Sari direct la conținut

O parte din clădirea internatului unui liceu din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit peste mai mulți adolescenți / Băiatul scos ultimul de sub dărâmături a murit / O fată are coloana vertebrală fracturată și este intubată / Polițiștii au deschis dosar privind uciderea din culpă – FOTO/VIDEO

HotNews.ro
Perete prabusit la caminul liceului din Odorheiu Secuiesc, Foto: DSU
Perete prabusit la caminul liceului din Odorheiu Secuiesc, Foto: DSU

Patru adolescenți au fost prinși sub dărâmături după ce o parte din clădirea internatului Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit. Trei eleve cu vârste între 15 și 17 ani au fost scoase de sub dărâmături la scurt timp, una dintre ele fiind în stare gravă, în timp ce băiatul care a fost scos după două ore și jumătate de căutări a murit. Imobilul în care funcționează internatul a fost construit în perioada 1909-1910, la fel ca liceul.

Liceul Teoretic „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc, în trecut Liceul Romano-Catolic, a fost construit în perioada 1909 – 1910. Clădirea – aflată lângă Biserica Romano-Catolică Sfântul Nicolae din Odorheiu Secuiesc – este monument istoric. Internatul a fost construit tot în 1910. Clădirea aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

00:17Elevul care a murit după prăbuşirea parţială a clădirii internatului din Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, a fost găsit cu ajutorul unui câine de căutare al salvamontiştilor, deși a fost folosită și o dronă cu termoviziune pentru identificarea acestuia, relatează News.ro.

”Pe lângă salvamontiştii participanţi la acţiunea de căutare în dărâmături, alţi doi salvamontişti au cercetat zona cu o dronă cu termoviziune şi cu un câine de căutare Salvamont, câinele fiind şi cel care a identificat a patra victimă”, a precizat Salvamont România.

Potrivit reprezentanţilor Salvamont România, 20 de salvamontişti din cadrul serviciului Salvamont al Consiliului Judeţean Harghita au participat la acţiunea de căutare-salvare a victimelor din clădirea internatului din Odorheiu Secuiesc.

21:57”Poliţiştii efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi ucidere din culpă”, a transmis IPJ Harghita.

21:12Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că incidentul de la Odorheiu Secuiesc este ”o dramă care ne reaminteşte brutal că siguranţa în şcoli rămâne o prioritate critică” și solicită „elucidarea de urgenţă a cauzelor care au dus la prăbuşirea clădirii şi pedepsirea celor care se vor dovedi vinovaţi”.

  • ”Tragedia care a avut loc la internatul Liceului «Tamasi Aron» din Odorheiu Secuiesc este cutremurătoare. Transmit condoleanţe familiei elevului care şi-a pierdut viaţa şi le doresc însănătoşire grabnică elevelor rănite în acest cumplit accident”, a arătat Klaus Iohannis.

El a solicitat să fie lămurite cauzele care au dus la acest eveniment.

  • ”Este o dramă care ne reaminteşte brutal că siguranţa în şcoli rămâne o prioritate critică. Spaţiile în care copiii îşi petrec cea mai mare parte din timpul lor trebuie să ofere protecţie şi să fie adaptate la standardele de siguranţă actuale. Solicit elucidarea de urgenţă a cauzelor care au dus la prăbuşirea clădirii şi pedepsirea celor care se vor dovedi vinovaţi”, a arătat Iohannis.

21:02 „Fata transferată la Târgu Mureș are fractură de coloană vertebrală. S-a săpat un șanț mai mare lângă clădire. În ultime zile, spun copiii, s-au crăpat pereții”, a spus președintele UDMR, Kelemen Hunor, la Digi24.

„Este de văzut dacă lucrările s-au făcut conform avizelor proiectelor”, a mai spus acesta.

20:35 Colegii victimelor au fost preluați de familii sau au fost cazați la un internat din vecinătate și sunt în siguranță, transmite Ministerul Educației, citând reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean.

