul după categorii și trimite mesajul pe care știe că-l dorește.
Ce părere are Nicușor Dan despre Mișcarea Legionară?
Sunteţi născut în Făgăraş, iar rezistenţa în munţi a amestecat anticomunismul cu legionarismul. Mişcarea Legionară a fost bună pentru poporul român?
- Mișcarea Legionară, în momentul în care a ajuns să justifice uciderea oponenților politici, a devenit nocivă. A fost relativ repede în existența sa. Trebuie să separăm, inclusiv în momentul în care manifestările lor erau xenofobe, e ceva care nu este permis. Manifestările antisemite nu trebuie să fie tolerate.
Credeţi că Bisericii i se poate reproşa ceva pentru succesul lui Călin Georgescu şi pentru ascensiunea extremismului în România?
- Biserica Ortodoxă, în mod instituțional, a avut o atitudine corectă față de fenomenul politic din România. Au existat preoți care au interferat cu activitatea politică, iar unii au promovat candidatul Călin Georgescu care nici nu are un mesaj creștin. Cred că dincolo de întrebare asta noi ca societate nu am avut și suntem rupți în multe dezbateri ideologice în care pur și simplu nu reuștim să avem o comunicare între noi. Dacă dezbaterea avea loc fără exagerări, cred că succesul lui Georgescu nu a fost așa mare.
Credeți că Mișcarea Legionară a avut lucruri bune?
- Mișcarea a dorit o reformă. Această reformă, când s-a dus într-o zonă xenofobă, nu a mai fost corectă.
Veți continua în 2030?
- Abia suntem la 2 săptămâni de la anularea alegerilor. Nu mi-am pus întrebarea. Probabil că schimbarea necesită mai mult decât 5 ani.
___
- Abonaţi-vă la canalul de YouTube HotSpot pentru a nu pierde interviul !