Myanmar: Alți 82 de demonstranți prodemocrație uciși de forțele de securitate / 19 au fost condamnați la moarte -UPDATE
O curte marţială a dictat pedeapsa capitală împotriva a 19 persoane acuzate de asasinarea unui soldat, acestea fiind primele condamnări la moarte anunţate după lovitura de stat militară din 1 februarie în Myanmar. În același timp, în jur de 82 de demonstranți prodemocrație au fost uciși joi seara și vineri în orașul Bago din apropierea capitalei comerciale Yangon, relatează Reuters citând presa locală și Asociația pentru Asistență acordată Prizonierilor.
Portalul de ştiri Eleven media a relatat că 17 dintre acuzaţi au fost condamnaţi în contumacie şi au fost emise mandate de arestare pe numele lor pentru asasinat, care ar fi avut loc la sfârşitul lunii martie într-un district din Rangoon unde militarii impuseseră legea marţială.
Canalul public MRTV, controlat în prezent de militari, a emis vineri seară fotografiile celor doi condamnaţi aflaţi deja în arest.
Condamnările au fost denunţate sâmbătă de organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch (HRW), potrivit AFP citată de Agerpres.
Aceasta arată că militarii sunt gata să revină la vremurile în care oamenii erau executaţi în Myamar”, adică la acum mai bine de 30 de ani, a declarat Phil Robertson, director adjunct pentru Asia al HRW. Aceste condamnări pot avea ca scop să descurajeze manifestanţii şi să constrângă populaţia să revină la locurile de muncă, potrivit lui Robertson.
„Scopul lor este să-i alunge pe oameni de pe stradă, recurgând la forţă şi la violenţă”, a adăugat el.
În ciuda reprimării brutale din partea forţelor de securitate, soldată cu peste 600 de morţi, mii de manifestanţi au ieşit din nou sâmbătă pe străzi pentru a protesta.
În jur de 82 de demonstranți prodemocrație au fost uciși joi seara și vineri în orașul Bago din apropierea capitalei comerciale Yangon, relatează Reuters citând presa locală și Asociația pentru Asistență acordată Prizonierilor.
Soldații care au preluat puterea după lovitura de stat din 1 februarie au intervenit în forță încercând dispersarea manifestanților și făcând uz de armamentul din dotare.
Statele Unite, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au condamnat „crimele” comise de armată în această ţară care traversează o gravă criză de când şefa guvernului civil, Aung San Suu Kyi, a fost răsturnată de la putere prin lovitura de stat militară.