Sari direct la conținut

Donald Trump ar fi fost condamnat pentru încercarea de a anula alegerile din 2020, dacă nu ar fi fost reales în 2024, spune procurorul special care l-a anchetat

HotNews.ro
Donald Trump ar fi fost condamnat pentru încercarea de a anula alegerile din 2020, dacă nu ar fi fost reales în 2024, spune procurorul special care l-a anchetat
Donald Trump. Credit line: Andrew Harnik / Getty images / Profimedia

Președintele ales a respins toate acuzațiile, s-a declarat nevinovat și i-a atacat pe procurori, spunând că au instrumentat „o execuție politică”, scriu Reuters și The Guardian.

Donald Trump ar fi fost condamnat pentru infracțiuni legate de încercarea sa eșuată de a se agăța de putere în 2020 dacă nu ar fi câștigat alegerile prezidențiale americane din 2024, potrivit procurorului special care l-a investigat.

Raportul lui Jack Smith, care detaliază constatările echipei sale cu privire la eforturile lui Trump de a submina democrația, a fost publicat de Departamentul de Justiție marți dimineață.

Smith a fost numit procuror special pentru a ancheta eforturile lui Trump de a anula alegerile din 2020 după insurecția de la Capitoliul SUA din 6 ianuarie 2021. Ancheta sa a culminat cu un raport detaliat prezentat procurorului general, Merrick Garland.

În acesta, Smith afirmă că, în opinia sa, dovezile ar fi fost suficiente pentru a-l condamna pe Trump în cadrul unui proces dacă succesul său în alegerile din 2024 nu ar fi făcut imposibilă continuarea urmăririi penale.

„Punctul de vedere al departamentului conform căruia Constituția interzice continuarea punerii sub acuzare și a urmăririi penale a unui președinte este categoric și nu se bazează pe gravitatea infracțiunilor imputate, pe soliditatea dovezilor guvernului sau pe meritele urmăririi penale, pe care biroul le susține pe deplin”, scrie Smith.

„Într-adevăr, dacă nu ar fi fost alegerea dlui Trump și revenirea sa iminentă la președinție, biroul ar fi apreciat că probele admisibile erau suficiente pentru a obține și susține o condamnare la proces.”

Trump se declară nevinovat și îl atacă pe procuror

Trump a fost pus sub acuzare pentru rolul său în stimularea revoltei din 6 ianuarie, acuzat de un grup de experți din Congres că a luat parte la o conspirație și, în cele din urmă, inculpat de Departamentul de Justiție pentru patru capete de acuzare, inclusiv „conspirație pentru fraudarea” SUA.

El a pledat nevinovat la toate acuzațiile.

După publicarea raportului, Trump a spus că Smith este un „procuror cu creierul defect care nu a reușit să își judece cazul înainte de alegeri”.

El a descris dosarele instrumentate împotriva sa drept încercări motivate politic de a-i afecta campania și mișcarea politică.

Ce spune raportul

Volumul unu al raportului lui Smith descrie meticulos presupusele acțiuni ale lui Trump, inclusiv eforturile acestuia de a exercita presiuni asupra funcționarilor de stat, de a reuni electori alternativi și de a-și încuraja susținătorii să protesteze față de rezultatele alegerilor, scrie The Guardian.

„În mod semnificativ, el a făcut contestații electorale numai către legiuitorii și oficialii de stat care îi împărtășeau afilierea politică și erau susținătorii săi politici, și numai în statele pe care le pierduse”, spune raportul.

Raportul mai subliniază răspândirea persistentă de către Trump a unor afirmații „demonstrabil și, în multe cazuri, evident false” cu privire la alegerile din 2020. Acestea au servit drept bază pentru campania sa de presiune și au contribuit la atacul din 6 ianuarie.

Multe dintre dovezile citate în raport au fost făcute publice anterior. Acesta include însă unele detalii noi, cum ar fi faptul că procurorii au luat în considerare acuzarea lui Trump de incitare la atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului, în temeiul unei legi americane cunoscută sub numele de Legea insurecției.

Procurorii au concluzionat în cele din urmă că o astfel de acuzație prezenta riscuri juridice și că nu existau suficiente dovezi că Trump a luat în calcul „întreaga amploare” a violenței din timpul revoltei, o încercare eșuată a unei mulțimi de susținători ai săi de a împiedica Congresul să certifice alegerile din 2020.

Trump a fost acuzat de conspirație în vederea obstrucționării certificării alegerilor, fraudării rezultatelor electorale și privării alegătorilor americani de dreptul lor de vot.

Procurorul asigură că „a urmat faptele și legea”

Trump și echipa sa juridică au caracterizat raportul drept o „execuție politică” menită să perturbe tranziția prezidențială și au dus o luptă juridică prelungită pentru a împiedica publicarea acestuia.

Smith, care a părăsit Departamentul de Justiție săptămâna trecută, abordează direct acuzațiile lui Trump și ale aliaților săi potrivit cărora ancheta a fost motivată politic. El afirmă că echipa sa a acționat exclusiv pe baza faptelor și a legii.

„Biroul meu avea o singură țintă: să urmez faptele și legea oriunde mă duceau. Nimic mai mult și nimic mai puțin. Pentru toți cei care mă cunosc bine, afirmația dlui Trump potrivit căreia deciziile mele în calitate de procuror au fost influențate sau dirijate de administrația Biden sau de alți actori politici este, într-un cuvânt, ridicolă“, a spus el.

Smith recunoaște politica departamentului de justiție care interzice urmărirea penală a unui președinte în exercițiu, un factor care a condus în cele din urmă la renunțarea la acuzațiile împotriva lui Trump după victoria sa din 2024.

Raportul menționează, de asemenea, o hotărâre a Curții Supreme care extinde imunitatea prezidențială, ceea ce a complicat cazul.

Dar Smith a scris într-o scrisoare către Garland atașată la raport: „Deși nu am reușit să judecăm cazurile, cred că faptul că echipa noastră a apărat statul de drept contează. Cred că exemplul pe care echipa noastră l-a dat altora de a lupta pentru justiție fără a ține cont de costurile personale contează”.

Trump, care va prelua lunea viitoare mandatul de președinte, a fost condamnat săptămâna trecută cu eliberare necondiționată pentru 34 de capete de acuzare de falsificare a înregistrărilor comerciale în cazul plății făcute pentru cumpărarea tăcerii actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels.

INTERVIURILE HotNews.ro