CCR amână pentru 2 decembrie o decizie pe sesizarea de anulare a alegerilor prezidențiale / BEC renumără voturile/ Un tribunal admite ca observatorii să participe la renumărarea voturilor
Curtea Constituţională a decis vineri, după două ore de discuții, să amâne pentru 2 decembrie o decizie pe solicitarea depusă de candidatul Cristian Terheş de anulare a rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidențiale. Cu o zi în urmă, CCR a cerut Biroului Electoral Central renumărarea celor 9.465.257 de voturi din 24 noiembrie, operațiune care a început deja. În cazul unei decizii a Curții Constituționale de anulare a primului tur al prezidențialelor, acesta va fi reluat în 15 decembrie, iar al doilea tur ar fi în 29 decembrie, a declarat, vineri, pentru HotNews.ro, președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.
HotNews transmite LIVETEXT desfășurarea principalelor evenimente generate de decizia CCR de renumărare a voturilor:
Partidul Social-Democrat a trimis o solicitare Biroului Electoral Central prin care cere instituției să permită accesul la procesul de renumărare a voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale persoanelor care au fost acreditate ca observatori la scrutinul din 24 noiembrie.
Social-democrații susțin că „este nevoie de transparență totală” a procedurilor de renumărare, astfel încât să nu existe dubii legate de corectitudine.
Toate buletinele de vot din diaspora vor ajunge în România până în data de 3 decembrie, anunță Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care precizează că aducerea buletinelor de vot în țară a început încă de vineri. Anunțul vine în contextul în care rezultatele renumărării voturilor trebuie finalizate până duminică, 1 decembrie, ora 22:00, conform unei decizii a BEC, iar CCR se întrunește luni, 2 decembrie, ora 17:00 pentru a lua decizia în cazul solicitării de anulare a primului tur al prezidențialelor, depusă de Cristian Terheș.
Un observator independent al organizației Funky Citizens, Iosif Prodan, a declarat, pentru HotNews.ro, că nu a fost lăsat de președintele Biroului Electoral Județean (BEJ) Ilfov să asiste la renumărarea voturilor, procedură impusă de Curtea Constituțională a României (CCR). Asta, deși vineri organizația Expert Forum a anunțat că observatorii au câștigat în instanță dreptul de a fi prezenți atunci când se face renumărarea voturilor, în județul Ilfov. În restul țării, observatorilor nu li se permite să asiste la acest proces.
Curtea Constituțională și-a încheiat ședința începută la ora 14.00 și a decis să amâne pentru 2 decembrie, ora 17.00, o decizie pe solicitarea de anulare a primului tur al alegerilor prezidențială. Până atunci, urmează să fie renumărate toate cele peste 9,4 milioane de voturi. BEC a dat ca termen 1 decembrie, ora 22.00.
Organizația Expert Forum anunță că Tribunalul Ilfov a decis că observatorii au dreptul să fie prezenți la renumărarea voturilor.
„Tribunalul Ilfov ne-a dat dreptate. Observatorii au dreptul să observe procesul de renumărare la Ilfov. Tribunalul Ilfov a admis contestația depusă de EFOR privind limitarea accesului observatorului la procesul de renumărare de la BEJ Ilfov”, conform organizației.
Iulian Bulai, deputat USR și președinte al grupului ALDE de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), l-a sesizat pe președintele APCE, Theodoros Rousopoulos, cu privire la „abuzurile legate de primul tur al alegerilor prezidențiale comise în aceste zile”, pentru a cerea opinia Comisiei de la Veneția.
„Am sesizat Comisia de la Veneția cu privire la aceste abuzuri pe care le vedem, începând de ieri, referitoare la rezultatele turului întâi al alegerilor prezidențiale. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă acum și cum unii sunt capabili să arunce în aer democrația, doar pentru a obține puterea. Îi rog pe români ca duminică să iasă la vot, să apere democrația cu votul lor!”, a spus Iulian Bulai.
În cererea sa la Curtea Constituțională de anulare a primului tur al prezidențialelor, Cristian Terheș a invocat, printre altele, că în trei secții voturile pentru Ludovic Orban au fost „puse din pix” candidatului Elena Lasconi. În realitate însă, procesele-verbale corectate din cele trei secții arată că numărul de voturi din dreptul lui Orban a fost trecut apoi în dreptul candidatului Călin Georgescu.
Partidul condus de Elena Lasconi acuză „un nou abuz al sistemului controlat de Marcel Ciolacu și PSD”, după ce Biroul Electoral Central (BEC) a decis să le interzică reprezentanților partidelor în birourile electorale să ofere informații despre renumărarea voturilor.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a avut o primă reacție după decizia Curții Constituționale de renumărare a voturilor de la primul tur de scrutin, spunând că aceasta este „nejustificată”.
„Este important ca aceste alegeri să nu ducă la o ruptură în societatea românească. Pentru că o societate să funcționeze, e important ca ea să nu cunoască preocupările fiecărei categorii sociale și să fim în dialog. Vă invit să înțelegem și punctul de vedere al celuilalt, pentru a nu face o ruptură în societate”, a spus Nicușor Dan.
Ședința Curții Constituționale a început.
Organizația „Corupția Ucide” anunță o manifestație de protest, pentru vineri, la ora 16.00, în Piața Victoriei, după decizia Curții Constituționale, „care atentează încă o dată la democrație“.
După ce organizația Funky Citizens a anunțat că Biroul Electoral Central (BEC) nu le permite observatorilor independenți să urmărească renumărarea voturilor, impusă de Curtea Constituțională a României (CCR), instituția invocă articole din lege și spune că legea nu prevede acreditarea observatorilor la o astfel de procedură de renumărare a buletinelor de vot.
Dacă cineva a furat voturi la prezidențiale, mă voi asigura că va răspunde, a afirmat vineri premierul Marcel Ciolacu, după ce joi Curtea Constituțională a cerut renumărarea tuturor voturilor din primul tur, iar Biroul Electoral Central a început operațiunea.
Partidul condus de Elena Lasconi anunță că a depus la Curtea de Apel București o contestație la decizia luată de Biroului Electoral Central, după solicitarea Curții Constituționale, de renumărare a tururor voturilor de la primul tur de scrutin al prezidențialelor. USR cere anularea deciziei BEC și suspendarea ei până la soluționarea cauzei de către CCR.
În cazul unei decizii a Curții Constituționale de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, acesta va fi reluat în 15 decembrie, iar al doilea tur ar fi în 29 decembrie, a declarat, vineri, pentru HotNews.ro, președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă. Despre renumărarea tuturor celor 9.465.257 de voturi din 24 noiembrie, șeful AEP a spus că majoritatea județelor vor încheia astăzi acest proces, însă o problemă va fi în privința voturilor din străinătate.
Judecătorii constituţionali au pe ordinea de zi a ședinței de vineri, de la ora 14.00, două dosare:
- „Confirmarea/validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de președinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”;
- „Cerere de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheș“.”
Contestația lui Terheș a intrat în discuția CCR joi, 28 noiembrie, dar judecătorii constituționali au amânat să se pronunțe și au cerut reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot – o decizie fără precedent în România.
Până la 1 decembrie, ora 22.00, procesele verbale scanate trebuie să fie trimise BEC, iar originalele trebuie să ajungă până în 3 decembrie, la ora 16.00, a anunțat joi seară BEC.