Sari direct la conținut

SUA: Un pastor care a consiliat doi foști președinți a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru fraudă financiară

HotNews.ro
Pastorul Kirbyjon H. Caldwell (aflat în dreapta presedintelui Bush), Foto: Forth Worth Star-Telegram / Zuma Press / Profimedia
Pastorul Kirbyjon H. Caldwell (aflat în dreapta presedintelui Bush), Foto: Forth Worth Star-Telegram / Zuma Press / Profimedia

Un pastor american care i-a consiliat pe foștii președinți George W. Bush și Barack Obama a fost condamnat la șase ani de închisoare după ce a pledat vinovat de fraudarea investitorilor în cadrul unei scheme financiare în valoare de mai multe milioane de dolari, relatează New York Times.

Kirbyjon H. Caldwell, în vârstă de 67 de ani, a fost liderul Bisericii Metodiste Unite Windwsor Village din Houston, acesta ajungând în atenția publică datorită rolului său de consilier și prieten al fostului președinte George W. Bush în perioada în care acesta era guvernator al statului Texas.

Caldwell, ca lider al unei congregații predominant afro-americane, l-a susținut pe Bush în tentativele sale de a câștiga voturile alegătorilor de culoare, sprijinindu-l pe acesta nu doar ca guvernator ci și la alegerile prezidențiale din 2000 și 2004.

În 2008 Caldwell l-a susținut la președinție pe Barack Obama și a făcut parte dintr-un cerc restrâns de pastori creștini alături de care acesta se ruga, ocazional în persoană și uneori telefonic.

Procurorii afirmă că schema de fraudă a lui Caldwell a început în 2013 când acesta și un alt bărbat, Gregory Alan Smith, un consultant financiar din Louisiana, au început să conspire pentru a-și folosi influența și reputația pentru a convinge victimele să investească alături de ei.

Smith a început să abordeze clienți și cunoștințe cu privire la ceea ce el descria ca fiind oportunitatea de a investi în obligațiuni istorice emise de statul chinez.

Smith le spunea potențialilor clienți că vor obține proprietatea parțială asupra obligațiunilor și că vor obține câștiguri exponențiale rapid dacă vor investi alături de el și Caldwell (care deține și un masterat în administrarea afacerilor emis de Facultatea de Business a Universității Pennsylvania și a lucrat în sectorul financiar o perioadă de timp).

Însă obligațiunile respective, emise de fosta Republică Chineză înainte ca Partidul Comunist al lui Mao Zedong să preia puterea în 1949, nu aveau în mod real nicio valoare, potrivit procurorilor.

Actualul guvern de la Beijing nu recunoaște obligațiunile și Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare a Statelor Unite spune despre ele că nu au nicio valoare în afară de cea a unor obiecte de colecție.

Însă Smith și Caldwell au ascuns informațiile respective de victime, precum și faptul că niciun proprietar anterior al obligațiunilor nu a reușit să obțină câștiguri de pe urma lor.

Multe dintre victime erau persoane vârstnice sau ieșite la pensie iar cele care nu aveau bani la dispoziție imediat erau încurajate să își lichideze alte investiții pentru a putea participa la schemă.

Cei doi inculpați au obținut aproximativ 3,5 milioane de dolari în 2013 și 2014 de la persoanele înșelate, în jur de 900.000 de dolari ajungând la pastor.

Acesta a folosit banii pentru a-și plăti datoriile personale, printre acestea numărându-se împrumuturi, credite ipotecare și cărți de credit, potrivit procurorilor americani.

Când victimele au început să pună întrebări cu privire la câștigurile promise, cei doi bărbați au oferit justificări false și au dat asigurări că investiția este una fiabilă.

Caldwell a fost pus sub acuzare pentru fraudă financiară în 2018 și a pledat vinovat, potrivit Departamentului de justiție al SUA.

Miercurea trecută acesta a fost condamnat la șase ani de închisoare și i s-a ordonat să plătească despăgubiri în valoare de 3,5 milioane de dolari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro