Sari direct la conținut

Belgia a cerut AstraZeneca dozele suplimentare de vaccin destinate țărilor care au suspendat administrarea

HotNews.ro
Vaccin AstraZeneca, Foto: Igor Petyx-IPA / PA Images / Profimedia
Vaccin AstraZeneca, Foto: Igor Petyx-IPA / PA Images / Profimedia

Belgia a cerut AstraZeneca dozele în surplus destinate țărilor europene care au suspendat temporar administrarea acestora din cauza temerilor privind posibile efecte secundare, relatează Euractiv.

„Am contactat AstraZeneca și am întrebat dacă este posibil să folosim dozele în plus, dacă există vreunele”, a anunțat miercuri ministrul flamant pentru protecție socială Wouter Beke, precizând că „dacă le putem obține, le vom folosi în strategia noastră”.

„Am fost informat că analizează cererea noastră dar că așteaptă decizia de mâine (n.r. joi) a Agenției Europene pentru Medicamente”, a mai afirmat acesta.

Dirk Ramaekers, șeful strategiei de vaccinare a Belgiei, a declarat că livrările AstraZeneca vor continua cum a fost stabilit și că fiecare stat membru al UE va primi prin urmare numărul de vaccinuri care i-a fost alocat.

„Însă când o țară își suspendă campania în cazul unui vaccin anume și apoi decide să readministreze vaccinul, încrederea publică în acest vaccin va fi mult mai scăzută. Așadar există o probabilitate că odată cu repornirea campaniilor în alte țări va fi mai dificil pentru acestea să administreze vaccinurile AstraZeneca”, a precizat acesta.

„Belgia cere preluarea acestor vaccinuri. În acest fel vom putea accelera campania noastră de vaccinare și prin urmare atinge ținta noastră de vaccinări mai repede”, a declarat Ramaekers când a fost întrebat dacă Belgia ar putea pretinde vaccinuri de la țări care au suspendat inocularea cu AstraZeneca.

Deși numeroase țări europene au suspendat temporar folosirea vaccinului dezvoltat de compania anglo-suedeză în parteneriat cu Universitatea Oxford, ministrul belgian al sănătății Frank Vandenbroucke a declarat mai devreme în cursul acestei săptămâni că „luarea unei pauze ar fi iresponsabilă” și că Belgia va urma sfatul Agenției Europene pentru Medicamente.

Până acum nu a fost stabilită nicio legătură de cauzalitate între administrarea vaccinului AstraZeneca și cazurile de cheaguri de sânge depistate la unele persoane iar Agenția Federală pentru Medicamente și Produse Sanitare din Belgia (FAMHP) a declarat că „incidența evenimentelor tromboembolice la persoanele vaccinate nu pare în general mai ridicată decât în rândul populației generale”.

Doar 11 cazuri de probleme de coagulare a sângelui au fost raportate la cele 215.862 de doze AstraZeneca administrate în Belgia până miercuri, potrivit datelor FAMHP.

„Dat fiind numărul mare de vaccinări, acestea sunt cifre relativ scăzute”, a declarat Ann Eeckhout, purtătorul de cuvânt al FAMHP.

Agenția a îndemnat persoanele care cred că au dezvoltat o reacție negativă în urma vaccinării să raporteze acest lucru pe site-ul său.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro