Sari direct la conținut

Burduja: „Nu poți să plătești un lucru de zece ori mai mult decât face” / Atunci de ce a cumpărat compania de stat ungurească MVM furnizarea de energie de la E.ON România?

Sebastian Burduja, ministrul Energiei. Foto: Inquam Photos / Mălina Norocea
Sebastian Burduja, ministrul Energiei. Foto: Inquam Photos / Mălina Norocea

Cum explică specialiștii achiziția-bombă din piața energiei.

Au existat mai multe companii românești care au dorit să cumpere E.ON Energie România, însă oferta lor a fost mult mai mică, pe baza analizelor de specialitate, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, marți, într-o conferință de presă. Din informațiile HotNews.ro, este vorba despre Romgaz și OMV Petrom. „Nu cred că poţi să justifici, nici ca acţionar, nici ca management, să plăteşti un lucru de două, trei sau zece ori mai mult decât el face”, a continuat Burduja. Dar compania de stat din Ungaria MVM a cumpărat.

„Au fost companii din portofoliul Ministerului Energiei, au intrat în camera de date, s-au uitat la această tranzacţie, au depus oferte la o anumită valoare, dar nu s-au putut apropia de oferta selectată în final. Acestea sunt datele pe care le am. Şi nu cred că poţi să justifici, nici ca acţionar, nici ca management, să plăteşti un lucru de două, trei sau zece ori mai mult decât el face pe baza analizelor de specialitate pe care le ai de la firmele care se ocupă cu aşa ceva. Dacă nu face acei bani, e greu să justifici o posibilă tranzacţie”, a explicat ministrul Burduja.

Tranzacţia nu va fi încheiată până când statul român nu îşi dă acordul, a subliniat el.

„Statul român are Comisia de Examinare a Investiţiilor Străine Directe, coordonată de Consiliul Concurenţei. 

Această comisie va aduna toate informaţiile şi va da un aviz favorabil sau nefavorabil. Cu siguranţă se va uita la toate aspectele legate de această tranzacţie. Ce face compania MVM, de unde are finanţarea, cum a depus această ofertă şi aşa mai departe”, a mai spus Burduja.

Potrivit surselor HotNews.ro, valoarea tranzacției este în jur de 200 de milioane de euro.

„Este posibil ca MVM să vină cu prețuri mai mici”

Dar de ce ar cumpăra MVM o companie care valorează de zece ori mai puțin, așa cum spune ministrul Energiei?

„În contexul în care, recent, Ungaria a semnat un contract cu Gazprom pentru a cumpăra cantități suplimentare de gaz rusesc, compania MVM își dorește o piață de desfacere”, a explicat un specialist din sectorul gazelor, într-un dialog cu HotNews.ro.  

În martie 2018, Banca Naţională a României a respins cererea unui grup tot din Ungaria – OTP Bank – de preluare a Băncii Româneşti de la grupul elen National Bank of Greece (NBG), o decizie fără precedent la un asemenea nivel, pe fondul bănuielior că fondurile privind achiziția ar proveni din Rusia.

„Sigur că orice consumator își poate schimba furnizorul în 21 de zile, conform legii, dacă nu îi convine furnizorul său. Însă este posibil ca aceste cantități suplimentare de gaz aduse de compania maghiară să vină la prețuri mai mici decât avem acum pe piața din România. Venind cu prețuri mai mici, MVM își poate atrage mai mulți clienți”, spune sursa menționată.

Guvernul maghiar va avea acces la informații importante despre piața de energie din România

Pe de altă parte, există voci care se tem că, odată ajunsă în România, compania controlată de Guvernul maghiar va avea acces la o bază mare de date, atât despre clienți, cât și despre piață în general.

„E.ON are în România atât activități de furnizare, cât și de distribuție. De regulă, când vinzi una dintre activități, nu rămâi doar cu cealaltă. MVM ar putea avea astfel drept de preempțiune pentru achiziția rețelei de distribuție din grupul E.ON, când va ajunge și aceasta de vânzare. Aceasta este o cutumă, nu înseamnă obligatoriu că se va întâmpla acest lucru aici”, potrivit unui reprezentant din sectorul energetic.

Citiți și:

INTERVIURILE HotNews.ro