Potrivit Ministerului Educației, În cursul acestei seri, ministrul Educației, Ligia Deca, a convocat de urgență conducerea ministerului pentru stabilirea modalității în care instituția poate interveni în acordarea de sprijin la Odorheiul Secuiesc.

  • „În acest sens, în această seară, doi reprezentanți ai Ministerului Educației se deplasează la fața locului”, arată un comunicat al Ministerului Educației

Totodată, Ministerul Educației transmite condoleanțe familiei elevului decedat în urma prăbușirii unui perete al internatului în care era cazat, în Odorheiul Secuiesc.

„Transmitem, de asemenea, multă putere familiilor ai căror copii au fost implicați în acest tragic incident”, mai arată comunicatul.

  • „Condoleanțe și multă putere familiilor copiilor implicați în acest tragic accident!
  • Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu trebuie să se mai întâmple! Fac apel la autoritățile locale să trateze cu maximă responsabilitate gradul de siguranță pe care clădirile în care sunt copii îl oferă.
  • Suntem în permanentă legătură cu reprezentanții Prefecturii Harghita, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita și ai Inspectoratului Școlar Județean Harghita. Și vom face tot ceea ce ține de Ministerul Educației pentru a preveni astfel de incidente tragice!”, a declarat Ministrul Educației, Ligia Deca

20:05Acțiunile de căutare-salvare au încetat, iar forțele de intervenție se retrag, a transmis ISU Harghita.

Potrivit ISU, fata care a fost în stop cardiorespirator și a răspuns manevrelor de resuscitare are traumatisme severe și intubată.

Astfel, potrivit bilanțului final transmis de ISU Harghita, un băiat a decedat, o fată este cu traumatisme severe și intubată, iar 2 victime (fete) sunt conștiente și au diverse traumatisme

Purtărorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc, Zörgő Noémi a declarat la Antena 3 că „a treia victimă scoasă va fi transportată la Târgu Mureș. Era în comă. Echipa medicală e îngrijorată de starea ei. Celelalte două victime: una era în stare de șoc, dar bine, a doua avea vătămări ușoare. Nu știm câți copii erau în internat. În total erau cazați 97 de copii, până la 17.00 aveau activitate liberă, iar din fericire majoritatea erau în oraș, nu în clădire. Cei patru erau în clădire. Fetele la primul etaj, băiatul la subsol. Nu am vorbit cu conducerea școlii, ca toată lumea era preocupată de salvarea victimelor”

19:28„Cea de-a patra victimă nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul”, potrivit ISU Harghita

19:08Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că una dintre victime va fi transportată la o unitate medicală din Târgu Mureş, conform News.ro. Întrucât condiţiile nu permit transportul cu elicopterul, aceasta va fi dusă cu o unitate mobilă de Terapie Intensivă.

19:05Purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc, Zörgő Noémi, a spus pentru News.ro că primăria plăteşte aproximativ 330.000 de lei anual chirie pentru clădire, care este în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

„În partea care s-a prăbuşit se aflau camere, elevii erau în camere, după ore, când s-a prăbușit”, a precizat ea.

18:52 Inspectorul școlar general adjunct Cristinel Glodeanu a susținut, la Digi 24, că „au fost făcute controale la clădire, iar până în acest moment nu a fost sesizată niciun fel de problemă” și că imobilul avea toate avizele de funcționare.

Potrivit acestuia, lucrările care au loc acum se fac doar în exteriorul clădirii, în curte.

„Clădirea este a Arhiepiscopiei Romano-Catolice și este dată în comodat către unitatea de invățământ. (…) Vom vedea mai departe care este situația. Clădirea era neexpertizată. Liceul are două corpuri reabilitate, încadrate în risc seismic 3, acest corp nu era încadrat cu risc seismic”, a spus reprezentantul ISJ Harghita.

18:38 Cea de a patra victimă prinsă sub dărâmături, un băiat, a fost scoasă de către forțele de intervenție, după căutări care au durat două ore și jumătate.

„A fost extrasă și cea de-a patra victimă, este inconștientă, a fost predată echipajelor medicale de la fața locului”, a anunțat Departamentul pentru Situații de Urgență.

18:03Ministrul Educației, Ligia Deca: Vom face tot ce ține de minister pentru a acorda tot ajutorul de care va fi nevoie.

Întrebată despre starea clădirii, construite în 1910, Deca a spus că nu se știe cu exactitate dacă era încadrată cu risc seismic, dar că responsabilitatea consolidării unor astfel de imobile este a administrației locale.

„Nu am date despre situația clădirii, vreau să văd care este proprietarul, să văd ce lucrări erau autorizate. Autoritățile locale pot aplica pentru fonduri pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic I și II. Așa ceva nu trebuie să se mai întâmple”, a spus Deca.

„Bugetul pe anul viitor include, la nivel guvernamental, şi sume pentru consolidarea de clădiri publice, inclusiv clădiri cu scop educaţional. Avem şi fonduri care vizează reabilitări, de exemplu în PNRR, avem fonduri şi pe alte surse, de exemplu pe proiecte cu instituţii internaţionale. Ceea ce trebuie să facem, însă, este să identificăm poate mai precis, adică autorităţile locale să facă o expertiză acolo unde există o suspiciune că nu este în regulă din punct de vedere structural, constructiv, şi trebuie intervenit cât mai repede”, a adăugat ministrul Educației.

17:55 Zörgő Noémi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc: Două dintre eleve sunt în afara oricărui pericol, cea de a treia, care a fost resuscitată, este în comă.

„Căminul și cantina școlii, unde s-a produs incidentul, sunt separate, chiar de o stradă, de liceu. Și clădirea internatului datează tot din 1910. Nu știu să vă zic acum despre situația clădirii. Acum fusese autorizată o lucrare în curtea clădirii pentru legarea canalizării internatului de rețeaua orașului”, a spus reprezentantul Primăriei.

17:50Victima aflată în stop cardio-respirator a răspuns manevrelor de resuscitare și este transportată la spital, a anunțat și Departamentul pentru Situații de Urgență.

Totodată, forțele de intervenție sunt suplimentate cu container multirisc, echipaj complet și au loc în continuare misiuni de căutare-salvare a posibilelor persoane surprinse sub dărâmături, a precizat DSU.

17:40 Prefectul de Harghita, Petres Sandor: Echipele de intervenție lucrează acum, sunt și pompieri voluntari, se caută încă o persoană prinsă sub dărâmături, o elevă. În total, patru fete au fost prinse după prăbușirea zidului.

Persoanele salvate sunt trei fete cu vârste între 15 și 17 ani. Toate trei au fost duse la UPU la Spitalul Municipal Odorhei, a spus prefectul, precizând că s-a reușit resuscitarea adolescentei care era în stare critică.

Întrebat, la Digi 24, dacă tot în 1910 a fost construit și internatul, la fel ca liceul, prefectul de Harghita a răspuns: „Clădirea urma să intre în reparație. Din punctul meu de vedere contează acum un singur lucru: ca acel copil să fie scos și apoi vom avea timp să dezbatem despre situația clădirii. Specialiștii vor stabili ce s-a întâmplat, nu are rost să povestim noi”.

…………….

Incidentul s-a produs în jurul orei 16.00.

„Până în acest moment au fost extrase trei victime, una conștientă, una semiconștientă și una aflată în stop cardiorespirator și se fac manevre de resuscitare”, potrivit ISU Harghita.

„Sunt salvările aici, cinci formațiuni de voluntari, pompieri”, a spus Petres Sandor, prefectul de Harghita.

Suprafața afectată este de aproximativ 200 mp.

La locul intervenției au fost alocate 2 mașini de stingere, 1 descarcerare, 1 camion, 1 container multirisc, 1 ambulanță SMURD, 2 ambulanțe SAJ, 3 echipaje ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență, conform Departamentului pentru Situații de Urgență.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro