Declarațiile făcute în fața instanței de patronul de la Ferma Dacilor / Cornel Dinicu și administratorii din acte ai pensiunii contestă deciziile de arestare
Omul de afaceri Cornel Dinicu, care a înființat și conducea complexul turistic Ferma Dacilor, și cei doi administratori din acte au contestat mandatele de arestare. Pe numele lui Dinicu a fost emis mandat de arestare preventivă, iar pentru ceilalți doi mandate de arestare la domiciliu. Cornel Dinicu a susținut că incendiul – în care au murit opt oameni – a fost pus intenționat, dar procurorii spun că nu există indicii că focul a fost pus de o mână criminală.
Miercuri seară, magistraţii Judecătoriei Ploieşti au admis propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii Parchetului Tribunalului Prahova pe numele controversatului om de afaceri Cornel Dinicu, cel care a înființat şi care administra, de fapt, complexul turistic Ferma Dacilor din Tohani.
Administratorii din documente ai pensiunii, Adrian Vitomir Ristin şi Adelina Elena Ilie, au primit mandate de arestare la domiciliu. Toți trei sunt acuzaţi de infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.
Decizia Judecătoriei Ploiești nu este definitivă. Potrivit portalului instanţelor de judecată, atât Cornel Dinicu, cât şi Adrian Ristin şi Adelina Elena Ilie au contestat deciziile privind emiterea de mandate de arestare, scrie News.ro.
Alte trei persoane sunt urmărite penal în acest dosar pentru infracţiuni de fals intelectual şi abuz în serviciu în formă continuată. Este vorba despre fostul primar al comunei Gura Vadului Constantin Lungu, actualul primar, Nicolae Marius Sora, şi o funcţionară de la serviciul de urbanism din Primăria Gura Vadului. După audierile care au avut loc marţi seară, cei trei au plecat fără a se fi luat vreo măsură preventivă în ceea ce îi priveşte. Aceştia sunt acuzaţi că, în condiţiile în care construcţiile din componenţa Fermei Dacilor au fost ridicate, în perioada anilor 2013-2014, fără autorizaţie de construcţie, în anul 2020 au emis un certificat de atestare a edificării/ extinderii construcţiei, „atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului”.
Parchetul Tribunalului Prahova propusese arestarea preventivă a celor trei, arătând că pensiunea nu a respectat nicio regulă de siguranță.
Declarațiile făcute de Cornel Dinicu în fața instanței
În fața instanței, Cornel Dinicu a susținut că este exclusă producerea incendiului în condițiile imputate de Parchet, spunând că vrea să afle cu exactitate ce s-a întâmplat acolo, conform Antena 3.
El a mai spus în instanță că trece printr-o dramă, mai ales că în incendiu a murit și fiul său de 11 ani.
„Este plata în avans și o pedeapsă în avans pentru multe vieți și sunt interesat să elucidez acest mister atâta timp cât știu că am depus toate diligențele în așa fel încât să asigur orice condiție de securitate chiar în plus față de cele cerute de ISU”, a susținut omul de afaceri.
Nu sunt indicii că focul ar fi fost pus intenționat la Ferma Dacilor
Cornel Dinicu a susținut că focul a fost pus intenționat, iar procurorii Parchetului Tribunalului Prahova spun, într-un comunicat transmis miercuri, că nu exlud nicio ipoteză, dar că nu există indicii că focul a fost pus de o mână criminală:
- „Ancheta penală aflată în desfășurare nu exclude niciuna dintre împrejurările care ar fi putut constitui baza izbucnirii incendiului (cauza probabilă a incendiului), în acest sens fiind efectuate acte de urmărire penală care să lămurească împrejurările concrete ce au condus la inițierea procesului de ardere.
- Cu toate acestea, materialul probator administrat până în prezent nu a relevat indicii care să confirme ipoteza incendiului de tip arson (incendiere provocată ca urmare a unei acțiuni umane intenționate), cercetările ce urmează a fi efectuate în cauză având rolul de a stabili până la gradul de certitudine inclusiv cauza probabilă a incendiului”.
„Șansele reale ca victimele să se poată salva au fost aproape inexistente”
Șansele ca victimele incendiului de la „Ferma Dacilor” să se poată salva au fost aproape inexistente, date fiind numeroasele probleme pe care le avea pensiunea, care era racordată la rețeaua de alimentare cu energie electrică de la o pompă cu apă a unei persoane fizice, având o putere de 8.00 Kw, insuficientă pentru susținerea unei pensiuni, arată procurorii în documentul cu propunerea de arestare.
- „Și dacă ipoteza incendierii cu intenție a imobilului s-ar concretiza (ipoteza în raport de care materialul probator administrat nu atestă indicii), întreaga situație descrisă, vizând nerespectarea de către factorii decidenți a normelor în materia securității la incendiu, îi poziționează pe cei trei inculpați în culpă în raport de producerea rezultatului constând într-un dezastru, deoarece, raportat la lipsa de siguranță a încăperilor oferite ca spații de cazare, șansele reale ca victimele să se poată salva au fost aproape inexistente, în condițiile în care:
- imobilul a fost construit fără autorizație de contrucție,
- mansarda a fost realizată din material lemnos, ușor inflamabil, neprevăzut cu căi de evacuare optime, construcția fiind încadrată în gradul V (cinci) de rezistență la foc (cel mai defavorabil grad),
- imobilul a fost întabulat cu încălcarea prevederilor legale, în baza unui certificat de constatare a edificării construcției emis fără verificarea îndeplinirii tuturor cerințelor fundamentale,
- imobilul a fost edificat fără solicitarea/obținerea vreunui aviz/autorizație de la I.S.U. Prahova,
- a fost dotat cu o centrală de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu nefuncțională la momentul producerii incendiului, montată în baza unui proiect neavizat,
- unitatea avea o instalație electrică certificată, subdimensionată (putere de 8 kw) în raport de nevoile reale ale unui astfel de consumator”.
Pensiunea „a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a legii”
Procurorii mai spun că în perioada 2016 – 26.12.2023 pensiunea a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea activității de „cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”, desfășurate la sediul din comuna Gura Vadului, sat Tohani:
- Astfel, construcția corpului principal de clădire, ce include restaurant, bucătărie și spații de cazare la parter și mansardă, a fost executată în regie proprie, fără obținerea avizelor și autorizației de construire.
- Totodată, demersurile și măsurile dispuse pentru „intrarea în legalitate” au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și ale Legii privind calitatea în construcții.
- Unitatea turistică a funcționat cu încălcarea prevederilor Legii privind apărarea împotriva incendiilor, pentru aprobarea categoriilor de construcții care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu și a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obținerea avizelor și a autorizațiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru funcționarea corespunzătoare și fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu.
Sursa probabilă a incendiului, „efectul termic al curentului electric”
- Situația a creat premisele izbucnirii și propagării la data de 26.12.2023, în jurul orei 05:45, a unui incendiu ce a condus la distrugerea imobilului și la decesul a 7 persoane fizice, sursa probabilă a incendiului fiind „efectul termic al curentului electric”.
Fără avize timp de un deceniu
Cornel Dinicu, patronul pensiunii Ferma Dacilor din localitatea Tohani, a scris pe Facebook o „spovedanie publică”, în care vorbeşte de viaţa sa, despre familie, de încercările în afaceri şi reiterează că focul a fost pus de „o mână criminală”, aşteptându-se să fie arestat după înmormântarea fiului său decedat în incendiu.
Amintim că șapte oameni – trei copii și patru adulți – au murit în incendiul care a cuprins marți pensiunea din satul Tohani, județul Prahova, în timp ce o a opta victimă este căutată în continuare. Pensiunea a functionat timp de un deceniu fără autorizații de construcție, de securitate de incendiu și de funcționare ca unitate de cazare.
Complexul turistic Ferma Dacilor a funcționat timp de un deceniu fără avizele necesare. Conform site-ului oficial al complexului turistic de la Tohani, bazele afacerii au fost puse în 2013, lucru confirmat și de Cornel Dinicu, antreprenorul care se prezintă ca proprietarul afacerii, chiar dacă nu apare în actele firmei care controlează pensiunea.
Conducerea Departamentului pentru Situații de Urgență a prezentat, vineri, primele concluzii în urma controlului făcut după tragedia de la Ferma Dacilor, control care a scos la iveală nereguli grave la ISU Prahova.
Centrala de alarmare în caz de incendiu de la Ferma Dacilor nu era funcțională, iar la controlul făcut de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova în 2019 pensiunea ar fi trebuit închisă, a declarat vineri secretarul de stat Raed Arafat. O altă concluzie a controlului este că prim-adjunctul șefului ISU Prahova, care a controlat pensiunea deși nu avea atribuții, modifica planurile de control în funcție de propriile interese.
Conform adjunctului șefului IGSU, Benone Duduc, fostul prim-adjunct al ISU Prahova a avut un comportament abuziv, făcea presiuni asupra inspectorilor în privința controalelor pe care ar fi trebuit să le facă, modifica planurile de control și stabilea în funcție de interese sancțiunile care să fie aplicate. De asemenea, fostul prim-adjunct al ISU Prahova a făcut parte din echipa care a făcut ultimul control la Ferma Dacilor, în vara lui 2019, deși nu avea atribuții, el fiind și cel care a stabilit să fie aplicată doar o sancțiune, cu toate că s-a descoperit lipsa autorizațiilor.„Având în vedere gravitatea acestor fapte, am convenit și vom dispune transmiterea raportului, după finalizare, către organele de cercetare penală”, a spus șeful IGSU.
Departamentul pentru situații de urgență l-a demis din funcție pe șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova și a anunțat că va sesiza Parchetul cu privire la activitatea de control pe care inspectorii de prevenire au desfășurat-o în anul 2019.
Șeful ISU Prahova, colonel Nicolae Tudoroiu, a cerut eliberarea din funcție „pentru a nu exista suspiciuni în ceea ce privește ancheta” declanșată la această instituție. El era la conducerea Inspectoratului pentru situații de urgență din mai 2023.
CITEȘTE ȘI:
- Arafat: La ISU Prahova se ştia că sunt anumite probleme. Foştii şefi, pensionaţi „nu cu voia lor”
- Prima reacție a Fermei Dacilor, după ce pensiunea a ars, ucigând mai multe persoane: A fost un loc sigur / Cum își poate cineva imagina că un om își poate pune propriii copii în pericol?
- Raed Arafat vrea modificarea legislaţiei privind situaţiile de urgenţă, după incendiul de la Ferma Dacilor
- După tragedia de la Ferma Dacilor, ministrul Turismului modifică legea prin care pensiunile primesc certificatele de calitate
- Pensiunea Ferma Dacilor nu avea autorizație de construcție, ci doar un certificat de edificare
- Ferma Dacilor, o afacere fără autorizații de zece ani. Primarul nu a fost niciodată în control
- DNA ar urma să redeschidă dosarul privind funcţionarea fără autorizaţie ISU a Fermei Dacilor / Cum ar fi fost conectată pensiunea cu ISU, dar și Sindicatul Național al Polițiștilor Prahova
- VIDEO Incendiu puternic la Ferma Dacilor (Tohani) / Cinci persoane carbonizate: Un minor și patru adulți. Pompierii caută și alte persoane dispărute / Cabana nu avea autorizație de securitate la incendiu
- Cine e patronul complexului Ferma Dacilor din Tohani. Trecutul întunecat și planurile de viitor
- Șeful Protecției Consumatorilor, „prieten de 31 de ani” cu patronul de la Ferma Dacilor / Făcea reclamă cabanei cu mesaje către „idiocrați și hateri”
- Șeful ANPC, Horia Constantinescu, reacționează după ce a făcut reclamă la Ferma Dacilor, deși inițial a refuzat să comenteze „prietenia de 31 de ani” cu patronul
- Victimele din incendiul de la Ferma Dacilor au fost identificate pe baza probelor ADN: trei copii și patru adulți. Salvatorii caută a opta persoană dispărută
- Incendiul de la Ferma Dacilor: A opta victimă nu a fost găsită. Au fost descoperite fragmente de os care au fost trimise la expertiză