Sari direct la conținut

LIVE Putin spune că e gata de discuții și compromisuri în războiul din Ucraina / Ce a răspuns când a fost întrebat dacă „victoria e aproape” / Nu a putut oferi o dată clară pentru eliberarea regiunii Kursk

HotNews.ro
LIVE Putin spune că e gata de discuții și compromisuri în războiul din Ucraina / Ce a răspuns când a fost întrebat dacă „victoria e aproape” / Nu a putut oferi o dată clară pentru eliberarea regiunii Kursk
Vladimir Putin. FOTO: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Preşedintele rus Vladimir Putin susţine joi conferinţa sa tradiţională de presă de la sfârşitul anului, la aproape trei ani de la debutul ofensivei Rusiei din Ucraina, scriu Reuters, BBC și News.ro. El s-a arătat optimist în privința evoluției războiului și încrezător că economia Rusiei este stabilă.

Vladimir Putin a declarat că relațiile dintre Rusia și China au atins un nivel nemaiîntâlnit până acum, lăudând caracterul lor pozitiv.

Rusia și China își coordonează acțiunile pe scena internațională și vor continua să facă acest lucru, a adăugat el.

Ucraina a comis în mod repetat acte de teroare împotriva cetățenilor ruși, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin, referitor la asasinarea unui general rus de rang înalt la Moscova.

Generalul-locotenent Igor Kirillov, care a fost șeful trupelor de protecție nucleară, biologică și chimică ale Rusiei, a fost ucis marți în fața clădirii în care locuia, împreună cu asistentul său, când o bombă atașată de o trotinetă elecrică a explodat.

„Această crimă a fost comisă într-un mod periculos pentru viața multora. Regimul de la Kiev a comis în mod repetat astfel de crime, crime teroriste, atacuri teroriste împotriva multor cetățeni ai Federației Ruse”, a declarat Putin.

Rusia a declarat miercuri că a reținut un bărbat uzbek care a mărturisit că a plantat și detonat bomba care l-a ucis pe Kirillov la Moscova, la instrucțiunile serviciului de securitate ucrainean SBU.

Întrebat dacă este gata de compromisuri în războiul din Ucraina, Putin a spus: „Întotdeauna am spus că suntem, gata de discuții și compromisuri”.

El a spus însă că și cealaltă parte trebuie să fie gata de compromisuri.

Putin a declarat joi că deversarea de petrol din două petroliere rusești în Marea Neagră este un dezastru ecologic.

Petrolul deversat s-a scurs de-a lungul a zeci de kilometri de coastă rusească a Mării Negre după ce două petroliere au fost grav avariate de o furtună la sfârșitul săptămânii.

Întrebat ce are de gând să îi ofere lui Donald Trump, care va prelua președinția SUA în ianuarie 2025, Putin a spus că nu știe când se va întâlni cu liderul republican.

El a subliniat că nu a vorbit cu acesta de mai bine de patru ani, dar a spus: „Sunt gata să vorbesc cu Trump”.

Putin a sugerat joi un „duel” în materie de rachete cu Statele Unite, care ar arăta cum noua rachetă balistică hipersonică Oreșnik a Rusiei va învinge orice sistem american de apărare antirachetă.

Abordând scepticismul occidental cu privire la Oreșnik, Putin a sugerat ca ambele părți să selecteze o țintă desemnată care să fie protejată de rachetele americane.

„Suntem pregătiți pentru un astfel de experiment”, a spus Putin.

Putin a mai spus că Oreșnik este o armă modernă, deși se bazează pe dezvoltări anterioare ale designului rusesc.

Rusia a lansat pentru prima dată racheta Oreșnik asupra orașului ucrainean Dnipro pe 21 noiembrie, în ceea ce Putin a spus că este un răspuns la prima utilizare de către Ucraina a rachetelor balistice ATACM americane și a rachetelor britanice Storm Shadows pentru a lovi teritoriul rus.

„Nu are niciun sens militar ca Ucraina să intre în regiunea Kursk”, a spus Putin, adăugând că „în mod sigur, vom scăpa de ei”, spunând că, dacă se angajează public la o dată, trupele vor „încerca să o respecte fără să le pese de viețile lor“.

Putin a adăugat că totul va fi reconstruit – „nu există nicio umbră de îndoială în privința asta”.

Școlile, grădinițele, infrastructura rutieră vor fi, de asemenea, reconstruite, a spus Putin.

Putin a fost întrebat dacă „victoria este aproape în Ucraina”.

El a declarat că situația se schimbă semnificativ în Ucraina și că Rusia avansează pe front și se îndreaptă spre îndeplinirea obiectivelor principale.

