Sari direct la conținut

Scandal diplomatic uriaș între Ungaria și Polonia: Varșovia acuză „un act ostil” al Budapestei, în timp ce guvernul lui Viktor Orban vorbește de persecuții la comanda lui Donald Tusk

HotNews.ro
Scandal diplomatic uriaș între Ungaria și Polonia: Varșovia acuză „un act ostil” al Budapestei, în timp ce guvernul lui Viktor Orban vorbește de persecuții la comanda lui Donald Tusk
Premierii Donald Tusk și Viktor Orban fotografiați împreună în luna martie la Bruxelles, la expoziția Summitului pentru Energie Nucleară, FOTO: Virginia Mayo / AP / Profimedia Images

Ungaria a provocat un scandal diplomatic uriaș cu Polonia după ce a anunțat că a decis să îi acorde azil politic fostului viceministru polonez al Justiției, Marcin Romanowski, urmărit penal, acuzând guvernul actual de la Varșovia de persecuție politică. Polonia a calificat decizia drept un „act ostil”, relatează Reuters.

Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a declarat într-un interviu acordat joi seara site-ului mandiner.hu că guvernul polonez își persecută adversarii politici. El a subliniat că decizia de a-i acorda azil lui Romanowski este conformă atât cu legislația ungară, cât și cu cea a Uniunii Europene.

„Acțiunile guvernului condus de [prim-ministrul Donald] Tusk au creat o situație în care guvernul polonez ignoră deciziile Curții Constituționale… și folosește legea penală ca instrument împotriva adversarilor politici”, a afirmat Gulyas.

Guvernul pro-european al lui Tusk susține că a deschis calea pentru ca procurorii să investigheze presupusele ilegalități comise sub administrația anterioară a partidului naționalist Lege și Justiție (PiS), aflat la putere între 2015 și 2023.

Deși PiS a câștigat alegerile parlamentare organizate de Polonia în octombrie anul trecut, nu a avut suficienți aliați pentru a forma o majoritate parlamentară iar guvernarea a fost preluată de forțele pro-europene conduse de Tusk.

Executivul lui Tusk acuză guvernarea anterioară de numeroase abuzuri

Noua coaliție guvernamentală acuză PiS că în cei 8 ani în care s-a aflat la putere a comis numeroase abuzuri, inclusiv unele de natură penală, despre care susține că nu au fost anchetate de procurori de teama represaliilor.

Romanowski, fost un fost viceministru al Justiției care a fost reținut la mijocul lunii iulie în cadrul unei anchete privind folosirea fondurilor publice, a fost eliberat prin decizie judecătorească, la doar o zi după reținerea sa, în virtutea imunității diplomatice de care ar beneficia ca membru în delegația poloneză la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Președintele Adunării, Theodoros Rousopoulos, a subliniat într-o scrisoare adresată lui Szymon Hołownia, președintele legislativului de la Varșovia, că membrii forului european sunt acoperiți de imunitate pe tot parcursul sesiunii sale anuale.

La 15 octombrie, parchetul i-a prezentat acuzații modificate, pe care Romanowski le-a respins. Mai devreme în cursul acestei luni, o instanță din Varșovia a dispus arestarea preventivă a sa pentru o perioadă de 3 luni. Joi, instanța din Varșovia a emis un mandat european de căutare pe numele fostului viceministru, după ce el s-a eludat anchetei.

Parlamentarii din opoziție, inclusiv Romanowski însuși, au acuzat guvernul lui Tusk că desfășoară o „vânătoare de vrăjitoare” cu motivație politică.

Guvernul lui Viktor Orban pune sub semnul întrebării independența sistemului judiciar din Polonia

Gulyas a declarat joi seara că tentativa de arestare a lui Romanowski în Polonia ridică semne de întrebare serioase cu privire la tratamentul echitabil și absența părtinirii politice în procedurile judiciare din țară.

Ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a denunțat în termeni duri comentariile sale și decizia Ungariei de a-i acorda azil politic lui Romanowski.

„Considerăm decizia de a acorda azil politic lui M. Romanowski, suspectat de infracțiuni de natură penală și căutat printr-un mandat european de arestare, ca un act ostil împotriva Republicii Polone și a principiilor Uniunii Europene”, a scris el pe platforma „X”, fosta Twitter.

„Ca răspuns la o astfel de acțiune, ambasadorul Ungariei în Polonia va fi convocat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe și va primi un protest oficial,” a declarat vineri ministerul de resort de la Varșovia.

MAE polonez a precizat de asemenea că, în cazul în care Ungaria nu își va îndeplini obligațiile europene, Varșovia va solicita Comisiei Europene să inițieze proceduri împotriva acesteia.

Relațiile dintre Donald Tusk, un politician pro-european care între 2014 și 2019 a fost președintele Consiliului European, și Viktor Orban, un lider naționalist aflat la putere în Ungaria din 2010, sunt tensionate de ani de zile din cauza numeroaselor dispute dintre Bruxelles și Budapesta pe teme ca independența justiției, respectarea statului de drept și gestionarea migranților.

Însă, în pofida azilului acordat acum lui Romanowski, relațiile odată foarte apropiate dintre Budapesta și Varșovia au început să se destrame încă din timpul guvernării anterioare a PiS, din cauza pozițiilor divergente privind războiul din Ucraina și abordarea față de Rusia.

INTERVIURILE HotNews.ro