Sari direct la conținut

UPDATE Ce soluții analizează liderii Coaliției. ALDE vrea amânarea reorganizării guvernamentale, Dragnea face presiuni asupra premierului pentru soluția rapidă (surse)

HotNews.ro
Tariceanu, Dancila si Dragnea, Foto: Agerpres
Tariceanu, Dancila si Dragnea, Foto: Agerpres

Premierul Viorica Dăncilă și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu s-au întâlnit luni cu Liviu Dragnea în biroul acestuia de la Parlament, susțin surse social-democrate pentru Hotnews.ro. Întâlnirea are loc în contextul în care se așteaptă o decizie a președintelui Klaus Iohannis cu privire la numirea celor trei miniștri. UPDATE Senatorul PSD Șerban Nicolae a anunțat, la un post TV, că ”cel mai probabil” miercuri Parlamentul va vota restructurarea Executivului dacă președintele Klaus Iohannis nu va accepta propunerile Vioricăi Dăncilă.

„Cel mai probabil vom ajunge la solicitarea de remaniere aprobată de Parlament. Asta cu restructurarea e un termen jurnalistic. Remanierea e de două feluri: o remaniere simplă, post pe post sau o remaniere care implică modificarea culorii, compoziției politice a Guvernului sau modificarea structurii Guvernului, caz în care remanierea întâi se aprobă de Parlament, abia după aia președintele revocă și numește pe unii membrii ai Guvernului”, a declarat la România TV, Șerban Nicolae.

Potrivit surselor citate, liderul PSD își dorește să tranșeze subiectul numirii celor trei miniștri înainte de sărbătorile pascale. În cazul în care președintele nu anunță numirile celor trei miniștri, PSD respectă planul de rezervă și Dragnea îi cere premierului să trimită Parlamentului propunerea de reorganizare a Guvernului.

De asemenea, conducerea PSD ia în calcul și posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să accepte propunerile pentru portofoliile Fonduri Europene-Oana Florea și Românii de pretutindeni – Liviu Tit Brăiloiu și să respingă numirea lui Eugen Nicolicea la ministerul Justiției. Sursele Hotnews.ro susțin că Dragnea nu vrea să renunțe la nominalizarea lui Nicolicea și intenționează să vină cu numirea acestuia în Parlament sub pretextul că vor reorganiza și secretariatul General al Guvernului.

De partea cealaltă, Dăncilă insistă pe remaniere și vrea să facă o nouă nominalizare pentru ministerul Justiției în cazul în care președintele îl respinge pe Nicolicea. Practic, Dăncilă îl sfidează din nou pe Dragnea și refuză restructurarea. Reamintim că în ședința CEX, premierul a insistat pe varianta remanierii fiind susținută de lideri ca Paul Stănescu și Dumitru Buzatu.

Și Tăriceanu este alături de Dăncilă, partenerii de Coaliție i-ar fi sugerat lui Dragnea că ar fi mai bine să amâne reorganizarea Guvernului după sărbători .

Președintele Klaus Iohannis a anunțat public că analizează propunerile făcute de premier și că va la o decize la începutul săptămânii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro