Președintele Consiliului Naţional al Elevilor: O şedinţă anuală de screening psihologic, imperios necesară pentru elevi / Ce arată un sondaj realizat pe 8700 de elevi
Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Rareş Voicu, a afirmat joi că elevii au nevoie de o şedinţă anuală de screening psihologic, în condiţiile în care în pandemia de COVID-19 mulţi copii au acuzat stări anxioase şi depresive, transmite Agerpres.
Potrivit lui Voicu, un sondaj realizat în luna martie de CNE pe un eşantion de 8.700 de elevi, după un an de pandemie, relevă că 75% dintre cei intervievaţi se simt obosiţi şi anxioşi, iar 30% au spus că avut stări depresive şi anxioase.
„O şedinţă obligatorie de screening anual este imperioasă. Chiar dacă nu vom ajunge la toţi elevii, pentru că nu există capacitate în acest sens, ideea este ca psihologul şcolar să ajungă la cât mai mulţi elevi pentru un diagnostic corect sau pentru a-l îndruma către un alt specialist”, a afirmat Rareş Voicu, la o dezbatere organizată de Comisia pentru învăţământ din Senat, cu tema „Psihologii şcolari: angajaţi ai sistemului de educaţie sau profesionişti independenţi ce pot fi contractaţi de unităţile de învăţământ?”.
El a menţionat că, potrivit cercetării, doar 5% dintre elevi au avut acces la servicii de asistenţă psihologică în şcoală în ultimul an.
Citește și:
La rândul său, vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Eugen Ilea, a vorbit despre importanţa existenţei psihologilor în şcoli. „Avem nevoie de psihologi şcolari. Am văzut acest lucru înainte de pandemie, iar această nevoie s-a accentuat în perioada pandemiei”, a spus el, citat de Agerpres.
Din concluziile sondajului realizat de Consiliul Național al Elevilor – vezi aici sondajul în întregime:
- Aproape jumătate dintre respondenți (44,5%) afirmă că, la un an de la debutul pandemiei, se simt obosiți, în timp ce un procent de 33,9% sunt bucuroși pentru că au reușit să reziste tuturor provocărilor pe care le-au întâmpinat. În aceeași notă, 30,4% dintre elevi declară că se simt anxioși față de ceea ce urmează să se întâmple în următoarele luni, iar 20,3%se simt optimiști.
- Din totalul elevilor care au completat acest chestionar, 35,6% afirmă că nu au experimentat episoade depresive în ultimul an, în timp ce 34,2% spun că au trecut de 1-5 ori prin astfel de situații.
- Din totalul elevilor care au completat acest chestionar, 29,4% afirmă că au trecut prin stări de anxietate de câteva ori, iar un procent de 14,6% dintre elevi s-au simțit anxioși în 5-10 situații de la debutul pandemiei, în timp ce un procent de 29,7% de peste 10 ori; 26,3% spun că nu au experimentat episoade de anxietate în ultimul an.
- Majoritatea covârșitoare a respondenților (71,8%) afirmă faptul că nu au avut în această perioadă nevoie de sprijinul consilierului școlar, iar 22,7%din elevi spun că ar fi avut nevoie de astfel de servicii, însă nu au putut beneficia de acestea. Doar 5,5%dintre elevi au transmis faptul că au beneficiat de sprijinul consilierilor școlari.