Ligia Deca, mesaj la final de mandat: Ce a trecut la capitolul „reușite” fosta ministră a Educației
Fosta ministră a Educației, Ligia Deca, și-a publicat marți raportul de activitate din perioada octombrie 2022-decembrie 2024, cât a stat în fruntea Ministerului Educației. Conform raportului, la capitolul „reușite” se află investițiile „istorice” din școli și universități.
Ligia Deca și-a încheiat mandatul de ministru luni, când Parlamentul a votat componența Guvernului Ciolacu 2, iar ulterior profesorul universitar Daniel David, propus de PNL pentru a ocupa funcția de ministru al Educației și Cercetării, a depus jurământul la Cotroceni.
„Se încheie cea mai provocatoare și intensă experiență din viața mea profesională de până acum, o experiență care mi-a confirmat că singura cale de a mișca lucrurile este „împreună”. Nu există soluții simple și nici efecte rapide pentru probleme și provocări ce implică intervenții structurale”, a scris, marți, Ligia Deca pe Facebook.
Ea spune că are convingerea că reformele începute „vor reda încrederea în școală și în tot ceea ce educația trebuie să fie pentru copiii noștri”.
Cu ce reușite se laudă Ligia Deca
Raportul de activitate al Ligiei Deca are 122 de pagini, în care se face trimitere la noile legi ale educației, bugetul pentru învățământ, fondurile atrase prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), investiții în școli și altele. Raportul complet poate fi citit AICI.
Fosta ministră a punctat pe Facebook și „câteva dintre demersurile reușite”:
- buget record executat pentru educație în 2024 – 4,6% din PIB;
- buget record pentru formare profesională – 2,2 miliarde de euro;
- programe de formare pentru peste 100.000 de cadre didactice în pedagogie digitală, pentru 10.000 de manageri și inspectori școlari, introducerea programelor de licență cu dublă specializare și regândirea formării inițiale a profesorilor, prin noua Lege a educației;
- investiții istorice în școli și universități – 3,5 miliarde de euro prin PNRR, ce se concretizează în dotare cu mobilier, materiale didactice și echipamente, laboratoare inteligente, digitalizare, formarea profesorilor;
- măsuri pentru reducerea abandonului școlar – creșterea numărului copiilor care beneficiază de o masă la școală de la aproximativ 180.000 la peste 660.000;
- peste 2.300 de școli în Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar;
- creșterea numărului beneficiarilor de burse și, mai ales, faptul că fiecare copil, din fiecare clasă are posibilitatea de a primi bursă care să-l stimuleze să progreseze, prin introducerea bursei de reziliență;
- majorarea burselor studenților și investiții record în cămine și cantine – 23 de universități vor construi campusuri pentru studenți;
- creșterea salariilor personalului din școli, în medie cu 50% într-un singur an și reducerea inechităților salariale;
- digitalizarea evaluărilor la toate examenele naționale;
- suplimentarea cu aproape 11.000 de posturi pentru sistemul de educație, 3000 în 2023 și 7.800 în 2024; creșterea cu mai mult de 50% a numărului consilierilor școlari.
Ligia Deca spune că este nevoie de o formare continuă a profesorilor.
„Am convingerea că Avizul favorabil pe educație obținut recent de România în cadrul procesului de aderare la OCDE este un argument solid pentru ca reformele prevăzute în noile legi ale educației să continue – una dintre ele, de care avem mare nevoie, este formarea inițială și continuă a cadrelor didactice”, a mai scris Deca.
Ligia Deca: „Succes domnului ministru Daniel David”
În mesajul său fosta ministră le mulțumește colegilor săi din Ministerul Educației, dar și predecesorilor săi și „partenerilor din mediul nonguvernamental și privat, care au susținut și susțin educația în fiecare zi”.
„Am toată recunoștința pentru oamenii din școli, cei care muncesc zi de zi pentru copii, și părinților care sunt aproape de educație și înțeleg constructiv parteneriatul școală-familie. Mulțumesc tuturor celor ce ne-au fost aproape, indiferent dacă au susținut sau au criticat constructiv demersurile noastre. Succes domnului ministru Daniel David”, a mai scris Ligia Deca.
Ligia Deca a preluat conducerea Ministerului Educației după ce Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia în urma acuzațiilor de plagiat. Ea este considerată o apropiată a președintelui Klaus Iohannis, pentru că înainte de a face parte din Guvern a fost consiliera președintelui pe probleme de educație.
După ce a devenit ministră susținută de PNL, Deca a ales să intre în partid. Deși a candidat pentru un post de parlamentar, aceasta nu a obținut unul după alegerile din 1 decembrie.