Sari direct la conținut

VIDEO Noul film „Contele de Monte-Cristo”, o superproducție în care joacă și Anamaria Vartolomei, a ajuns în cinematografe

HotNews.ro
VIDEO Noul film „Contele de Monte-Cristo”, o superproducție în care joacă și Anamaria Vartolomei, a ajuns în cinematografe
Actorul Pierre Niney în rolul lui Edmond Dantes din noul film „Contele de Monte-Cristo”, FOTO: Pathe-Chapter 2 / Album / Profimedia Images

„Contele de Monte-Cristo” e fără îndoială unul dintre cele mai celebre romane din toate timpurile iar o nouă adaptare cinematografică a sa sosește vineri și în cinematografele din România, producția cu buget mare reunind unii dintre cei mai în vogă actori ai cinematografiei franceze, printre care și Anamaria Vartolomei, actrița de origine română premiată cu un César.

„Contele de Monte Cristo nu este doar o adaptare clasică, ci și o meditație asupra alegerilor care ne definesc. Edmond Dantès, un tânăr plin de speranță, este trădat, închis pe nedrept și transformat de suferință într-un om al cărui unic scop devine răzbunarea – Contele de Monte Cristo. Dar ce preț plătește pentru această răzbunare? Filmul ridică întrebări fundamentale: ce sacrificăm pentru dreptate? Când răzbunarea devine mai întunecată decât trădarea?”, ne întreabă descrierea noului film.

„Monte Cristo este primul supererou modern”, a plusat Matthieu Delaporte, care a regizat noul film alături de cineastul francez Alexandre de La Patellière.

„El nu are puteri supranaturale, dar folosește inteligența, banii și identitățile multiple pentru a-și manipula inamicii. Este un personaj profund uman, un simbol al luptei împotriva nedreptății, dar și al pericolului pe care îl aduce dorința necontrolată de răzbunare”, a explicat cineastul francez care anul trecut a semnat ca scenarist și producător, la fel ca Alexandre de La Patellière, filmele Cei trei mușchetari: D’artagnan și Cei trei mușchetari: Milady, bazate de asemenea pe scrierile lui Alexandre Dumas.

Noul lungmetraj Contele de Monte-Cristo a fost prezentat la ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film de la Cannes iar în luna iunie a avut premiera generală în cinematografele din Franța. De atunci a fost lansat în mai multe țări, printre care Spania, Marea Britanie, Polonia și Mexic, însă lansarea internațională largă a fost amânată de mai multe ori pentru a nu coincide cu apariția în cinematografe a unor producții majore de la Hollywood. 

În sălile de cinema din România, unde este distribuit de Independența Film, are premiera pe 20 decembrie, la fel ca în Statele Unite.

Noul lungmetraj „Contele de Monte-Cristo” a fost filmat în locuri emblematice din Franța

Cu un buget de producție estimat la 42,9 milioane de euro, Contele de Monte-Cristo în regia lui Delaporte și Alexandre de La Patellière este cel mai scump film francez produs în 2024, potrivit Le Parisien. Deși a fost lansat până acum într-un număr limitat de țări, lungmetrajul a ajuns deja la încasări de 100 de milioane de dolari, asigurându-și succesul financiar.

Filmările care au avut loc între lunile iulie și noiembrie ale anului trecut s-au desfășurat în cea mai mare parte în Franța, în Occitania și în regiunea Provența-Alpi-Coasta de Azur, inclusiv la Château d’If și la Hyères, pentru o scenă. Pentru a reprezenta locuința contelui de Monte-Cristo au fost utilizate mai multe locuri: Château de Ferrières (din departamentul Seine-et-Marne), modificat digital pentru a conferi aspectul exterior al locuinței Contelui de Monte-Cristo, Catedrala Saint-Étienne din Meaux pentru sala de repetiții, Palatul Brongniart (Bursa din Paris) pentru salon, Château d’Aubiry (Pyrénées-Orientales) pentru hol, scări și sala de arme, și Château de Dampont (Val-d’Oise) pentru o cameră. Hotelul de la Païva a fost folosit pentru scenele de salon, interioare și sala de mese a lordului Hallifax. 

Château de Ferrieres a fost folosit pentru filmarea exteriorului palatului lui Dantès, FOTO: Shutterstock

Mai multe scene au fost filmate și la Maison d’éducation de la Légion d’honneur din Saint-Denis, în timp ce biserica Notre-Dame-de-l’Assomption din Moustiers-Sainte-Marie a fost folosită drept capelă pentru nunta dintre Dantès și Mercédès. 

În afara Franței filmările au avut loc la Marele Port din Valletta, Malta, pentru a reprezenta în lungmetraj portul din Marsilia, și în Cipru. 

„Locurile sunt mai mult decât un decor – sunt un personaj în sine. Ele reflectă splendoarea, dar și întunericul poveștii, amplificând emoția fiecărei scene”, au subliniat cei doi regizori ai filmului.

Anamaria Vartolomei o joacă în film pe Haydée, aliata lui Dantès

Actrița de origine română, a cărei familie a emigrat în Franța când ea avea doi ani, o interpretează în film pe Haydée, aliata lui Edmond Dantès care aduce dovezile necesare pentru a expune public infracțiunile lui Fernand Mondego, contribuind decisiv la distrugerea reputației și poziției sociale a acestuia. 

În vârstă de 25 de ani, Vartolomei este considerată una dintre noile vedete ale cinematografiei franceze, după ce a câștigat Premiul Lumières pentru cea mai bună actriță pentru rolul principal din L’Événement (2021). Rolul i-a adus și Premiul César pentru cea mai promițătoare actriță și cel pentru stele în ascensiune la ediția din 2022 a Berlinalei. 

Anul acesta ea a câștigat Premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul Internațional de Film de la Tokyo grație interpretării din filmul Traffic („Reostat”), inspirat de românii care au dat „Jaful secolului” la Muzeul Kunsthal din Olanda. Filmul scris de Cristian Mungiu a marcat pentru Vartolomei prima colaborare cu actori români și primul lungmetraj în care a interpretat un rol în limba română.

Anamaria Vartolomei cu Premiul César câștigat în 2022, FOTO: Bertrand Guay / AFP / Profimedia Images

Distribuție de top pentru noua adaptare cinematografică a romanul lui Alexandre Dumas

În Contele de Monte-Cristo Vartolomei joacă alături de unii dintre cei mai cunoscuți actori din noua generație a cinematografiei franceze:

  • Pierre Niney îl interpretează pe Edmond Dantès, protagonistul principal. Niney a câștigat Premiul César pentru cel mai bun actor pentru rolul său din Yves Saint Laurent (2014) și este cunoscut pentru aparițiile în filme precum Frantz (2016) și Sauver ou périr (2018);
  • Anaïs Demoustier o joacă pe Mercédès Herrera, iubita lui Edmond Dantès. Demoustier a primit Premiul César pentru cea mai bună actriță pentru interpretarea sa în Alice et le maire (2019) și a apărut în filme precum La Fille du 14 juillet (2013) și Bird People (2014);
  • Bastien Bouillon e Fernand Montega, prietenul trădător al lui Dantès. Bouillon este cunoscut pentru rolurile sale din La prochaine fois je viserai le cœur (2014) și La Sainte Famille (2019);
  • Laurent Lafitte interpretează rolul lui Gérard de Villefort, procurorul ambițios și corupt care joacă un rol crucial în condamnarea nedreaptă a lui Dantès. În vârstă de 51 de ani, Lafitte este unul dintre veteranii filmului și e cunoscut pentru numeroasele sale roluri din cinematografia franceză, unele dintre cele mai populare fiind recent în lungmetraje precum Papa ou Maman (2015), Elle (2016) sau Au revoir là-haut (2017);
  • Pierfrancesco Favino îl interpretează pe Abbé Faria, mentorul lui Dantès. Spre deosebire de ceilalți actori din distribuția principală, Favino este italian. El a câștigat multiple premii, inclusiv Premiul David di Donatello pentru cel mai bun actor grație interpretării din Il traditore (2019), și a apărut în filme internaționale precum World War Z (2013) și Rush (2013).

Un nou film „Contele de Monte-Cristo” în cinematografe după o pauză de 22 de ani

Romanul lui Alexandre Dumas, publicat în 1844, este probabil una dintre cele mai cunoscute opere literare ale tuturor timpurilor iar impactul său asupra culturii populare a fost pe măsură. Cu peste 40 de adaptări pentru cinematografe și televiziune, povestea atemporală despre răzbunare, justiție și izbăvire continuă să inspire cineaști, după cum dovedește și noua adaptare de anul acesta.

Prima ecranizare a romanului datează din 1908, un film mut produs în Statele Unite. Deși durata sa era limitată de tehnologia vremii, filmul a marcat începutul unei lungi serii de adaptări cinematografice. În anii 1920 și 1930, adaptările s-au diversificat însă filmul din 1934 regizat de Rowland V. Lee este considerat unul dintre cele mai memorabile. Robert Donat a fost lăudat pentru interpretarea sa profundă a personajului lui Edmond Dantès, iar filmul a fost un succes la box-office care a definit standardele pentru filmele viitoare.

Televiziunea a jucat la rândul său un rol important în popularizarea romanului. Miniseria franco-italiană din 1998, în care Gérard Depardieu îl interpretează pe Dantès, este considerată una dintre cele mai fidele și reușite. Cu o durată extinsă, miniseria a avut avantajul de a explora mai multe detalii din roman, aducând în prim-plan nuanțele psihologice ale personajelor și complexitatea poveștii create de Dumas.

Ultima adaptare pentru marele ecran, cea din 2002 în regia lui Kevin Reynolds, este probabil cea mai cunoscută publicului de astăzi. Cu Jim Caviezel în rolul lui Edmond Dantès și Guy Pearce în cel al lui Fernand Mondego, filmul a fost apreciat de critici și s-a dovedit un succes la box office, cu încasări de aproape 100 de milioane de dolari versus un buget de producție de 38 de milioane.

Noul film din 2024 în limba franceză are o rată a aprobării de 100% din partea criticilor pe agregatorul Rotten Tomatoes, deși numărul recenziilor este destul de mic, în timp ce pe mai cunoscutul site IMDb el are o notă medie de 7,7 / 10 din partea spectatorilor care au avut ocazia să îl vadă înainte de lansarea în cinematografele din SUA și România.

Ca întotdeauna, poți găsi mai multe informații noi din lumea filmelor și serialelor, dar și alte știri interesante, în rubrica Nerd Alert de weekendul acesta:

INTERVIURILE HotNews.ro