Coaliția PSD-PNL-UDMR vrea transformarea companiilor românești în campioni regionali
În programul de guvernare PSD – PNL – UDMR este prevăzută „stimularea creării de companii campioni regionali”, ca formă de „patriotism economic”. Companiile mari producătoare de energie și gaz vor fi transformate în campioni regionali. Noul guvern mai promite numiri fără politizare în companiile de stat. Prin programul de guvernare, Coaliția PSD – PNL – UDMR mai promite că orice modificare de taxe și impozite va fi în prealabil discutată cu mediul de afaceri.
Documentul face referire la o schemă de ajutor de stat pentru investiții greenfield mai mari de 150 milioane de euro în industria prelucrătoare, creatoare de locuri de muncă stabile și bine plătite. Ajutorul constă într-un grant de 25% din valoarea investiției, subvenționarea parțială a dobânzii, procedură de avizare accelerată pentru toate documentele necesare.
Noul Guvern promite, prin programul de guvernare, reducerea cu minimum 20% a numărului de avize și documente necesare și digitalizarea completă a procedurilor de raportare.
Documentul mai prevede extinderea IMM Invest pentru încurajarea creditării în sectoarele industriale strategice și pentru companiile cu o componentă puternică de export. Program de sprijinire a internaționalizării companiilor românești prin scheme de garanții pentru extinderea prezenței pe piața regională, inclusiv pentru construirea sau achiziția de capacități noi de producție.
Numiri fără politizare în companiile de stat
Documentul vorbește despre consolidarea rolului Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice în politica de guvernanță corporativă. Este prevăzută implementarea unui tablou de bord privind performanța întreprinderilor publice.
Alte măsuri legate de managementul companiilor de stat:
- Implementarea generalizată a contractelor de performanță în întreprinderile publice.
- Introducerea normativelor de cheltuieli și gestionarea adecvată a cheltuielilor de capital.
-Guvernanța corporativă la nivelul companiilor de stat trebuie făcută transparent, fără politizare, recrutarea conducerilor trebuie făcută deschis, „cu creșterea gradului de profesionalizare și autonomie ale consiliilor întreprinderilor de stat” (OCDE). - Reducerea risipei în companiile de stat prin eliminarea excepțiilor din Legea nr. 296/2023 (companii listate) și reducerea cheltuielilor cu minimum 15%, cu excepția cheltuielilor de investiții.
10 miliarde de euro pentru scheme de ajutor de stat
Programul de guvernare prevede „Renașterea industrială prin Productivism”. România va fi transformată în hub tehnologic și industrial în Europa de Est, se arată în document. Sunt prevăzute investiții în infrastructură – peste 155 miliarde de euro, în următorii 5 ani pentru investiții publice, cu accent pe infrastructură de transport, mediu, educație, sănătate, tehnologie și industrii competitive.
Vor fi alocate 10 miliarde de euro pentru scheme de ajutor de stat pentru investiții și garanții în industrii de înaltă tehnologie și ajutoare de stat ad-hoc, precum industria auto, industria chimică, industria farmaceutică, industria alimentară, metalurgie, materiale de construcții, apărare și energie.
Vor exista și Mecanisme de finanțare de „private equity”, orientate spre performanța economică.
Orice modificare de taxe va fi discutată cu mediul de afaceri
Coaliția PSD-PNL-UDMR susține că va exista un parteneriat real cu mediul de afaceri. Orice modificare de taxe și impozite va fi în prealabil discutată cu mediul de afaceri, după o evaluare a eficienței principalelor impozite și taxe avute în vedere la modificare.
Prin programul de guvernare se mai promite echilibru între stat și contribuabil. „Nu doar contribuabilii, dar și statul să plătească din oficiu dobânzi de întârziere, în cazul în care nu-și îndeplinește la timp obligațiile”, se mai precizează în programul de guvernare.
România, hub regional de Cercetare și Inovare
Programul de guvernare prevede granturi pentru IMM-urile care dezvoltă inovație deep-tech și care colaborează cu o entitate de cercetare, finanțarea derulându-se etapizat, proporțional cu gradul de dezvoltare al întreprinderii.
Marile companii vor fi stimulate să-și înființeze divizii de cercetare și dezvoltare în România, prin: creșterea deducerii cheltuielilor de cercetare din impozitul pe profit la 150%, în 3 ani, și la 200%, în 5 ani.
De asemenea, mai este prevăzută acordarea unui credit fiscal pentru investiții în cercetare, în valoare de până la 30% din cheltuielile eligibile. Vor fi acordare și garanții pentru credite de cercetare.