Sari direct la conținut

Rusia elimină taxele de import la carnea de pui pentru a scădea prețurile

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Sysoyev Grigory / TASS / Profimedia Images
Vladimir Putin, Foto: Sysoyev Grigory / TASS / Profimedia Images

Rusia va elimina taxele de import pentru până la 140.000 de tone de pui congelat pe tot parcursul anului viitor, a anunțat sâmbătă guvernul, pentru a majora oferta internă și a menține prețurile la un nivel scăzut, relatează Reuters.

Președintele Vladimir Putin, care candidează în martie pentru un nou mandat, și-a cerut scuze, într-un gest rar, săptămâna trecută unei pensionare care i s-a plâns de creșterea prețurilor la ouă și pui în timpul unei conferințe maraton de întrebări și răspunsuri.

„Vladimir Vladimirovici, aveți milă de pensionari! Nu primim milioane de euro la pensii. Rezolvați această problemă – nu avem la cine să ne adresăm”, a spus ea.

„Îți sunt foarte recunoscătoare, mă bazez pe tine să mă ajuți”.

Întrebarea a reflectat îngrijorarea reală a rușilor cu privire la costul vieții și a venit după ce Putin a recunoscut deja că inflația s-ar putea apropia de 8% în acest an.

„Îmi cer scuze pentru acest lucru, dar acesta este un eșec al activității guvernului… Promit că situația va fi corectată în viitorul apropiat”, a declarat Putin.

Anterior, Guvernul de la Moscova a decis că şi importul a 1,2 miliarde de ouă va fi scutit de la plata drepturilor de import în primele cinci luni ale anului următor, într-un moment în care unele magazine au probleme în a se aproviziona, iar preţurile au crescut cu peste 50% în acest an, afectându-i în special pe cei cu venituri reduse, relatează Agerpres.

Oficiul federal de Statistică din Rusia (Rosstat) a informat miercuri că preţul ouălor a crescut cu 4,62% în săptămâna care s-a încheiat la 18 decembrie şi cu 4,55% în săptămâna anterioară. Rata anuală a inflaţiei preţurilor de consum este de 7,48%, cu mult peste ţinta de 4% a Băncii centrale a Rusiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro