Sari direct la conținut

SUA: Un influent senator democrat se declară „optimist” în legătură cu un acord privind ajutorul pentru Ucraina

HotNews.ro
Joe Manchin, Foto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia
Joe Manchin, Foto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

Un influent senator american s-a declarat duminică „optimist” în legătură cu posibilitatea unui acord în camera superioară a Congresului SUA cu privire la un nou pachet crucial de ajutor pentru Ucraina, în schimbul căruia republicanii cer măsuri mai dure privind imigraţia în Statele Unite, relatează agențiile de presă France Presse și Agerpres.

În timp ce preşedintele Joe Biden i-a atacat dur pe republicanii din Congres care îi blochează cererea pentru încă 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, negocierile intense continuă în acest weekend, deoarece Senatul şi-a amânat vacanţa de sfârşit de an pentru a găsi un compromis.

„Sunt foarte optimist”, a declarat senatorul democrat de centru Joe Manchin la CNN, adăugând că a vorbit cu colegii din ambele tabere. „Se îndreaptă într-o direcţie pozitivă”, a adăugat el.

Congresul SUA a aprobat mai multe ajutoare pentru Ucraina de la invazia Rusiei în februarie 2022, dar Casa Albă a avertizat că va „rămâne fără bani” până la sfârşitul anului pentru a sprijini Kievul.

Democraţii sunt în favoarea acestui nou ajutor, dar republicanii cer o înăsprire majoră a politicii de imigraţie în schimbul sprijinului lor. Joe Biden a declarat că este gata să facă „compromisuri semnificative” pe această temă pentru a permite deblocarea situaţiei.

„Nu suntem deloc aproape de un acord”, spune în schimb republicanul Lindsey Graham

Senatorul republican Lindsey Graham, un politician foarte conservator, s-a arătat mai puţin optimist decât colegul său. „Nu suntem deloc aproape de un acord”, a declarat el duminică la NBC, estimând că negocierile ar trebui să continue „anul viitor”.

„Nu voi ajuta Ucraina, Taiwanul sau Israelul până când nu ne vom securiza graniţa”, a spus el.

Dar, potrivit lui Joe Manchin, un compromis ar putea fi adoptat cu voturile senatorilor din ambele partide fără sprijinul aleşilor aflaţi foarte la dreapta sau foarte la stânga, care „nu vor vota pentru asta indiferent de ceea ce am face”.

Săptămâna aceasta, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Washingtonul pentru a-i îndemna pe aleşii americani să aprobe ajutorul până la sfârşitul anului.

Joe Biden a avertizat marţi, în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său ucrainean, că preşedintele rus Vladimir Putin „contează” pe faptul că ajutorul american pentru Ucraina va înceta. „Trebuie să-i dovedim că se înşală”, a spus el.

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro