Sari direct la conținut

Nepotul lui Ciolacu a vândut una dintre cele două firme de energie eoliană, care aveau cifră de afaceri zero în 2022 și 2023, după ce a obținut pentru ele fonduri PNRR de peste 22 de milioane de euro. Cumpărătorul este firma unui mare mogul ceh 

HotNews.ro
Nepotul lui Ciolacu a vândut una dintre cele două firme de energie eoliană, care aveau cifră de afaceri zero în 2022 și 2023, după ce a obținut pentru ele fonduri PNRR de peste 22 de milioane de euro. Cumpărătorul este firma unui mare mogul ceh 
Marcel Ciolacu, nepotul Mihai Cristian CIolacu și Jiří Šmejc. Colaj Hotnews. Surse foto: Inquam Photos, Profimedia și Shutterstock

Compania Premier Energy PLC, controlată de fondul de investiţii al omului de afaceri ceh Jiri Smejc, a anunțat vineri seară pe bursă că a cumpărat 90% din firma Development Power Solar Energy SRL. Aceasta este una dintre firmele lui Mihai Cristian Ciolacu, nepotul lui Marcel Ciolacu, pentru care a obținut ajutoare de stat de 22,4 milioane de euro, prin PNRR, pentru două parcuri fotovoltaice și stocare de energie.

  • O serie de investigații HotNews au relatat despre cele două firme ale lui Mihai Cristian Ciolacu, care în 2022 și în 2023 au avut cifră de afaceri zero, și despre tranzacția care urma să fie făcută cu compania omului de afaceri ceh Jiri Smejc.

Achiziția a fost făcută prin intermediul Alive Renewable Holding Limited din Cipru.

Premier Energy susține că speră să finalizeze parcul fotovoltaic și să-l pună în circuitul comercial în a doua jumătate a anului 2025. Premier Energy spune că semnarea achiziției a avut loc pe 17 iunie 2024.

Este posibil să fie anunțată, în curând, și finalizarea achiziției Solar Energy Production SRL, a doua firmă pe care nepotul lui Ciolacu o vinde.

Cele două firme sunt înființate în aprilie 2022, împreună cu Adriana Denisa Sandu, Mihai Cristian Ciolacu deținând jumătate din participații. Conform datelor Ministerului Finanțelor, cele două firme figurează cu zero cifră de afaceri în 2022 și 2023.

HotNews.ro a relatat, printr-o serie de articole publicate în octombrie și noiembrie, că firmele Solar Energy Production SRL și Development Power Solar Energy SRL, înființate de Mihai Cristian Ciolacu, nepotul premierului, au obținut fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru două parcuri fotovoltaice în decembrie 2023. 

În aprilie 2022, a înființat firmele. În martie 2023, a obținut Avizul Tehnic de Racordare (ATR) de la Transelectrica. În iunie 2022, a aplicat la fonduri PNRR, pentru care a primit aprobare în decembrie 2023. Aceasta este istoria interacțiunilor rapide și pozitive ale lui Mihai Cristian Ciolacu în relația cu statul român.

Jiri Smejc, conexiuni cu Rusia și China

Premier Energy Group este o companie controlată de fondul de investiţii Emma Capital al omului de afaceri ceh Jiri Smejc, investitor pe piața energiei din România. 

În România, grupul este al treilea cel mai mare distribuitor, cu o rețea de peste 3.600 km, şi furnizor de gaze naturale cu peste 150.000 de puncte de consum.

De asemenea, este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică din Republica Moldova, cu aproape un milion de puncte de consum și peste 840.000 de clienți, deservind aproximativ 70% din locuințe.

În urma achiziţiei CEZ Vânzare în România, Premier Energy Group deserveşte în total un număr de aproximativ 2,4 milioane de clienți de energie electrică și gaze naturale în România și Moldova (o creştere de aproximativ 1,4 milioane), majoritatea fiind clienţi casnici și întreprinderi mici.

Omul de afaceri ceh Jiří Šmejc este investitor cu ample conexiuni istorice în China și Rusia.

În afacerile sale, Jiri Smejc a fost partener cu miliardarul Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia, care a murit în 2021 într-un accident de elicopter.

Presa din Republica Moldova a scris că „în Federația Rusă, Jiří Šmejc avea cotă parte în Polymetal, companie controlată de Alexandr Nesis, un om apropiat lui Vladimir Putin”. După începerea războiului din Ucraina, compania lui Smejc a susținut că s-a retras aproape total din Rusia.  

O parte dintre afacerile lor s-au desfășurat, până în 2022, în Rusia, în special pe piața bancară, prin grupul financiar PPF.

În aprilie 2016, Jiří Šmejc a început să facă afaceri la scară largă în China. El este citat spunând că ”PPF și Home Credit suntem mândri că am fost la originea inițiativei care cred că a dus la relansarea relațiilor ceho-chineze”.

„Relansarea a adus, într-adevăr, un profit imens pentru Home Credit, iar în câțiva ani, compania a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de credite de consum din China”, a scris presa din Cehia.

Jurnaliștii de investigație de la Aktuálně.cz au dezvăluit că, în 2019, această companie unde Jiří Šmejc era CEO și acționar minoritar, Home Credit, „a angajat o societate numită C&B Reputation Management pentru a lustrui nu doar imaginea societății, ci și percepția generală a Chinei în Republica Cehă”.

