Sari direct la conținut

Misiunea în China: OMS se declară exasperată de critici

HotNews.ro
Michael Ryan, Foto: OMS
Michael Ryan, Foto: OMS

Unul dintre cei mai înalți oficiali ai OMS și-a arătat luni exasperarea față de cei care critică constant misiunea de experți a agenției trimisă în China pentru a încerca să descopere originea pandemiei Covid-19, potrivit AFP.

„Este o atitudine responsabilă să spui că nu vei accepta un raport înainte chiar să fie scris? Să spui că ai informații, dar că nu le oferi?”, a declarat pe un ton enervat, directorul Organizației Mondiale a Sănătății pe Urgențe sanitare, Michael Ryan, la conferința de presă bi-săptămânală a OMS din Geneva.

Ryan a răspuns la o întrebare care evocă în special nemulțumirile șefului diplomației americane, Antony Blinken, care a criticat aspru atitudinea Chinei luni.

„Chiar și astăzi, China este departe de a face ceea ce trebuie atunci când vine vorba de furnizarea informațiilor de care are nevoie comunitatea internațională și de a se asigura că experții au acces în China”, a spus Blinken, într-un interviu acordat de NBC.

„Toată această lipsă de transparență, această incapacitate de a fi deschisă este o problemă uriașă”, a spus el.

O echipă de experți recunoscuți la nivel internațional din diferite specialități științifice și-a început vineri investigațiile pe teren în Wuhan, China, pentru a încerca să determine originea transmiterii la om a virusului responsabil de Covid-19.

După două săptămâni de carantină, au vizitat spitalul unde au fost tratați primii pacienți din ceea ce urma să devină pandemia de Covid-19 înainte de a merge la locurile unde se ținea piața unde ar fi putut fi transmisă.

Ryan a explicat „că există progrese, iar toate răspunsurile ar putea fi găsite sau nu”.

„La fel ca în orice investigație asupra unei boli infecțioase, peste informațiile pe care le acumulezi, primești răspunsuri. Și apoi asta pune mai multe întrebări, este un thriller”, a subliniat el.

Colega sa, Maria Van Kerkhove, ofițerul tehnic al OMS pentru lupta împotriva Covid-19, a declarat în special că experții vor vizita faimosul Institut de Virologie Wuhan, pe care administrația Trump l-a văzut ca fiind punctul inițial de unde virusul se spune că ar fi scăpat.

Această vizită este extrem de sensibilă pentru regimul chinez, dornic să evite orice responsabilitate pentru epidemie

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro