Ministrul israelian criticat dur pentru conversația cu Călin Georgescu îl acuză pe papa Francisc că „trivializează” genocidul și îi cere să își „clarifice” poziția
Ministrul israelian pentru Diaspora, Amichai Chikli, l-a criticat vineri pe Papa Francisc din cauza sugestiei acestuia ca comunitatea internațională să analizeze dacă ofensiva militară a Israelului în Gaza constituie un genocid al poporului palestinian, relatează Reuters.
Într-o scrisoare deschisă publicată de ziarul italian Il Foglio, ministrul pentru Diaspora din cabinetul lui Benjamin Netanyahu a declarat că remarcile suveranului pontif – făcute într-o carte apărută luna trecută – echivalează cu o „trivializare” a termenului de genocid.
„Ca un popor care a pierdut șase milioane de fii și fiice în Holocaust, suntem deosebit de sensibili la trivializare a termenului ‘genocid’ – o trivializare care se apropie periculos de negarea Holocaustului”, a scris Chikli.
Chikli, care și-a încheiat scrisoarea numindu-l pe Papa Francisc „un prieten drag al poporului evreu”, i-a cerut acestuia „să-și clarifice poziția cu privire la noua acuzație împotriva statului evreu de genocid”.
Papa Francisc a scris în cartea numită „La speranza non delude mai” (Speranța nu dezamăgește niciodată) că unii experţi internaţionali spun că „ceea ce se întâmplă în Gaza are caracteristicile unui genocid”.
„Ar trebui să investigăm cu atenţie pentru a evalua dacă acest lucru se încadrează în definiţia tehnică (a genocidului) formulată de juriştii şi organizaţiile internaţionale”, a adăugat acesta. Fragmente ale cărții au fost publicate de presa italiană înainte de apariția cărții în librării.
Vaticanul nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii privind scrisoarea publicată acum de Amichai Chikli. Israelul susține că acuzațiile de genocid în Gaza sunt nefondate și că vizează exclusiv eliminarea Hamas și a altor grupări teroriste palestiniene.
Ministrul israelian, criticat dur de ambasadorul României în Israel
La sfârșitul lunii trecute, ambasadorul României în Israel l-a acuzat pe Amichai Chikli de interferență în alegerile din țara noastră, după ce ministrul israelian a avut o convorbire telefonică cu Călin Georgescu la câteva zile după ce acesta a câștigat turul întâi al alegerilor prezidențiale, anulate între timp de Curtea Constituțională de la București.
Ambasadorul Radu Ioanid, care este el însuși un istoric al Holocaustului recunoscut la nivel internațional, a declarat pentru ziarul israelian Haaretz că „a aflat cu consternare și indignare că ministrul Amichai Chikli a avut recent o conversație telefonică cu Călin Georgescu, un candidat la președinția României care l-a lăudat în mod deschis și repetat pe liderul Gărzii de Fier fasciste și antisemite, precum și pe dictatorul Ion Antonescu, ambii implicați în pogromuri și uciderea în masă a evreilor români”.
„Mi se pare șocant să văd cum un ministru al guvernului Statului Israel este perceput ca sprijinind, într-un moment electoral crucial, un candidat politic român care glorifică cu voce tare și cu mândrie figuri istorice care au fost direct responsabile pentru uciderea în masă a evreilor”, a mai declarat Radu Ioanid pentru presa internațională.
El a calificat acțiunile lui Chikli drept „o insultă directă la adresa memoriei victimelor Holocaustului din România, atât morți, cât și supraviețuitori” și, de asemenea, „o lovitură directă la adresa tuturor eforturilor de bună credință de educare despre Holocaust în Europa și de construire a politicilor de combatere a antisemitismului bazate pe realitatea istorică, nu pe versiuni albite convenabil care servesc obiectivelor politice contemporane”.
Conversația dintre Chikli și Ioanid a fost dezvăluită inițial de site-ul Visegrad24, care afirma că Georgescu i-a promis oficialului israelian că, dacă va deveni președinte al României va institui o politică de zero toleranță față de antisemitism, îl va invita pe premierul Benjamin Netanyahu la București în pofida mandatului internațional de arestare pe numele acestuia, și că va muta ambasada României din Israel la Ierusalim.
Deși Chikli nu a comentat informația, el a redistribuit postarea pe pagina sa de „X”, ea fiind preluată apoi de mass-media israeliană. Echipă de comunicare a lui Călin Georgescu a transmis ulterior că:
„Articolul distribuit pe rețelele de socializare deVisegrad24 conține inexactități: nu a fost făcută nicio referire sau discuție cu privire la Curtea Penală Internațională (ICC). În rest, informațiile prezentate sunt corecte”.