Firmele nepotului, printre cele norocoase

„Mi-a zis foarte clar, domnule, eu nu am vândut nimic. Încercăm să-l facem (n.red. proiectul) cu împrumuturi. Cum se face, împrumut de la CEC”. Astfel nega Marcel Ciolacu, la DigiFM, vânzarea de către nepotul său, Mihai Ciolacu, a două proiecte de parcuri fotovoltaice pentru care a obținut fonduri prin PNRR.

Ciolacu a mai spus că pleacă din politică dacă apar acuzaţii că ar fi intervenit pentru cineva.

„Am zis foarte clar, dacă cineva vine, dacă apare vreun funcţionar sau vreun ministru care spune că Marcel Ciolacu a dat telefon să intervină pentru oricine, nu pentru membru de familie, eu plec din politică n-am probleme”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Acesta a minimizat și modul în care nepotul său a obținut fonduri europene de la Ministerul Energiei, spunând într-o dezbatere electorală la Antena 3 că „el (nepotul) nu a luat locul nimănui. „Dacă și eu și dl Tudose și nepotul meu depuneau proiecte, proiectul nepotului meu nu lua locul proiectului dlui Tudose pentru că mai sunt fonduri disponibile. Deci el nu a luat locul nimănui”, a spus Ciolacu.

Ministerul Energiei a transmis, la solicitarea HotNews.ro că „în cadrul apelului PNRR/2022/C6/M ENERGIE/I1, au fost depuse 744 cereri de finanțare, dintre care 306 proiecte au primit finanțare”. Aceasta înseamnă că nu orice firmă care a depus cerere de finanțare a obținut fonduri PNRR.

Mihai Ciolacu a semnat contractele de finanțare pentru cele două proiecte în ultima zi a anului 2024, valoarea lor fiind de 83,9 milioane de euro, din care 22,4 milioane de euro reprezintă ajutor de stat.

Nepotul a obținut avize în 4 luni de la Transelectrica

Important de precizat este că nu ar fi obținut ajutoarele de stat dacă nu avea avize de la Transelectrica. Mihai Cristian Ciolacu a depus cererile de aviz de racordare (ATR) la Transelectrica în noiembrie 2022 și în martie 2023 au fost emise avizele, potrivit Transelectrica. Conform surselor de piață, acesta este un termen foarte bun, de regulă avizele fiind primite într-un an sau chiar un an și jumătate.  

Mai exact, Mihai Ciolacu a obținut ATR cu Solar Energy Productions SRL pentru o capacitate instalată de 48 MW energie solară, cu 10 MW stocare, iar cu Development Power Solar Energy SRL a obținut ATR pentru 38 MW energie solară, cu 8 MW stocare. În total, 86 MW de panouri fotovoltaice și 18 MW stocare energie.

Un investitor în industria fotovoltaică obține avizul tehnic de racordare (ATR), de la Transelectrica, în aproximativ un an, de multe ori peste un an, a explicat pentru HotNews, sub protecția anonimatului, un reprezentant al sectorului fotovoltaic. 

Mihai Ciolacu, nepotul premierului Marcel Ciolacu, a reușit să treacă prin acest proces de obținere a avizelor de la Transelectrica, pentru două parcuri foltovoltaice, în doar patru luni, conform răspunsului oferit de companie, la solicitarea HotNews. „Este un termen foarte, foarte, bun”, a precizat reprezentantul industriei foltovoltaice.

Acesta a explicat că la Transelectrica trebuie să se întrunească o comisie de avizare, cu specialiști din companie, fază care durează mult. În plus, în mod obișnuit, sunt cerute clarificări asupra studiilor de soluții, ceea ce întârzie acordarea avizului.

Avizele sunt esențiale pentru orice fel de investiție în domeniul producerii energiei electrice. Fără acestea nu pot fi demarate proiectele.

Oficial Transelectrica: Nu putem decela între proiectele serioase, care au finanțare, și cele care au fost depuse doar pentru a fi vândute

Despre aceste proceduri prin care se obțin avizele, au vorbit inclusiv reprezentanții Transelectrica, în urmă cu un an, acuzând faptul că „așa-numitele „cozi de conectare” pentru energiile eoliene și solare sunt mari”, după cum a relatat Economica.net.

Oficialii Transelectrica spuneau că sunt foarte multe cereri, iar investitorii serioși nu au loc de cei care vor avize tehnice de racordare doar pentru a vinde proiectele.

“Avem aproape 100 de solicitări de racordare pe partea de producere de energie, peste 50.000 MW la operatorii de distribuție și la operatorul de transport. Sunt cantități enorme și ele necesită un timp destul de mare de analiză, de programare în ședințele de avizare. Nu putem decela între proiectele serioase, care au finanțare, și cele care au fost depuse doar pentru a fi vândute”, a spus șeful Dispeceratului Energetic Național (DEN), Virgiliu Ivan, în septembrie 2023.

El a explicat că, practic, să vinzi proiectele este permis de lege și că a devenit în sine o piață.

Pentru că, a explicat, Ivan, „Sunt foarte puțini cei care văd și cea de-a doua etapă de după racordare, sub 10% dintre ei, cea de recuperare a investiției, cei care au noțiuni de piață. Trebuie să știi și parcursul următor – ce faci cu energia? Trebuie să o vinzi, să cunoști piața”, a conchis șeful DEN.

INTERVIURILE HotNews.ro