Legat de luptele din regiunea rusească Kursk, el a spus că nu poate oferi o dată precisă pentru eliberarea acesteia, și că „băieții luptă în continuare”.

Dar regiunea va fi eliberată, a asigurat el.

Vladimir Putin a început conferința cu declarații pe tema economiei și a subliniat că creșterea economică a Rusiei este mai mare decât în țările europene – cum ar fi Germania.

Nu greșește, dar este selectiv, scrie BBC. Economia Rusiei este supraîncălzită, dar Putin preferă să folosească cuvântul „stabilă”.

Putin a recunoscut „unele probleme”, mai exact inflația de 9,1%. Iar această cifră este mai gravă pentru ruși decât creșterea economică în acest moment.

Statisticile furnizate de agenția de presă de stat Ria Novosti sugerează că costul „coșului alimentar de Anul Nou” este cu 11% mai mare decât anul trecut în toată Rusia.

Numai în Moscova, costurile au crescut cu 26% pentru alimente precum mandarine, mere, castraveți, conserve de mazăre, pește, pui și ouă.

Putin a declarat că unii experți consideră că banca centrală ar fi putut utiliza alte instrumente decât ratele dobânzilor, cu o zi înainte ca banca să își majoreze rata cheie la 23% sau mai mult.

Decizia vine în condițiile în care inflația a adus la 9,1%.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că economia rusă este stabilă, deși există o oarecare supraîncălzire care generează o inflație ridicată.

El a declarat că economia ar putea crește cu 4% în acest an, dar inflația a fost un semnal îngrijorător.

Președintele rus Vladimir Putin și-a ocupat locul în sală, înaintea unei sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Telespectatorii din întreaga Rusie îi vor adresa întrebările lor în următoarele câteva ore.

Conflictul din Ucraina s-a intensificat în ultimele săptămâni

Vladimir Putin se va adresa ruşilor pe măsură ce conflictul din Ucraina se intensifică în ultimele săptămâni şi ambele părţi încearcă să obţină un avantaj înainte ca Donald Trump – care a cerut începerea negocierilor – să vină la Casa Albă în ianuarie, scrie News.ro.

El va vorbi, de asemenea, în timp ce economia Rusiei, aflată în stare de război de la începutul anului 2022, se confruntă cu incertitudini tot mai mari.

Evenimentul are loc la două zile după ce un important general al armatei ruse a fost ucis de o bombă plasată într-o trotinetă electrică la Moscova, în cel mai îndrăzneţ asasinat revendicat de Kiev de la începutul conflictului.

Igor Kirillov este cea mai înaltă personalitate militară ucisă de Ucraina în Rusia, iar Putin nu a comentat încă public lovitura.

Liderul rus, aflat la putere din 2000, a adoptat un ton încrezător la începutul acestei săptămâni, afirmând că trupele sale deţin supremaţia în Ucraina. Armata Moscovei a avansat în cel mai rapid ritm în noiembrie în estul Ucrainei din prima lună a atacului său din 2022.

Dar în timp ce Rusia era concentrată pe avansul său în estul Ucrainei, căderea aliatului său Bashar al-Assad în Siria a dat o lovitură majoră imaginii de putere a Kremlinului.

Al-Assad a fugit la Moscova după ce armata sa susţinută de Rusia nu a reuşit să reziste unei ofensive a rebelilor din opoziţie. Viitorul bazelor ruseşti din Siria este acum sub semnul întrebării, iar amploarea represiunii sub conducerea lui al-Assad, în timpul celor 13 ani de război civil din ţară, este pusă în evidenţă.

Acasă, gospodăriile ruseşti plătesc, de asemenea, un preţ tot mai mare pentru campania militară din Ucraina.

Putin a calificat sancţiunile occidentale drept un „eşec”, însă analiştii au avertizat cu privire la previziunile negative pentru 2025, chiar şi presa rusă de stat – care în mod normal se ţine departe de subiectele de nemulţumire socială – acordând mai multă atenţie familiilor în dificultate.

Preţul untului, de pildă, în Rusia a crescut cu o treime de la începutul anului. Iar deficitul tot mai mare de forţă de muncă – cu mii de bărbaţi pe front sau în exil – a afectat treptat toate domeniile vieţii din ţară. Putin, în vârstă de 72 de ani, a recunoscut luna trecută problema, fără a indica o cauză. „Lipsa unui număr adecvat de lucrători este astăzi unul dintre principalele obstacole în calea creşterii noastre economice”, a declarat el.

INTERVIURILE HotNews.ro