Consiliul General a aprobat bugetul Primăriei Capitalei pe anul 2020 – circa 10 miliarde lei. Ce bani primesc proiectele de infrastructură, bisericile și instituțiile care organizează spectacole
Consiliul General a aprobat vineri bugetul Primăriei Capitalei pe anul 2020, propus de Gabriela Firea. Primăria Capitalei are un buget general estimat la circa 10 miliarde lei (echivalentul a 2,1 miliarde de euro) în anul 2020, potrivit proiectului afișat în dezbatere publică pe site-ul municipalității. Din acești bani, subvențiile pentru RADET și RATB sunt estimate la 1,64 miliarde lei, cheltuielile de personal 1,94 miliarde lei, din care 1,1 miliarde lei pentru companiile municipale și alte instituții finanțate din venituri proprii, cheltuielile curente – 7,2 miliarde. Cheltuielile pentru investiții sunt estimate la circa 2 miliarde lei.
Consilierii PNL au votat împotriva bugetului propus de Gabriela Firea, cu două excepții Cristian Olteanu și Kansou Alexandru-Hazem. Nici USR nu a aprobat bugetul.
Pentru biserici, Gabriela Firea a propus alocarea a 10,4 milioane lei, dar Catedrala Mântuirii Neamului nu primește niciun ban. Pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic se propune alocarea a 173 milioane lei, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. Pentru statui se alocă 12 milioane lei.
Cele trei instituții care organizează evenimente culturale pentru Primăria Capitalei – ARCUB, CREART și PROEDUS – au în 2020 un buget estimat la 136 milioane lei. Clubul pentru Seniori are încă 25 milioane lei, la fel și Clubul pentru Tineret – cele două organizează excursii/tabere și evenimente culturale pentru seniori și tineri, dar dau și câteva ajutoare. Administrația Spitalelor are în 2020 un buget estimat de 421 milioane lei, Administrația Străzilor – circa 200 milioane lei, iar Direcția de Asistență Socială – 550 milioane lei.
La ce proiecte mari de infrastructură vrea să dea primarul Gabriela Firea bani
- Pentru Sala Polivalentă de lângă Arena Națională se propune alocarea a 10 milioane lei, iar pentru Patinoarul Flamaropol – 2 milioane lei. La pistele de biciclete se dau 42,7 milioane lei, banii primiți de la Ministerul Mediului și necheltuiți anii trecuți.
- Pentru pasajul pietonal de la Piața Eroii Revoluției se dau 4,3 milioane lei. Străpungerea Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu primește 20 milioane lei, iar Pasajul Ciurel și Străpungerea spre A1 – 162 milioane lei, potrivit propunerii făcute de Gabriela Firea.
- Pentru refacerea liniei de tramvai de pe Bulevardul Aerogarii se propune alocarea a 5 milioane lei, iar pentru parcarea de la capătul Șoselei Pantelimon – 84 milioane lei.
- Pentru lărgirea străzii Fabrica de Glucoză se propune alocarea a 41 milioane lei, pentru Prelungirea Ghencea-Domnești – 50 milioane lei, iar pentru Pasajul de la Doamna Ghica se propune alocarea a 75 milioane lei.
- Din fonduri europene Primăria Capitalei estimează că va primi 1,3 miliarde lei, în principal pentru achiziția de tramvaie și autobuze electrice.
Ce bani primesc principalele instituții din subordine, potrivit proiectului de buget propus de Gabriela Firea:
- Clubul Sportiv Municipal București – 50 milioane lei;
- ARCUB circa 34 milioane lei
- Proedus – 42,5 milioane lei;
- Clubul pentru Seniori al Municipiului București – 25 milioane lei
- CREART – Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului București – 60 milioane lei;
- Centru pentru Tineret al Municipiului Bucureşti – 25 milioane lei;
- Direcția Generală de Asistență Socială – 550 milioane lei;
- Poliția Locală – 67 milioane lei;
- Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor – 12,6 milioane lei;
- Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane- circa 53 milioane lei;
- Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement București – 108 milioane lei;
- Administraţia Spitalelor si Serviciilor Medicale București – 421 milioane lei;
- Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic – 42 milioane lei;
- Administrația Străzilor – circa 200 milioane lei;
Opoziția nu a votat bugetul
Consilierii PNL au votat împotriva bugetului propus de Gabriela Firea, cu două excepții Cristian Olteanu și Kansou Alexandru-Hazem.
”Bugetul Municipiului București pentru 2020 este un buget al subdezvoltării. Pentru al treilea an la rând, dna Firea supraestimează veniturile pentru a-i ”încăpea” toate promisiunile făcute fără acoperire. Rezultatul final este previzibil: plăți restante, diminuări de alocari din ”pix”, încă un an în care bucureștenii nu vor avea parte de progrese semnificative în domenii de interes: infrastructură, mobilitate, combaterea poluării! Vor fi însă bani pentru sinecuri și bâlciuri! Dacă alte orașe se pot lăuda cu performanța de a aduce de două ori și jumătate mai mulți bani din fonduri UE decât din taxe locale, bani pentru dezvoltare, la București, dna Firea ne propune ca peste 75% din bugetul și așa mult supraestimat șă se ducă pe cheltuieli de funcționare. Prin această propunere, conștientă că în câteva luni va pleca de la Primărie, dna Firea lasă moștenire viitorului primar general un măr otrăvit: visteria municipiului goală și sume imense la capitolul plăți restante!”, a declarat consilierul general PNL, Cătălin Deaconescu.
Nici USR nu a aprobat bugetul pe motiv că veniturile sunt supraestimate. Consilierii URS au propus și un amendament, dar nu a fost aprobat.
”Vrem 160 de milioane de lei pentru policlinici și spitale! Ca membru al comisiei de sănătate din Primăria Capitalei am propus alocarea a 160 de milioane de lei pentru finalizarea anul acesta a reabilitării Maternității Bucur și pentru expertizarea și consolidarea a 18 policlinici, între care și Titan, Vitan și Globului din Sectorul 3. La Maternitatea Bucur au fost executați 0 lei, în timp ce în cazul policlinicilor în 4 ani de zile nu au făcut nici măcar studiile de fezabilitate, deși Policlinica Titan este încadrată la clădire cu grad seismic I. Sumele sunt luate de la alocările bugetare pentru bâlciurile și spectacolele doamnei Firea, organizate de Arcub, Creart, Proedus sau PMB. Sănătatea cetățenilor este mai importantă decât exercițiile de imagine ale Gabrielei Firea, ale lui Robert Negoiță și ale celorlalți primari PSD. În 4 ani și respectiv 8 ani de mandat nu au fost în stare să se ocupe real de problemele din spitalele și policlinicile orașului și ale sectorului”, a scria Ana Maria Ciceală, consilier general USR, pe pagina de Facebook.