Cum poate scăpa România de corupție? Studentă: „Oamenii din generația mea sunt convinşi că pot să facă ceva şi treptat vor începe să lupte”
Corupţia este una dintre cele mai mari probleme din România, consideră studenţii premiaţi în concursul de discursuri „Nu Corupţiei”, organizat de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Internaţionale Împotriva Corupţiei.
Abigal Dan este studentă în anul I la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca şi este câştigătoarea premiul I din concurs.
„Cred că de fapt corupţia începe de la actele mici pe care oamenii nici măcar nu le bagă în seamă şi nu-şi dau seama că se obişnuiesc cu corupţia de la început. Asta pur şi simplu le nelinişteşte conştiinţa şi duce la corupţie pe scară largă”, spune Abigal.
Studenta crede că România e mai bine decât în urmă cu 10 ani, când România a intrat în Uniunea Europeană. „Bineînţeles uneori e mai greu, depinde foarte mult de oamenii care sunt la conducere. Inclusiv faptul că suntem în Uniunea Europeană ne ajută foarte mult”, a spus Abigal.
Abigal Dan, studentă la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca
Despre situaţia actuală din Justiţie, Abigal consideră că e într-o fază de stagnare. „Mi se pare că acum am stagnat puţin. Oamenii nu mai au încredere în guvern, în cei care ne conduc, pentru că mulţi au fost acuzaţi de fapte de corupţie”, a spus studenta care vrea să ajungă judecătoare la Curtea Constituţională.
Maria Iordache, studentă la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti, a luat premiul al doilea pentru discursul ei anticorupţie. Studenta consideră că în România corupţia e una dintre cele mai mari probleme.
Maria Iordache, studentă la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti
„Pentru România, corupţia e una dintre cele mai mari probleme pentru că majoritatea lucrurilor cu care se confruntă România au legătură cu corupţia. Chiar dacă nu sunt cauzate direct de corupţie sunt agravate. Cred că graba cu care ar vrea să realizeze toate aceste schimbări arată ceva nu e tocmai în regulă”, a spus Maria.
Pentru Mihaela Trişcă, studentă la Facultatea de Drept din Târgu Mureş, faptul că în prezent România se confruntă cu fapte de corupţie îşi are originea înainte de 1989. „Din punctul meu de vedere trebuie să înţelegem contextul în care au loc aceste schimbări din justiţie. După 50 de ani de comunism anumite mentalităţi au rămas impregnate”, a spus Mihaela.
Speranţa ei este că tinerii din generaţia ei care înţeleg ce se întâmplă în România.
„Consider că tinerii din România înţeleg bine ce se întâmplă, iar oamenii din generaţia mea sunt convinşi că pot să facă ceva şi treptat vor începe să lupte”, a spus Mihaela.
Mihaela Trişcă, studentă la Facultatea de Drept din Târgu Mureş
Concursul de discursuri “Nu Corupţiei” se adresează studenţilor şi este lansat de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Internaţionale Împotriva Corupţiei. Un juriu format din diplomați americani a ales trei dintre studenţii care şi-au prezentat cel mai bine discursurile.