Aproape 23.000 de deținuți eliberați din penitenciare în baza recursului compensatoriu începând din octombrie 2017 și până ieri – ANP
Aproape 23.000 de deținuți au fost eliberați din penitenciare în baza recursului compensatoriu începând din octombrie 2017, de când a intrat în vigoare legea, și până marți, potrivit unei situații transmise de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) la solicitarea HotNews.ro. Peste 2.300 dintre deținuții eliberați au revenit în penitenciar.
Potrivit Administraţiei Naţională a Penitenciarelor (ANP), începând din 19 octombrie 2017, de la intrarea în vigoare a legii recursului compensatoriu, și până marți, 3 decembrie, au fost eliberați prin recurs compensatoriu 22.939 de deținuți.
- „De la data de 19.10.2017 până la data de 03.12.2019, din unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au fost înregistrate 22.939 liberări, dintre care 4.060 liberări la expirarea duratei pedepsei în termen (n.r. – la termen după deducerea zilelor compensate prin recurs) şi 18.879 liberări condiţionate. În perioada anterior menţionată, din totalul liberărilor, au fost înregistrate 2.335 reveniri în unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”, a transmis ANP.
Administrația Națională a Penitenciarelor a precizat că nu toţi cei care au revenit în penitenciar au săvârşit noi fapte penale: „Menţionăm că nu toate cele 2.335 reveniri au fost persoane care au săvârşit fapte de natură penală în perioada postdetenţie, o parte dintre acestea având pe rolul instanţelor de judecată şi alte cauze penale, în diferite stadii de instrumentare, la momentul punerii în libertate”.
Proiectul de lege al PNL privind abrogarea legii recursului compensatoriu a fost votat miercuri de Camera Deputaților. Proiectul legislativ, inițiat de PNL în luna februarie, a fost discutat pe repede înainte și a fost avizat în comisia juridică după ce Guvernul Orban a anunțat că își va asuma răspunderea pe această lege.
La dezbaterile din plenul Camerei, deputatul Florin Roman a arătat că este cel mai nociv act normativ din ultimii 30 de ani și că dacă ar fi fost înțelepți, parlamentarii puteau abroga legea încă din februarie, când erau eliberați doar 12.000 de deținuți. Deputatul PSD Nicușor Halici a susținut la dezbaterile din plen că eliberarea deținuților din penitenciare înainte de termen s-a făcut în baza unor hotărâri ale instanțelor și că „doar o mică parte” din deținuții eliberați condiționat au beneficiat de recursul compensatoriu.